Padelslag de Rulo

De Rulo, een belangrijke slag in padel

Inmiddels hebben we al veel soorten slagen bij Padel behandeld. Vandaag staan we stil bij de Rulo. Dit is een zeer effectieve slag bij padel, waar veel punten mee te scoren zijn ondanks dat het in de basis een vrij verdedigende slag is. Zeker wanneer je oorspronkelijk vanuit het tennis komt is dit een slag die je absoluut vaak zal moeten gaan gebruiken.

Wat is de Rulo?

De Rulo is een slag die je bovenhands slaat, waarmee je de bal rustig richting het hek plaatst. De kracht van de slag is dat de bal na het hek zeer onvoorspelbaar wordt. Hierdoor zet je je tegenstander vaak op het verkeerde been. In veel gevallen kun je er dan ook het punt mee winnen. Het liefst sla je de Rulo met een beetje topspin zodat de bal makkelijker van het hek wegspringt. 

Hoewel het lijkt alsof de Rulo dus een zeer aanvallende slag is, is het ook als defensieve slag te gebruiken. Als de lob goed is, is het enige doel om de net positie te behouden. De Rulo moet vrij kort na het net stuiteren. Probeert de tegenstander dus het net te veroveren, dan krijgen ze een lage volley. Dat is erg lastig om mee te scoren. Je blijft zo dus in de rally. Blijft de tegenstander achter, dan maak je veel punten via het hek en kun je het net opnieuw veroveren.

Zorg er wel voor dat je voldoende afwisselt met andere smashes. Zo word je onvoorspelbaar. Wanneer je bijna alleen maar Rulo’s probeert te spelen dan gaat de tegenstander de bal al voor het hek pakken. Gezien het geen harde bal is, ben je dan kwetsbaar.

Wanneer gebruik je de Rulo?

De Rulo is een slag die je gebruikt wanneer de bal echt boven je komt. Je speelt hem dus alleen wanneer tegenstanders een vrij goede lob spelen. Je kunt dan dus niet meer voldoende bewegen om een Vibora te spelen, waarbij je de bal naast je hoort te raken. 

Vaak zie je dat de slag vaker wordt geslagen wanneer een rechtshandige op links staat of een linkshandige op rechts. Je kunt hem dan meer duwen. Wanneer je als rechtshandige rechts staat, dan kun je vaak nog wel de bal naast je raken en een Vibora spelen.

De techniek van de Rulo

Een Rulo sla je door goed onder de bal te komen. Zodra je ziet dat de tegenstander een lob gaat spelen, draai je open en houd je je racket hoog. Je komt goed onder de bal en aait de bal als het ware omhoog richting de overkant. Je speelt de bal dus met topspin. De bal begint hierdoor te draaien en gaat met effect. Geef niet teveel kracht, maar stuur de bal richting het hek. Hoe harder je hem slaat, hoe meer tijd er is om te reageren nadat de bal het hek raakt. 

Hoewel het nu simpel klinkt, is het een lastige slag. Je ziet vaak dat mensen te hard slaan of te veel risico nemen. Hierdoor raken ze ineens het hek. Wanneer je de Rulo voor het eerst gaat oefenen, zorg dan dat je de bal eerst vooral gaat plaatsen. Geef nog niet te veel spin. Het gaat er vooral om dat de bal in het hek belandt. Hierdoor wordt de slag moeilijk te verdedigen. 

Nu jij

Tijd om vooral veel te oefenen. Zorg ervoor dat je niet teveel fouten maakt. Probeer de bal dus eerst te plaatsen. Zorg voor een goede voorbereiding, maar zorg er ook voor dat je meteen na het slaan van de bal weer de net positie pakt.

Relevante artikelen

Vibora padel

Ontdek de Vibora

Bandeja Padel

Alles over de Bandeja

adidas-padel-ale-galan

De beste padel rackets voor ieder niveau