Padelballen

Padelballen zijn een belangrijk onderdeel van de sport en kunnen een enorme invloed op het spel hebben. Er zijn veel verschillende soorten.  Waar we eerder uitgebreid ingingen op de eigenschappen van padel rackets gaan we in dit artikel in op de eigenschappen van padelballen zodat jij uiteindelijk weet wat jouw ideale bal is. 

Materiaal

De binnenkant van de bal is altijd gemaakt van rubber. Het verschil zit hem met name in het gebruik van de verschillende vezelsoorten. Vaak wordt er vilt gebruikt. Daarbij kan er onderscheid gemaakt worden tussen een natuurlijke en synthetische vezel. De natuurlijke vezels zijn vaak van schapenwol. 

Hoogte van de stuit

De bal moet een bepaalde hoogte stuiteren om te kwalificeren als padelbal. Hiervoor wordt een test gedaan waarbij de bal valt van een hoogte van 2,54m. Daarbij is het de bedoeling dat de bal terug stuitert tot een hoogte van 135 tot 145 centimeter. Wordt er echter op een baan gespeeld die meer dan 500 meter boven de zeespiegel ligt, dan ligt dit anders en moet de bal tussen de 121,92 en 135 centimeter stuiteren. 

Gewicht, druk & afmetingen

Het gewicht van een padelbal moet tussen de 56 en 59,4 gram zijn. Dit geeft niet veel speelruimte voor de fabrikanten. Daarnaast moeten ook de specificaties qua druk en afmetingen kloppen. Zo moet de druk tussen de 4,6 en 5,2 kg per vierkante centimeter zijn. Voor de afmetingen geldt dat padelballen een diameter moeten hebben tussen de 6,35 en 6,77 centimeter. 

Kleur

Iedereen zal bij padelballen altijd denken aan de gele bal. Dit hoeft niet altijd zo te zijn. In het reglement van de padel federatie staat dat de kleur uniform moet zijn, waarbij de kleuren wit (ook al is dit geen kleur) en geel toegestaan zijn. Een padelbal kan dus ook wit zijn, maar dit komt vrijwel nooit voor. 

Padelballen vs. Tennisballen

Een padelbal ziet er hetzelfde uit als een tennisbal, toch zijn deze niet helemaal gelijk. Dit heeft voornamelijk te maken met de specificaties van de padelbal. Deze zijn iets nauwer uitgewerkt dan die van tennis ballen, waardoor er minder variatie is. Omdat de regels voor tennisballen wat ruimer zijn, vallen een aantal tennisballen niet binnen deze gestelde voorwaarden en kunnen dus niet als padelbal worden beschouwd. Bij de verkoop van tennisballen kan de fabrikant bijvoorbeeld niet garanderen dat de druk of stuit is zoals deze bij padel hoort te zijn. Het is dan ook verstandig om specialise padelballen aan te schaffen.

Padel ballen kopen

Zin gekregen in een potje padel, maar nog geen ballen? Wacht dan niet langer en koop ze meteen. PadelMinded heeft de beste ballen voor je uitgezocht en op een rijtje gezet. Padelballen kopen wordt een fluitje van een cent. Vrijwel altijd komen de ballen in een blik van 3. 

Voor de beginnende spelers raden we een minder harde, iets grotere bal aan. Het spel wordt hierdoor langzamer, wat ervoor zorgt dat rally’s langer worden en spel iets simpeler wordt. 

De meer gevorderde spelers passen ballen met een hogere druk meer bij het speltype, omdat het tempo hierdoor verder omhoog gaat. 

Kijk op onze aanbevolen producten pagina voor meer padel producten, of maak een keuze uit onderstaande ballen. 

Tretorn Padel ballen

Tretorn Padelballen

Adidas padelballen

Adidas Padelballen

Babolat Padel Tour

Babolat Padelballen

Relevante artikelen

Padel racket gaten

Het gatenpatroon van padelrackets

Soorten Slagen Padel

Soorten slagen bij padel

Babolat - Padel racket voor beginners

De beste padelrackets voor beginners