Padel Tips

Padel Tips

Iedereen kent het gezegde “meedoen is belangrijker dan winnen”, maar omdat het toch ook wel heel leuk is om een wedstrijd te winnen, geven wij in dit artikel een aantal padel tips waarmee je een padel-wedstrijd kan winnen. Lees eens over de tips heen en kies eruit welke voor jou van toepassing zijn!

Vaste partner

Padel tip nummer 1. Probeer een vaste partner te vinden om samen padel-wedstrijden te spelen. Wanneer je een vaste partner hebt, raak je op elkaar ingespeeld. Hier haal je veel voordeel uit.

Positie

Een van de belangrijkste Padel tips heeft te maken met je positie. Probeer dezelfde positie in te nemen als je partner. Probeer samen aan het net te staan of samen achterin het veld. Wanneer een speler aan het net staat en een speler achterin het veld staat, valt er een gat in het veld waar de tegenstander gebruik van kan maken. Probeer de gaten in het veld zo klein mogelijk te maken. 

Blijf zoveel mogelijk aan je eigen kant van de helft van het veld. Zo heb je samen met je partner het meeste van het veld gedekt. Mocht je een bal moeten halen aan de andere kant van het veld, ga dan zo snel mogelijk terug voor de beste dekking of wissel van helft met je partner.

Communicatie

Communiceer goed samen met je partner. Blijf met elkaar praten over wat je van plan bent. Zo kun je aan je partner vragen waar hij/zij de volgende bal gespeeld wil hebben zodat hij/zij daarop kan anticiperen. Als je van elkaar weet wat je gaat doen, kun je daar op inspelen. Voorbeeld: Meld aan elkaar wanneer de tegenstanders samen naar het net komen.

Positief 

Houd jezelf en je partner positief. Dit is misschien wel de belangrijkste tip met Padel. We weten allemaal hoe vervelend het kan zijn om te verliezen en ook hoe moeilijk het soms is om positief te blijven tijdens een wedstrijd. Positiviteit kan het verschil maken tussen winnen of verliezen. Iedere wedstrijd zal je punten verliezen. Probeer hier niet in te blijven hangen. Zeg bijvoorbeeld na een verloren punt: “Jammer van dit punt, maar de volgende is van ons!”.

Tactiek

Wanneer je een vaste partner hebt, ontwikkel je na verloop van tijd een tactiek samen. Dit hoeft niet effect te hebben op iedere tegenstander. Wanneer je merkt dat jullie tactiek niet werkt, probeer dan samen op zoek te gaan naar een andere tactiek tijdens de wedstrijd. Neem hier ook de tijd voor.

Word niet zenuwachtig of ongeduldig als het even niet lukt. Als jullie uiteindelijk de juiste tactiek gevonden hebben, kunnen jullie de wedstrijd alsnog binnen slepen! Bekijk hier ons artikel over tactiek!

 

Speel niet voor de tribune

Veel spelers vinden het belangrijk dat hun spel mooi gevonden wordt door de mensen die op de tribune naar hen aan het kijken zijn. Deze spelers maken hierdoor vaak zelf veel onnodige fouten. Onze tip klinkt misschien raar maar: “speel lelijk”. Probeer niet op onmogelijke momenten de mooiste ballen te slaan, maar sla de ballen veiliger terug. Zorg ervoor dat jij de bal vaker terug slaat dan de tegenstander. Laat de tegenstander de fout maar maken!

Verdedigen 

Bij padel is het belangrijk dat je goed kan verdedigen. Laat de tegenstanders maar de fouten maken. Als je vaak genoeg de bal terug naar de tegenstander slaat, nemen ze vanzelf meer risico om het punt binnen te halen. Hierdoor zullen zij uiteindelijk meer fouten maken.

Lob

Gebruik de lob! Een lob is in meerdere gevallen een fijne bal om te slaan. Wanneer je onder druk staat, kan een lob je precies de tijd geven om terug in het punt te komen. 

Tegenstanders zullen vaak naar het net komen. Dat is de plek waar de meeste punten gescoord worden. Leer te verdedigen! Sla bijvoorbeeld een lob in plaats van een strakke bal hard over het net. Na een goede lob krijg je zelf de kans om naar het net te gaan. 

Voorsprong

Wanneer jij en je partner voor staan in de wedstrijd is het belangrijk dat je scherp en gefocust blijft. Denk niet te snel dat je de wedstrijd al binnen hebt, maar blijf vechten voor ieder punt. ‘It ain’t over until it’s over!’

Smash

Bij een smash is het aantrekkelijk om zo hard mogelijk tegen de bal te slaan. Dit is alleen niet altijd even handig. Wanneer je een smash tegen de achtermuur van de tegenstanders slaat, kan de bal helemaal terug naar het net komen. Hierdoor krijgen de tegenstanders een bal die zij kunnen afmaken. Ga er dus voor om een smash tactischer weg te leggen. Probeer de bal het veld uit te slaan of sla bijvoorbeeld een Bandeja. Met een smash hoef je namelijk niet altijd te scoren.

 

Netspel

De meeste punten in padel worden gescoord aan het net. Probeer daarom samen met je partner zoveel mogelijk aan het net te staan of naar het net toe te gaan. De druk die je hiermee op de tegenstanders legt, zal ook voor onnodige fouten zorgen bij de tegenstander.

Hoe te spelen bij regen

Met regen spelen is altijd net wat lastiger dan wanneer het veld droog is. Zo hebben wij nog een aantal padel tips hoe je het beste kan spelen met een natte baan. 

Doordat de baan en de bal nat zijn, zal de bal minder hoog stuiteren. Maak hier gebruik van! Houd de bal zo laag mogelijk. 

Probeer jullie net-positie te behouden. Door de regen zullen de ballen doorschieten, waardoor ze lastig zijn in te schatten na de stuit. 

Zo, nu heb je alle padel tips op een rijtje. Dat wordt wedstrijden winnen!

Dunlop Blitz Light
Padel rackets
Tretorn Padel ballen
Padel ballen

Relevante artikelen

Padel Lob

Zo speel je een betere lob

Padel in de regen

Padel in de regen

Babolat - Padel racket voor beginners

Beste padelrackets voor beginners