SpelregelsvanPadel

Padel spelregels

Puntentelling

Game, Set and Match!

De spelregels van Padel zijn hetzelfde als die van tennis.

Door 4 opeenvolgende punten te winnen, win je een game, met 6 games win je een set. Het team dat als eerst 2 sets gewonnen heeft, wint de wedstrijd. Dit noem je ook wel “best of three”.

Game

De puntentelling loopt als volgt:

Wanneer je het eerste punt wint staat het 15-0

Als je het punt hierna weer wint staat het 30-0

Na 3 gewonnen punten staat het 40-0

Wanneer je het 4de punt wint, win je de game.

Wanneer de tegenstanders ook punten maken kan voorkomen dat het gelijk oploopt. Zo kan het uiteindelijk 40-40 worden. Dit word “deuce” genoemd. Je kan enkel een game winnen met 2 punten verschil. Wanneer je het punt wint bij deuce, kom je op “voordeel” te staan. Dit word ook wel “advantage” genoemd. Wanneer je dan het eerst volgende punt hierop wint, win je de game. Als je dit punt verliest ga je weer terug naar deuce. Soms kan het even duren voor je een game te pakken hebt!

Set

Om een set te bemachtigen moet je volgens de spelregels van Padel 6 games winnen. Ook hierbij is het zo dat je 2 punten verschil moet hebben. Het kan soms zo gelijk oplopen dat je op 5-5 in games komt te staan. Deze set kan je alleen nog normaal winnen door de 2 achtereenvolgende games te winnen. Dan win je de set met 7-5. Wanneer het 6-6 in games is, dient er een “tiebreak” te worden gespeeld.

Tiebreak

Een tiebreak heeft zijn eigen regels. Als je het eerste punt van de tiebreak wint staat het 1-0. Een normale tiebreak speel je tot de 7 punten. Ook hierbij geldt weer dat er alleen met 2 punten verschil gewonnen kan worden. Je kan een tiebreak winnen met bijvoorbeeld 7-0. Als beide teams erg aan elkaar gewaagd zijn, kan een tiebreak zomaar uitkomen op bijvoorbeeld 8-6. Wanneer je de tiebreak gewonnen hebt, heb je de set bemachtigd met 7-6 in games.

Match

De wedstrijd (match) win je wanneer je 2 gewonnen sets hebt.

Opslag

Bij de opslag wijken de spelregels van Padel wel af van die van het tennis. De opslag bij Padel dient namelijk onderhands gedaan te worden. Wanneer je serveert begin je de service aan de rechterkant van het veld. Je laat de bal eerst 1 keer stuiteren voordat je de bal onderhands slaat. Je mag hierbij de bal niet hoger raken dan heuphoogte. Je moet de bal kruislings in het servicevak van de tegenstander slaan. Tijdens de service moet je achter de servicelijn blijven en met in ieder geval 1 voet contact houden met de grond.

Je krijgt voor ieder punt 2 keer de kans om te serveren. Wanneer beide services niet goed zijn, verlies je het punt. Dit heet een “dubbele fout”. Wanneer de bal tijdens de service het net raakt, maar toch in het juiste servicevak komt, dien je de service opnieuw te spelen. Dit heet een “let”.

De service mag niet via de glazen wand geslagen worden. Na de stuit mag hij wel het glas raken.

Na de service is het spel vrij. Dit wil zeggen dat vanaf dat moment de glazen wanden en het hekwerk gebruikt mag worden.

Wanneer de tegenstander de bal terug slaat na de service, heet dit een “return”. De return mag niet bovenhands genomen worden.

Spelverloop

De bal mag maar een keer op de grond stuiteren. Wanneer de bal meerdere keren stuitert is het punt voorbij.

De bal mag gespeeld worden voor of na de stuit. Hierbij kies je zelf of je dit doet voor of nadat de bal de glazen wand of het hekwerk geraakt heeft.

De bal moet eerst de grond raken voordat het de glazenwand of het hekwerk raakt.

Wanneer de bal jou of je medespeler raakt, heb je het punt verloren.

Wanneer de bal via de grond over de glazen wand of het hekwerk gaat, mag je buiten het veld komen om de bal terug te slaan.

Aan het begin van iedere wedstrijd word er met een muntstuk getossed. Het team dat de toss wint mag kiezen uit de volgende opties:

  • Serveren of ontvangen. Wanneer je kiest voor serveren of ontvangen, mag het andere team de kant kiezen waar zij willen beginnen.
  • Kant kiezen. Wanneer je kiest voor een kant, mag het andere team kiezen of zij willen beginnen met serveren of ontvangen.

Van kant wisselen

Spelers moeten bij iedere oneven game van kant wisselen. Dit wil zeggen na de eerste, derde, vijfde game enzovoorts. Bij een tiebreak wissel je om de 6 punten.

Padel etiquette

Bij Padel dien je je zowel als speler als als toeschouwer netjes te gedragen. Je behandelt de ander met respect. Dit geldt ook voor coaches. Wanneer je je niet gedraagt heb je de kans om een sanctie opgelegd te krijgen. Deze sancties zitten in de spelregels van Padel verwerkt. Wanneer omstanders sancties krijgen, kunnen deze consequenties hebben voor de speler.

Bij de eerste misdraging zal een waarschuwing volgen.

Bij de tweede misdraging zal een waarschuwing en puntenverlies volgen.

Bij de derde misdraging kan de speler gediskwalificeerd worden.

Een scheidsrechter kan bij een ernstige overtreding van de etiquette kiezen voor een onmiddelijke diskwalificatie van de speler. Denk hierbij aan fysieke of verbale agressie. Dit zorgt ervoor dat de speler de wedstrijd of zelfs het toernooi niet meer voort mag zetten.

Wanneer een coach zich ernstig misdraagt kan ook hij of zij uit de wedstrijd gezet worden.

Advies en coaching

Spelers mogen advies en instructies krijgen van een coach. Dit mag enkel tijdens de wedstrijd wanneer het rust is. (rust is tijdens de wisselingen van kant bij de oneven games).

Aan de slag!

Nu je de beginselen van padel begrijpt is het tijd om aan de slag. Je leert padel natuurlijk het beste door het te spelen. Ontdek de leukste sport die er is en speel met vrienden. Nog geen racket? Bekijk dan ons artikel over de beste padel rackets voor beginners, of kies hieronder een racket uit die we voor jou hebben geselecteerd.

Head Evo Speed

Head Evo Speed

Head Flash Grijs

Head Flash

Head Evo Sanyo

Head Evo Sanyo

Relevante artikelen

Soorten Slagen Padel

Soorten slagen bij padel

Padel Tips

Padel tips

Babolat - Padel racket voor beginners

Beste padelrackets voor beginners