padel voor kinderen

Vanaf een jaar of 5 mogen kinderen over het algemeen een sport gaan kiezen. Ook padel is goed te doen vanaf 5 jaar, al bieden nog niet alle clubs trainingen aan voor deze leeftijdscategorie. Over het algemeen kunnen kinderen van 7 jaar of ouder overal terecht voor trainingen.

Vaak liggen keuzes als voetbal, hockey en tennis voor de hand, maar ook padel mag niet vergeten worden. Ook de meeste van de topspelers zijn vroeg begonnen. We zochten uit waarom padel zo’n goede sport voor jonge spelers is.

Padel is teamwork

Teamwork makes the dream work. Leren samenwerken is als kind heel belangrijk. Bij padel is teamwork één van de meest belangrijkste aspecten. Zonder goede samenwerking kom je niet tot goede prestaties. Dit zit hem in communicatie, wie pakt welke bal, maar ook in het samen afschermen van het veld. Daarnaast is het ook leuk om samen te winnen (en zelfs leuker om samen te verliezen).

Hand-oog coördinatie

Net als veel andere balsporten helpt padel kinderen in het ontwikkelen van een goede motoriek. Het trainen van de hand-oog coördinatie is, zeker in het begin, erg van belang. Zeker in de eerste jaren van training zal hier de focus op liggen, meer dan het tactische en strategische element. 

Ruimtelijk inzicht

Het spelen van padel hebt kinderen enorm bij het ontwikkelen van het ruimtelijk inzicht. Bij weinig andere spellen heb je zoveel inzicht nodig, aangezien het spelen via de wanden een kenmerk is dat echt bij padel hoort. Dit ruimtelijk inzicht kan makkelijk in spelvorm worden aangeleerd, waardoor dit vaak beter werkt dan wanneer het in “saaie” opdrachten verwerkt zit. 

Strategisch denken

Bij padel gaat het niet om hard slaan, maar om je tegenstander uit te spelen. Je moet 3 stappen vooruit denken en de tegenstander uit positie proberen te halen. Afwisselen tussen het opzoeken van het midden en de hoeken. Weten wanneer je naar het net moet en wanneer niet en denken in de opties die een tegenstander heeft. Blijft de bal bijvoorbeeld heel erg laag, dan kan de tegenstander er niet meer onder komen voor een goede lob en zal de bal altijd laag blijven. Je kunt dan meer aansluiten naar het net. 

Makkelijk te leren

Padel is als sport vrij makkelijk op te pikken. Je hebt er minder techniek voor nodig dan bij tennis en zal dus ook sneller in staat zijn om over te spelen. De leercurve is in het begin dan ook veel groter. Dit maakt het voor kinderen leuk omdat ze veel succeservaringen opdoen. Daarnaast kunnen ze zich focussen op leuke spelletjes en het ontwikkelen van het ruimtelijk inzicht en strategisch denken. Het is ook minder snel duidelijk wanneer er een groot niveau verschil zit omdat je toch snel langere rally’s speelt.

Sociaal spelletje

Naast dat padel teamwork is, is padel ook zeer sociaal. Je leert omgaan met andere kinderen, als ook met je teamgenoten. Wanneer je in een competitieteam zit leer je ook andere spelers aan te moedigen en te coachen. Daarnaast komt ook langs de baan de gezelligheid veel naar voren. Je speelt altijd met zijn vieren en hebt dus altijd wel iemand om nog te blijven hangen en te spelen of wat te drinken.

Al met al genoeg redenen voor kinderen vanaf een jaar of 5 om voor padel te kiezen. Zoek jij dus een padelracket voor junioren? Wij zochten de beste padelrackets voor je uit:

Relevante artikelen

Padel junior

De beste padel rackets voor junioren

Tactiek

Padel Tactiek

padel accessoires

Padel Accessoires