Padel Lob

Zo speel je een betere padel lob

Bij Padel is een lob erg belangrijk. Wil je het punt winnen, dan moet je zo snel mogelijk positie aan het net krijgen. Hierbij is de lob een belangrijk wapen. Het dringt namelijk je tegenstanders ver naar achteren. Kijkende naar de wedstrijden van de internationale top van padel, dan blijkt dat de net positie overnemen nog niet zo makkelijk is. Wanneer dit lukt, blijkt dit in 85% van de gevallen door een lob te zijn. Slechts in 15% van de gevallen komt dit door het passeren van een speler met een lage bal. Kortom, hoe beter je padel lob, hoe betere padelspeler jij zal zijn. We geven je wat tips.

Lob geen lage bal

Een lob is makkelijk te slaan als je goed onder een bal kan komen. Dit is het allerbelangrijkste om te onthouden. Wanneer de bal laag blijft is het bijna onmogelijk om een goede lob te slaan. Sla dan ook altijd een lob bij een wat hogere bal. Probeer bij een moeilijke bal juist voor een lage bal te gaan zodat de tegenstanders deze niet makkelijk kunnen scoren. Toch een padel lob proberen geeft een extra risico en zal er vaker voor zorgen dat de tegenstander een smash krijgt en zo het punt kan scoren. De lob moet altijd hoog en diep zijn, aangezien je vaak achter in het veld staat wanneer je een lob slaat en dus geen smash tegen wil.

Zorg voor een korte voorbereiding

Wat daarnaast erg belangrijk is bij het slaan van een lob, is een korte voorbereiding. In tegenstelling tot een normale slag, wil je niet je racket ver naar achter brengen. Je laat je racket vallen en houdt deze laag. Hiermee kun je de bal beter omhoog scheppen. Hoe langer je voorbereiding hoe minder tijd je hebt om je te concentreren op de bal. Houdt het dus kort.

Ga voor een hoge lob

Hoogte in de lob is erg belangrijk. Dit heeft meerdere voordelen, zo maakt dit timen en smashen een stuk moeilijker. Hierdoor kom je er misschien toch mee weg wanneer jou lob eigenlijk net niet diep genoeg is. De tegenstander zal er toch voor kiezen de bal te laten stuiteren vanwege de hoogte. Daarnaast dwingt het de tegenstander een lastige keuze te maken. Valt de lob namelijk rond de servicelijn en is hij hoog genoeg, dan is er nog een risico dat de bal de kooi uit stuitert.

Lob altijd over de backhand

Hoe hoger het niveau hoe minder relevant deze tip is, maar het is voor veel spelers moeilijker om te scoren met de backhand. Het is moeilijk om je gewicht achter de bal te zetten en ook een grote zwaai is moeilijker om te maken. Komt je lob dus een keer wat korter, dan is het risico op een scorende bal van de tegenstander kleiner. Zolang je in de rally blijft kun je de punten nog winnen en dus is het verstandig de backhand van de tegenstander op te zoeken.

Lob voor extra tijd

Wordt je uitgespeeld of sta je uit positie. Probeer voor een bal te gaan die lang onderweg is, de lob dus. Hierdoor gun je jezelf en je partner extra tijd om weer terug in positie te komen.

Train je benen

Je verwacht het misschien niet, maar je benen zijn een belangrijk onderdeel van de lob. Kom je namelijk niet onder de bal, dan is het vrijwel onmogelijk om de bal omhoog te slaan. Blijf daarom “laag zitten” en zorg dat je voortdurend in de squad houding staat. Dit geeft je sowieso meer stabiliteit en zorgt ervoor dat je sneller af kan zetten. Een goede startpostie mag dus niet ontbreken.

Nu je alle tools hebt om een goede padel lob te slaan op het juiste moment ben je klaar voor de praktijk. Oefen de lob regelmatig. GO!

Relevante artikelen

Bandeja Padel

Alles over de bandeja

Padel chiquita

Wat is een chiquita bij padel?

adidas-padel-ale-galan

De beste padel rackets voor ieder niveau