Premier padel tour

Wat is de Premier Padel Tour en hoe is het ontstaan?

De Premier Padel Tour (PPT) is hét professionele circuit van Padel. Eerder waren er meerdere grote professionele circuits, maar afgelopen jaren heeft Padel enorme veranderingen ondergaan.

Maar eerst terug naar het ontstaan van de Premier Padel Tour. Het is een tour die in 2022 is begonnen en is opgericht door Qatar Sports Investments (QSI), de International Padel Federation (FIP) en de Professional Padel Association (PPA).

Qatar timmert flink aan de weg als het aankomt op sport sponsoring, waarbij ze dus ook in Padel zijn gestapt. Door de sommen geld die konden worden geboden won de tour snel aan populariteit en tok het makkelijk grote spelers aan.

De Premier Padel Tour en de World Padel Tour werden steeds meer concurrenten van elkaar, wat voor de sport niet goed was. Gelukkig hebben zij dan ook sinds augustus 2023 besloten om de krachten te bundelen en verder te gaan onder de Premier Padel Tour.

Tijdens deze tour spelen de beste spelers ter wereld toernooien tegen elkaar om te strijden voor de titels, het prijzengeld en de ranglijst punten. Om mee te kunnen doen moet je voldoende punten op de FIP ranglijst hebben. Deze kun je verdienen door in lagere toernooien ver te komen.

Daarnaast heeft ieder Premier Padel Tour evenement heeft vaak ook nog een kwalificatie toernooi of wildcards om weg te geven om zo nieuw talent de kans te bieden zich te meten met de wereldtop.

Speelschema en Toernooien

De Premier Padel Tour bestaat uit een reeks van 25 toernooien door het jaar heen. Deze toernooien worden wereldwijd gehouden, wat bijdraagt aan de populariteit van Padel op alle continenten. Op die manier kan Padel hopelijk een olympische sport worden. Onderstaand een overzicht van alle Premier Padel Tour toernooien:

Premier padel tour kalender

Ranglijstpunten en prijzengeld

De Premier Padel Tour kent 4 verschillende soorten toernooien, de finals, de Majors, de P1 en de P2 toernooien. De Majors staan daarbij het hoogst aangeschreven en zijn vergelijkbaar met de Grand Slams in tennis. Aan iedere categorie hangt een bepaald aantal punten dat je kan verdienen voor de ranglijst. Uiteindelijk mogen de beste spelers aan het eind van het jaar tegen elkaar strijden in de Finals.

Voor iedere categorie toernooi is er een standaard pot aan prijzengeld en zijn er een standaard aantal punten te verdienen. De kleinste toernooien hebben dus een totale prijzenpot van zo’n €250.000, waar de winnaars 500 ranglijst punten verdienen. Hoe groter de toernooien, hoe beter de spelers betaald krijgen en hoe hoger het aantal te verdienen punten.

Zo mogen de deelnemers van een P1 toernooi €470.000 verdelen en zijn hier 1.000 punten te verdienen. Speel je mee in de Majors, dan deel je mee in de prijzenpot van €525.000 en krijgt de winnaar 2.000 bijgeschreven.

Aan het eind van het seizoen kunnen de 8 beste koppels meedoen aan de finals. Dit is een losstaand toernooi, waar je nog eens 1.500 punten kunt verdienen. Helaas was het prijzengeld voor de finals niet te vinden.

Topspelers

De beste spelers strijden tijdens de toernooien om de prijzen. De top zit dicht bij elkaar en de laatste jaren zijn er wat wisselingen geweest in de bovenste plaatsen. Daarnaast zie je ook dat er regelmatig wordt gewisseld van partner, ook in de huidige top. Ze spelen wel het hele seizoen samen, maar jaar op jaar willen er wel eens wijzigingen plaatsvinden. De toppers die te zien zijn, zijn onder andere:

Sponsoren

Het voordeel van het samenvoegen van de World Padel Tour en de Premier Padel Tour, is dat de aandacht voor de toernooien groter zal zijn. De aandacht wordt minder verdeeld. Hierdoor is het ook voor sponsoren aantrekkelijk om in te stappen.

Kijkend naar de grote sponsoren, dan valt hoofdsponsor Qatar Airways meteen op. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat de Premier Padel Tour is opgericht door een Qatarees investeringsfonds.

Daarnaast valt ook RedBull op. Het oostenrijkse drankmerk is vooral bekend van het sponsoren van extreme sports, maar sponsort ook een aantal individuele spelers. Daarnaast biedt het ook de mogelijkheid om de Premier Padel Tour te kijken via RedBull TV.

Naast deze twee giga merken zijn er vooral merken betrokken die ook een belang hebben in de padelmarkt. Er wordt namelijk gespeeld met Wilson ballen en BullPadel is ook groot sponsor. Op die manier prijzen ze hun rackets aan. Naast de World Padel Tour sponsort BullPadel ook veel topspelers. Ook Playtomic, de padel app waarmee je banen kunt reserveren en spelers kunt zoeken, is sponsor bij de Premier Padel Tour.

Waar kun je de Premier Padel Tour volgen?

Zoals we bij de sponsoren al zagen is RedBull een groot sponsor. Zij zijn de distributie partner en in veel landen is de Premier Padel Tour dan ook te volgen via RedBull TV. Er zijn slechts een aantal landen waar dit niet kan, waaronder Nederland. Hier zijn de rechten verkocht aan Ziggo. Wil je dus het Padel op de voet volgen, dan zal je dit moeten doen via een abonnement bij deze aanbieder.

Geen Ziggo, dan nog kun je op de hoogte blijven. Veel van de wedstrijden worden namelijk ook gestreamd via Youtube.

Waar koop je tickets voor de Premier Padel Tour?

De ticket verkoop loopt niet via een vast platform. Het is daarom aan te raden om, als je een keer wil gaan kijken, de speelkalender er bij te pakken. Zie je een toernooi waar je bij wilt zijn, ga dan naar de eigen website van het toernooi en volg de instructies die je daar kunt vinden. De prijzen verschillen enorm, afhankelijk van het land waar je wil gaan kijken. Het is wel écht een spektakel en wat ons betreft dan ook zeker een aanrader!

Padel-merken-toppers

Met deze rackets spelen de toppers!

Adidas padel rackets

Veelgestelde vragen bij het kopen van een padelracket

adidas-padel-ale-galan

De beste padelrackets per niveau