Padel Smash

Alles over smashen

Smashen, een van de belangrijkste dingen bij padel. Er worden vaak hoge ballen gespeeld en hoe jij daar mee omgaat bepaalt voor een groot deel of je wint of verliest. We ontrafelen de soorten padel smashes die er zijn, en wanneer je voor welk type smash moet gaan.

Spin Smash

De eerste smash is de spin smash. Deze padel smash kan een belangrijk wapen zijn, maar is ook een gevaarlijke slag om te gebruiken. We leggen het uit. Een spin smash is een bal die je met topspin raakt. Je aait de bal dus als het ware omhoog, waardoor de bal gaat draaien. Je gebruikt dit type smash alleen in een aanvallende bal. Het voordeel van deze smash is ook meteen het nadeel. Door het effect zal de bal hard van het glas af springen. Een voordeel omdat je hem hiermee de kooi uit kan spinnen, of terug kan laten stuiteren aan je eigen kant. Aan de andere kant kan het ook een nadeel zijn, want als de smash niet goed is komt hij hoog terug en kan hij aanvallend worden overgenomen door de andere partij. 

Sta je links, dan heb 2 opties om deze bal te plaatsen. Je kan kiezen om de bal cross (diagonaal) naar het hek te slaan, zodat de bal eerst via het zijraam de achterwand raakt, of je speelt de bal op de lijn tussen het eerste en 2e glas aan de zijkant. De bal naar het hek gebruik je wanneer je er niet helemaal super voor staat en je de net positie wilt behouden. Het hek is onvoorspelbaar en daar zul je veel punten mee scoren. Daarnaast valt de bal, mits je hem de juist snelheid geeft, bijna meteen na het raken van de achterwand stil. Hierdoor is dit een enorm moeilijke slag om te verdedigen. 

De bal die je de kooi uit wil slaan is dus de bal die tussen de eerste en tweede glasplaat moet landen. Wanneer je genoeg topspin mee geeft schiet de bal omhoog en kan hij via de zijkant de kooi uit. De smash moet ongeveer rond de servicelijn stuiteren. Stuitert de bal dieper, dan zal de bal verder naar voren springen en niet de juist hoogte krijgen om de kooi uit te vliegen. Minder diep zorgt ervoor dat er niet voldoende vaart overblijft om de kooi uit te gaan. Het is dan ook één van de moeilijkere padel slagen.

Sta je rechts, dan heb je eigenlijk dezelfde opties, alleen speel je de bal niet cross. Het is door de spin namelijk praktisch onmogelijk om de bal de kooi uit te slaan met de top spin van rechts naar links. Je gaat hier ook voor een bal richting het hek, die uiteindelijk zo laag mogelijk moet stuiteren tegen de achterwand. Ook hier kan je de bal eruit slaan door hem ongeveer op dezelfde plaats te mikken, maar dit is wel NOG moeilijker. 

Uiteraard zijn de opties voor linkshandige spelers omgedraaid. 

Vibora

De tweede soort padel smash die we behandelen is de Vibora. Ook dit is een aanvallende smash. De Vibora is een slag waarmee je probeert het punt te winnen. Je raakt de bal voor je en speelt met veel sidespin zodat de bal erg laag blijft. Het punt waar je de bal raakt ligt naast je en iets boven schouderhoogte. Je gebruikt de rotatie van je torso om spin mee te geven aan de bal.

Wil je meer weten over hoe je een vibora slaat? Bekijk dan ons artikel over de Vibora hier

Bandeja

De bandeja is veruit de meeste bekende vorm van een padel smash. Iedereen die zich een beetje meer verdiept in padel hoort eerst van de bandeja. Toch is dit een meer verdedigende smash. Je slaat hem dan ook met het doel om de net positie te behouden. Ondanks dat je vaak naar achter loopt wanneer je de bandeja inzet, is het toch de bedoeling dat je de bal naast of voor je raakt. 

Omdat je voornaamste doel is om de netpositie te behouden, moet je vooral ook letten op de snelheid waarmee je de bandeja slaat. Sla je hem namelijk te hard, heb je niet voldoende tijd om weer terug naar het net te gaan. Dan krijg je de volgende bal op je voeten. Sla de bal dus niet te hard. 

In de basis sla je een bandeja altijd cross. Dit heeft namelijk als voordeel dat je meer tijd hebt om weer in positie te komen. De bal is langer onderweg. Het liefst raak je daarbij zowel de zij- als de achterwand. 

Meer weten over de techniek of meest gemaakte fouten? Dat lees je hier.

Platte smash

Een ondergewaardeerde padel smash is een platte smash. Dit is misschien wel de moeilijkste om te slaan. Het geheim van deze smash zit namelijk in de snelheid. Een platte smash speel je wanneer het onmogelijk is om een bandeja te spelen, maar je toch een verdedigende smash moet spelen. Je valt dus enigszins achterover, maar het doel blijft om de net positie te behouden. Je speelt de bal zover mogelijk naar het midden, zodat je samen met je maat het makkelijkste terug in positie kunt komen. De kunst is om de bal echt te duwen, en niet zozeer te slaan. Zo haal je de meeste snelheid uit de bal. Zorg er wel voor dat hij diep genoeg valt, zodat je genoeg tijd krijgt. Denk je dat de bal echt achter de servicelijn zou vallen, laat de bal dan vallen en pak hem niet als smash. Hij zal via het glas terugkomen en mogelijk kun je een tegenaanval inzetten door de bal hard en strak over het net te spelen. 

Smash Ready!

Nu heb je alle kennis om je te wapenen tegen lobs. Je hebt een aantal opties om jouw padel smashes in winners te veranderen en weet nu perfect je net positie te behouden. 

Vooral tennissers zullen het in het begin lastig vinden om minder met topspin of plat te smashen. Zij zullen vooral moeten leren om de bandeja en vibora onder de knie te krijgen. 

Probeer het vooral in de praktijk te brengen. Heb je dit namelijk onder de knie, dan ben je zeker in je eigen service games al erg ver.

Tretorn Padel ballen
Padel ballen
Dunlop Blitz Light
Padel rackets

Relevante artikelen

Bandeja Padel

Alles over de Bandeja

Vibora padel

Aanvallend smashen met de Vibora

adidas-padel-ale-galan

Beste padelracket per niveau