Padel chiquita

Wat is een chiquita in padel

De Chiquita is een belangrijke slag bij Padel. De meeste zullen bij het horen van de naam niet meteen denken aan padel, maar aan het merk bananen. Toch is de Chiquita niet weg te denken van de padelbaan.

Wat is de Chiquita?

De Chiquita is een padel slag waarbij je een langzame bal speelt, die kort over het net valt. Deze slag kan vanuit alle posities in het veld gespeeld worden. Daarnaast kun je een Chiquita met zowel forehand- als backhand spelen. Deze handige slag is voor meerdere doeleinden te gebruiken en kan dan ook niet per se als een zeer defensieve of juist zeer aanvallende slag worden aangeduid. 

Wanneer gebruik je deze slag?

De Chiquita is de ideale slag wanneer je tegenstanders iets verder van het net staat. Je probeert gebruik te maken van de ruimte tussen je tegenstanders en het net. Een chiquita is dus een ideale bal als je zojuist je tegenstander met een lob hebt bestookt, terwijl je tegenstander er voor kiest om toch weer naar voren te lopen. Er onstaat dan genoeg ruimte tussen je tegenstander en het net om een rustige bal in de open ruimte te spelen. Je slaat deze bal dus niet scorend, maar opbouwend om je tegenstander uit positie te krijgen. 

Een Chiquita kan dus zowel defensief als offensief gebruikt worden. Speelt je tegenstander een goede bal, dan kan een langzame lage bal helpen om je wat meer tijd te geven om terug in positie te komen. Wil je een meer offensieve Chiquita slaan, dan moet je zeker weten dat je een goede bal geslagen hebt, anders ben je verloren. Sla je echter een goede Chiquita, dan moet de tegenstander de bal onder de hoogte van het net pakken. Dit betekent dat je naar voren kunt lopen, aangezien de tegenstander zijn bal altijd omhoog zal moeten slaan. Dit betekent dat je zelf waarschijnlijk een aanvallende volley kan slaan, terwijl de tegenstander uit positie staat.

Chiquita Do’s

1. Let goed op je tegenstanders en de afstand tussen het net

Het allerbelangrijkste is dat je let op je tegenstander. Sla je een chiquita terwijl je tegenstander te dicht op het net staat, dan geef je een makkelijke bal aan die mogelijk gescoord kan worden. Dit wil je zeker voorkomen. Zorg dus dat er minimaal 2 meter tussen je tegenstander en het net zit. Essentieel voor een goede Chiquita.

 2. Speel indien mogelijk met top-spin

Ben je wat meer gevorderd, probeer dan een beetje top-spin aan de bal mee te geven. Je aait als het ware over de bal, waardoor deze voorover gaat draaien. Hierdoor kan de bal korter over het net vallen, wat het nog moeilijker maakt om de bal te slaan. Is dat nou lastig, houdt het dan bij een vlakke bal. Speel niet met slice, aangezien de bal hierdoor meer gaat “floaten”. Hij drijft als het ware op de lucht en zal dus een kleiner boogje over het net hebben.

3. Loop op naar het net bij een goede Chiquita

Heb je zojuist een goede Chiquita geslagen, loop dan door naar het net! De net positie is erg belangrijk en veruit de meeste punten worden aan het net gewonnen. De tegenstander moet de bal wel omhoog spelen en dus heb je de kans om een wat hogere bal te pakken.

Tretorn Padel ballen
Padel ballen
Dunlop Blitz Light
Padel rackets

Relevante artikelen

Soorten Slagen Padel

Soorten slagen bij padel

Bandeja Padel

Alles over de bandeja

adidas-padel-ale-galan

Beste padelrackets per niveau