Padel termen

Padel kent veel verschillende woorden die voor vele beginners onbekend zullen zijn. We maakten een overzicht van alle padel termen zodat jij voortaan altijd weet waar over gepraat wordt op de club. Beschouw het als een heus padel woordenboek! We hebben dan ook alle termen op alfabetische volgorde gezet.

Aanvallen

We beginnen ons padel woordenboek makkelijk. Aanvallen is wanneer je een snelle of agressieve bal speelt met de bedoeling het punt te maken. Je gaat of staat al aan het net en probeert niet alleen de bal terug te spelen, maar ook echt het punt te maken.

Achterwand

Dit spreekt voor zich, maar de achterwand is belangrijk bij padel. Wanneer je hier eenmaal goed mee om leert gaan krijg je veel meer rust in je spel, waardoor je minder fouten gaat maken. Dat is opzich al weer een garantie voor veel extra punten.

Approach

De approach is de bal die je slaat voor je naar het net gaat. Hiermee zet je de aanval op. Deze moet dus goed zijn en lastig zijn voor de tegenstander, zodat je daarna niet in lastige positie komt en in niemandsland blijft hangen.

Backhand / dubbelhandige backhand

De backhand is de slag aan de kant waarmee je het racket niet vast houdt. Deze slag is vaak moeilijker dan de forehand omdat hiervoor meer techniek voor nodig is.

Bajada

De bajada is een onbekende padel term. Deze aanvallende bal sla je nadat de bal van de achterwand is teruggekomen. Wanneer de bal wat hoger stuitert kun je deze bal hard en naar beneden staan, waardoor dit lastig volleren is voor de tegenstanders. Vaak is dit een bal door het midden. Lees ons artikel over de Bajada om alles over de techniek, plaatsing en tactiek te weten te komen.

Bandeja

Misschien wel de meest bekende padel term of slag. De bandeja is een verdedigende slice smash, waarbij het doel is om je netpositie te behouden. Je leest meer over deze padel term in ons artikel over deze slag.

Chiquita

De chiquita is een slome bal net over het net. Staan beide tegenstanders aan het net is het een goede optie om de chiquita te spelen. Ons artikel vertelt je alles over wanneer je deze slag kan gebruiken.

De kooi uit

Niet heel ingewikkeld, wanneer je de bal de kooi uit slaat. Dit is een padel term om je regelmatig ziet dat toppers de bal via een smash de kooi uit kunnen slaan. Sta je super dicht bij het net kun je de bal naar beneden slaan, waardoor deze via de stuit meteen de kooi uit stuitert. Wanneer de bal hoog genoeg is kun je de bal ook diagonaal slaan met top spin, waardoor de bal omhoog stuitert van de muur af en zo de kooi uit vliegt. Dit levert bij de toppers vaak de mooiste rally’s op, waarbij ze nog ballen halen die de kooi uit geslagen worden.

Deuce

Deuce noem je het wanneer het 40-40 is. Dit komt voort uit de franse taal. 

Dropshot

Een drop shot is een hele korte bal. Zeker wanneer je je tegenstanders achterin hebt gedrukt kan dit een handig bal zijn om te slaan. Als de drop shot goed genoeg is kan je tegenstander hem niet, of maar moeilijk halen, waardoor zijn bal altijd omhoog geslagen moet worden. Hier kun je op inspelen.

Dubbelspel

Bij padel speel je vaak 2 tegen 2 en dus speel je dubbelspel.

Dubbelglas

Dubbelglas heeft in dit geval niks te maken met de dikte van het glas. Het is een bal die zowel tegen de achter- als de zijwand komt. Je speelt dan een bal “dubbelglas”. 

Enkelspel

Enkelspel is wanneer je 1 tegen 1 speelt. Dit gebeurt niet vaak bij padel. Je speelt meestal dubbelspel en dus 2 tegen 2. Toch zijn er ook enkelspel banen. Je leest meer over hoe je 1 tegen 1 kan spelen in ons artikel vol handige oefeningen.

Forehand

De forehand is de slag aan de kant waar je je racket ook vast houdt. Dit is voor veel mensen de makkelijkste slag, omdat de hand/oog coördinatie natuurlijker is.

Flat/vlak

Wanneer je een hele harde smash wil slaan, en de tegenstander dus weinig tijd wil geven, praat je van een flat smash of een vlakke smash. Dit heet zo omdat je bij de smash geen spin aan de bal geeft. Deze sla je vooral wanneer je een hele simpele bal krijgt. 

Gancho

Qua padel termen is dit misschien wel de moeilijkste en het minst voorkomend. De Gancho is een type smash of hoge bal. Vrij vertaald staat dit voor “de haak”. Dit is een duwende bal die je hoog pakt en richting het hek slaat. Omdat de bal dan stuit via het hek krijgt deze een gekke stuit en wordt het heel lastig om mee om te gaan.

Game

Een game is een eenheid waarmee de score wordt bijgehouden. Je wint een game wanneer je 4 punten maakt. Het wordt eerst 15-0, dan 30-0, 40-0 en dan is het game. Staat het 40-40 en dus deuce, dan wordt er verder gespeeld om te bepalen wie de game wint. Dit kan via een zogeheten golden point (een winnend punt) of bij twee punten verschil.

Grip

De grip is onderdeel van het racket. Je houdt hier het racket vast. Deze slijten snel en dus gebruik je vaak een overgrip die je zelf om racket heen kan draaien. 

Halfvolley

Een halfvolley is een bal die je meteen na de stuit pakt. Het is geen volledige volley omdat je de bal wel laat stuiteren. Pak je de bal ineens uit de lucht dan is dit een volley. Vooral wanneer je naar het net komt zul je deze bal veel moeten slaan.

Hard hitter

Een hard hitter is iemand de veel ballen heel hard slaat. Je ziet met name beginners vaak nog smashen heel hard slaan. Dit is niet altijd beter, hier kun je makkelijk op inspelen. 

Hek(werk)

Het hek is een padel term die vrij voor zich spreekt. Toch hebben we deze erbij staan omdat het hek een belangrijk onderdeel van het spel is en in veel gevallen goed te gebruiken is wanneer je speelt.

Let

Een let is het eigenlijk wanneer je een punt over speelt. Weet je bijvoorbeeld niet of een bal in of uit is, vraag je de tegenstander om een let. Ook speel je een let wanneer er tijdens de rally een baan van de andere baan overkomt bijvoorbeeld.

Lob

De lob is een hoge slag waarmee je de tegenstanders naar achter probeert te drukken. Wanneer je een lob speelt sla je de bal met een hoge boog over tegenstanders heen. Ze zullen dan vanaf hun netpositie naar achteren moeten. Dit geeft de kans om de netpositie over te nemen. Je leest hier hoe je een betere lob kan spelen.

Lovegame

Het heet een lovegame wanneer je een game wint zonder dat de tegenstander ook maar één punt heeft gemaakt.

Niemandsland

Niemandsland is het stuk baan waar je niet wil komen te staan als de tegenstander slaat. Je staat niet in verdedigende, maar ook niet in aanvallende positie. Je bent dan heel erg kwetsbaar en kan veel harde ballen op de voeten verwachten. Dit is eigenlijk het hele veld vanaf de servicelijn tot aan de 2e hekpaal.

Netspel

Netspel is zo ongeveer het belangrijkste bij padel. Wie de netpositie beheert wint de wedstrijd. Oefen dus veel op je volleys en verschillende soorten smashes, zodat jij vanuit hier je wedstrijden aan het net kunt winnen.

Ontvanger / retourneerder

De ontvanger is de speler die de service ontvangt. Dit wordt ook wel de retourneerder genoemd. 

Padel bal

Een padel bal speel je padel mee. De bal is een belangrijk onderdeel van het spel. Het verschil tussen oude- en nieuwe padel ballen is enorm. Het lijkt soms wel een heel ander spel te worden. Een padel bal is anders dan een tennisbal. Lees alles over padel ballen in ons artikel.

Padelbaan

De padelbaan is het speelveld. Je hebt hierin standaard maten en materialen. Toch zijn er veel ontwikkelingen op dit vlak.

Padeltas

Dit spreekt voor zich. Een tas speciaal op maat gemaakt voor padel rackets. Daarmee is de tas wat kleiner dan tennistassen, wat het een ideaal formaat maakt. Meer lezen over waar je aan moeten denken bij het kopen van een padeltas doe je hier!

Padel Schoenen

Padel schoenen horen bij de uitrusting. Er zijn zeker verschillen ten opzichte van normale sportschoenen. Je leest hier meer informatie over waar je op moet letten bij het kopen van padelschoenen.

Positionering

Positionering is een belangrijk onderdeel van padel. Je speelt samen met een partner en samen moet je het veld zo goed mogelijk afschermen. Wanneer je positionering goed is, is elke bal haalbaar.

Punt

Weer een padel term die we eigenlijk niet hoeven te noemen. Je maakt een punt wanneer de tegenstander de bal uit slaat (direct tegen het glas of hek) of wanneer de bal twee keer stuitert aan de kant van de tegenstander.

Racket

Je racket is het belangrijkste onderdeel van je uitrusting. Dit is het hulpmiddel waarmee je uiteindelijk tegen de bal slaat. Zoek altijd een racket dat bij je niveau en speelstijl past. Op zoek naar een padel racket? Bekijk dan welke rackets wij aanraden voor het niveau dat je hebt in dit artikel.

Racket protector

Een racket protector is tape die aan de bovenkant van je racket geplakt wordt. Hiermee voorkom je fikse krassen. Zeker wanneer je kort langs de muur af moet slaan komt het nog wel eens voor dat je de muur raakt. De tape zorgt ervoor dat het als het ware langs de muur glijdt. 

Return

De return is de eerste bal die geslagen wordt na de service. Je slaat voor het eerst de bal terug en dus retourneer je de bal. 

Service

De service is de slag waarmee de bal in het spel gebracht wordt. Bij padel is dit een onderhandse slag die in het servicevak van de tegenstander moet landen. In dit artikel behandelen we waar je de service het beste kan plaatsen en hoe je hem technisch het beste kan slaan.

Servicevak

Het servicevak is onderdeel van de padelbaan. Dit is het vak waarin je serveert. Er zijn twee servicevakken per helft. Je wisselt constant af bij het serveren van rechts naar links en terug. 

Set

Een set is een onderdeel van de stand. Met 6 games win je een set, tenzij het 5-5 staat. Dan speel je tot twee punten verschil en dus 7-5. Staat het 6-6, dan speel je een tiebreak voor de set. Met twee gewonnen sets win je de wedstrijd.

Slice

Slice is een bepaalde spin die je meegeeft aan een bal. Je haalt je racket eigenlijk naar beneden tijdens het slaan, waardoor de spin ervoor zorgt dat de bal tegendraads gaat draaien. Hierdoor krijgt de bal een vertragend effect. Je ziet dit effect bijvoorbeeld ook heel goed bij dropshots. Dit zijn korte ballen, waarvan je wil dat de bal blijft hangen en niet door stuitert. De bal wordt dan lastiger te halen. Ook wanneer je naar het net gaat is het handig om slice te gebruiken. De bal zal dan minder hoog opstuiteren dan bij een andere slag.

Smash

De smash is een hoge bal. Vaak speel je deze bal wanneer de tegenstander een lob heeft geslagen. Alles wat je boven of op schouderhoogte pakt is een smash. Er zijn veel verschillende soorten smashes. Deze vind je in dit artikel.

Tactiek

Tactiek is een zeer belangrijk onderdeel. Hard slaan zorgt niet voor overwinningen. Probeer je tegenstanders uit elkaar te spelen. We schreven een aantal goede tactieken voor je uit.

Techniek

Techniek is vaak een lastige. Beginnende spelers kunnen al snel een leuke bal slaan. Je hebt bijvoorbeeld minder techniek nodig dan bij tennis. Toch heb je op hoger niveau veel techniek nodig om snel en gemakkelijk te kunnen schakelen tussen bijvoorbeeld bandeja’s en vibora’s.

Tiebreak

Een tiebreak wordt gespeeld wanneer het bij een set 6-6 staat. Er wordt dan een beslissend spel gespeeld om te bepalen wie de set wint. In veel gevallen speel je wie als eerst bij de 7 is, met twee punten verschil. Soms wordt er geen derde set gespeeld om een winnaar te bepalen, maar wordt er een super tiebreak gespeeld. De winnaar is dan de eerste bij 10 punten, maar wel met 2 punten verschil.

Topspin

Topspin is eigenlijk het tegenovergestelde van slice. Ook dit is een soort spin. Hier aai je als het ware over de bal heen. Hierdoor gaat de bal voorover rollen door de lucht. Dit zorgt ervoor dat de bal sneller daalt. Dit is dus een fijne bal om te slaan wanneer iemand naar het net komt, aangezien je de bal dan makkelijker op de voeten kan slaan.

Touch

Wanneer je een bal met heel veel gevoel speelt noemen ze dit ook wel “met touch”. Kun jij bijvoorbeeld een drop shot heel kort over het net leggen, of speel je een bal heel gecontroleerd kort cross, dan heb je veel touch.

Trickshot

Een trickshot is een slag waarbij je onnodig gek doet. Je slaat bijvoorbeeld een bal tussen je benen of achter je rug om. Je kan ook net doen of je een smash slaat en vervolgens een dropshot spelen. Er zijn talloze trickshots die je kunt slaan om je tegenstander voor de gek te houden.

Unforced error

Unforced error is een term die veel gebruikt wordt bij het tennis, maar ook bij padel zeker belangrijk is en niet mag ontbreken. Een wedstrijd wordt bij padel namelijk vaak gewonnen door het team dat geen fouten maakt. Een unforced error is eigenlijk een makkelijke fout. Een fout die niet afgedwongen werd door de tegenstander. Deze moet je dus zo min mogelijk maken.

Verdediging/verdedigen

Verdedigen is een belangrijk aspect van het spel. Dit is wanneer je gepositioneerd bent net achter de servicelijn. Vanuit daar kun je perfect verdedigen. Speel afwisselende ballen en speel je tegenstander uit positie met lobs en chiquita’s. Probeer geen fouten te maken, maar de netpositie over te nemen.

Vibora

Een vibora is een meer aanvallende smash. Waar de bandeja van wat verder naar achteren wordt geslagen en vooral bedoeld is om de net positie te behouden, heeft de vibora het doel om het punt te winnen. Je speelt de vibora dan ook wanneer je dicht op het net staat. Meer lezen over deze slag? Hier leggen we uit wanneer je deze bal het beste kan slaan. 

Voetfout

Ook bij padel kun je een voetfout maken. Je stapt dan al voor de service op de lijn. Dit is verboden en betekent dat je meteen je tweede service moet slaan, of, wanneer het al je tweede service was, verlies je het punt.

Volley

Een volley is een bal die je direct uit de lucht slaat. 

Winner

Een winner is een bal waarmee je direct het punt wint. Over het algemeen kun je bij padel nog veel ballen halen en is het dus belangrijker om geen fouten te maken, dan een winner te slaan. 

Zijwand

De laatste padel term is de zijwand. De zijwanden zijn de glasplaten aan de zijkant van de padelbaan. In veel gevallen zijn dit twee glazen. Welk glas de bal raakt is bepalend voor hoe jij je bal slaat. Raakt deze het eerste glas (dicht tegen het hek) dan pak je hem na het glas. Raakt de bal het tweede glas dan laat je hem vaak ook via de achterwand stuiteren en kan het handig zijn om mee te draaien met de bal.

Dat waren ze! Alle padel termen op een rij. Mis je nog termen? Laat het ons dan vooral weten. Lees ook één van onderstaande relevante artikelen en verbeter je padel spel.

Relevante artikelen

Padel racket merken

Merken padel rackets

Padel Smash

Alles over smashen

Bandeja Padel

Ontdek alles over de Bandeja