Padel Service

Padel service

De service is één van de belangrijkste slagen in padel. Je bent in het voordeel omdat je het punt mag beginnen en kunt de netpositie veroveren. Om deze te behouden moet je wel goed serveren, anders wordt je meteen onder druk gezet. Je leest waar een padel service aan moet voldoen, hoe je hem slaat en waar je deze het beste kan plaatsen. Daarna heb je alle tools om een goede service in de praktijk te brengen.

Regels van een padel service

Aan de padel service zijn een aantal regels verbonden. In tegenstelling tot tennis sla je onderhands op. Je mag de bal dan niet hoger raken dan heup hoogte. Wel wil je de bal zo hoog mogelijk raken, om ervoor te zorgen dat je er voldoende slice aan kan geven en de bal zo goed mogelijk van hoog naar laag kan spelen. 

Verder moet de bal achter de servicelijn stuiteren. In vrijwel alle gevallen wil je service volley spelen en de netpositie pakken. Dit geeft je namelijk de grootste kans om ook het punt te winnen. Je laat de bal dus achter de lijn stuiteren, maar loopt in een vloeiende beweging door richting het net.

Je moet de opslag bij padel altijd diagonaal het servicevak in slaan. Sla je de bal rechtdoor en dus in het verkeerde service vak is de bal uit en begin je aan je tweede service. Ook wanneer de bal te lang is of na de stuit tegen het hekwerk aan komt is de bal uit en begin je aan je tweede service. Let op. Sla je deze ook nog uit dan sla je een dubbel fout en verlies je het punt. Neem dus met je tweede service niet te veel risico, maar zorg er wel voor dat je niet onder druk gezet kan worden. Ga dus niet voor een te makkelijke service.

De stand bepaalt aan welke kant je begint met de opslag. Zo begin je het eerste punt van de game aan de rechterkant en speel je vervolgens beurtelings links en rechts. 

Waar plaats je jouw service?

Bij het plaatsen van de service moet je rekening houden met het niveau van de tegenstanders. Hebben zij moeite met een bal richting het glas? We zien vaak dat vooral beginners het moeilijk vinden om de bal te timen. Als beginner kun je dan ook vaker kiezen voor een bal richting het glas. 

Speel je op een wat hoger niveau, dan speel je de bal relatief vaker naar binnen. De reden hiervoor is eigenlijk simpel, je kunt het veld beter afdekken. Wanneer je de service richting het glas slaat, zal je dubbelpartner meer richting de buitenkant van de baan moeten staan om de bal rechtdoor af te dekken. Dit betekent dat je meer van het veld af moet dekken. Daarnaast is het voor de tegenstander makkelijker om de bal kort cross te spelen. 

Een ander voordeel is dat je de tegenstander naar binnen lokt, waardoor je de tweede bal moeilijk richting de hoek kan spelen. Je staat dan al beide aan het net, waardoor je de bal makkelijker agressief de hoek in kan spelen.

Padel service tips

Tip 1: Niet wisselen van kant

Bij Tennis zie je dat spelers echt van kant wisselt. De persoon die serveert behoud de kant vanaf waar hij zijn service slaat. Bij Padel is dit anders. Daar houd je altijd dezelfde kant. Sta je dus rechts? Dan speel je de hele wedstrijd aan de rechterkant. Zelfs wanneer je vanaf de linkerkant serveert is het de bedoeling dat je de rechterkant van het veld verdedigd. Je begint dus met de service vanaf dezelfde speelhelft als je medespeler, waarna je snel doorloopt richting je eigen kant. Het grote voordeel hieraan is dat je altijd in dezelfde situaties terecht komt. Je weet beter hoe je ballen via de wanden moet timen, weet beter waar je ballen moet plaatsen en je kunt je sterke punten benadrukken.

Tip 2: Houd het standaard op belangrijke momenten

Belangrijke momenten in een wedstrijd zorgen over het algemeen ook voor spanning. Je wil juist op dat moment graag je beste spel tonen. Vaak zien we dat mensen op dat moment gekke keuzes maken en gaan voor “de perfecte bal”. Dit raden we juist niet aan. Leg de druk bij de tegenstander. Zeker wanneer je nog minder ervaren bent zul je zien dat je daar vaak het punt mee zal winnen. Houd vast aan je standaard slagen en gebruik de slagen waar je jezelf het meest comfortabel bij voelt. 

Aan de andere kant, wissel dan ook bewust af op momenten die er minder toe doen. Sta je 40-0 voor in een game, ga dan eens voor een verrassende bal kort cross of voor een bal rechtdoor. Hierdoor dwing je je tegenstander rekening te houden met de kans dat zo’n bal komt, ook al sla je deze niet op de belangrijkste momenten.

Tip 3: Sla je 2e service op minimaal 70%

Zorg dat je het initiatief houdt wanneer je serveert. Dit is enorm belangrijk. Sla dus niet een boogbal om de bal in het spel te brengen, ook niet wanneer het een tweede service is. De tegenstander zal je onder druk proberen te zetten. Sla je dan wat vaker een dubbele fout, overweeg dan om je eerste service net wat minder risico te nemen zodat deze vaker binnen valt. 

Head Evo Delta

Padel Rackets

Head Padelballen Pro

Padel Ballen

Relevante artikelen

Bandeja Padel

Alles over de Bandeja

Padel chiquita

Wat is een chiquita?

Soorten Slagen Padel

Soorten slagen bij padel