Vibora padel

Aanvallend smashen met de Vibora!

Wanneer je denkt aan padel smashes komt waarschijnlijk de bandeja als eerste in je op. Toch is ook de vibora een belangrijke smash soort binnen padel. We kijken wat de vibora precies inhoudt, hoe je deze het beste kan slaan en wat de verschillen zijn tussen de bandeja en vibora.

Wat is een vibora?

Een vibora is een meer aanvallende smash. Waar de bandeja van wat verder naar achteren wordt geslagen en vooral bedoeld is om de net positie te behouden, heeft de vibora het doel om het punt te winnen. Je speelt de vibora dan ook wanneer je dicht op het net staat. 

Verschil tussen de bandeja en vibora

Er is een groot verschil tussen de bandeja en de vibora. Zoals hierboven al beschreven sowieso al het doel van de bal, wat gevolgen heeft voor hoe je de bal slaat. Een bandeja is dus een verdedigende smash waarbij je de net positie wil behouden. Dit betekent dat je deze met een lage snelheid wil spelen, zodat je voldoende tijd hebt om weer naar het net te lopen. 

Techniek van de vibora

Bij de vibora draai je zo snel mogelijk in en houdt je het racketblad achter je hoofd. Vanuit hier kun je veel kracht en snelheid genereren. Veel tennissers zijn gewend de bal op een hoog punt te raken, om de bal zo veel snelheid mee te geven. Bij padel is dit nadelig omdat de bal dan extra hoog zal stuiteren en alleen maar makkelijker wordt voor de tegenstander. Het is daarom beter om de bal meer te laten zakken en vooral voor rotatie van je bovenlichaam te zorgen. Je moet de bal als het ware aan de zijkant aaien om zo sidespin mee te geven. Je raakt de smash ongeveer op schouder hoogte. Daarnaast moet je de bal iets voor je raken. 

Tenzij de tegenstander duidelijk uit positie is en het middel helemaal vrij is, is het verstandig om de vibora naar de hoek te spelen. Door de hoeveelheid spin komt de bal als het goed is amper nog maar omhoog. Daarnaast heeft de bal vrij veel snelheid waardoor de tegenstander weinig tijd heeft om echt onder de bal te komen. De wanden maken het dan extra lastig om te verdedigen.

Dunlop Blitz Light
Padel rackets
Tretorn Padel ballen
Padel ballen

Relevante artikelen

Soorten Slagen Padel

Soorten slagen padel

Bandeja Padel

Alles over de bandeja

adidas-padel-ale-galan

Beste padel racket van ieder niveau