Positionering bij padel

In dit artikel geven wij jullie een aantal tips waar je op moet letten als het aankomt op positionering bij padel. Padel is een sport die je samen met je partner doet. Daar is dan ook heel veel winst in te halen. Als je precies van elkaar weet wat je bij welke bal gaat doen, dan komen de overwinningen vanzelf!

Basispositionering

De basispositie is de positie die je aanneemt bij bijvoorbeeld de return of wanneer je tegenstanders aan het net staan en jij en je partner achterin staan. 

De meeste padelbanen hebben aan de achterzijde 5 raampanelen. Voor de juiste positie nemen wij de overgang in tussen raampaneel 1 en 2. Hetzelfde doe je bij de zijramen. 

Je staat dan ongeveer een flinke pas achter de servicelijn en 2 zijwaartse passen van het zijraam vandaan. Vanaf deze positie speel je de return maar kan je ook het beste de aanval van de tegenstanders opvangen. 

Het afdekken van het veld is het belangrijkste bij positionering bij padel. Dit doe je samen met je partner. Hierbij moet je samen ervoor zorgen dat er zo min mogelijk “gaten” in het veld vallen. Met gaten worden open ruimtes bedoeld. Wanneer je bijvoorbeeld beide aan een zijkant van het veld staat, ligt er in het midden een gat. Wanneer jullie vervolgens naar elkaar toe bewegen wordt het gat in het midden kleiner. 

Wat ook belangrijk is bij het aannemen van de juiste positie in het veld is de bal volgen. Wanneer bijvoorbeeld jouw partner de bal naar buiten serveert, dan volg jij de bal en schuif je aan naar het midden van het veld. Gaat de service naar de binnenzijde dan zorg je ervoor dat je minder ver naar binnen stapt. Hierdoor dek je zoveel mogelijk het veld af. Zo zie je dat de juiste positie bij iedere bal anders kan zijn. Blijf daarom zoveel mogelijk bewegen.

Net positionering

Merendeel van de punten bij padel wordt gemaakt aan het net. Het is dan ook erg belangrijk om de juiste positie aan te nemen aan het net. Wanneer je samen aan het net staat, zorg er dan voor dat je niet te ver van het net af staat. Vaak gaan mensen al verder van het net vandaan staan omdat ze een lob verwachten. Hierdoor maak je het jezelf moeilijker omdat de tegenstander meer ruimte heeft om de bal laag over het net te krijgen met een strakke bal of een zogeheten chiquita. Ben je benieuwd wat een chiquita is of hoe je deze slaat? Klik dan hier! 

Wat ook belangrijk is, is dat je niet te dicht op het net staat. Wanneer je te dicht op het net staat is het voor de tegenstanders gemakkelijker om over je heen te lobben. De lob hoeft niet perfect te zijn om al over je heen te gaan waardoor jullie samen naar achter zullen moeten en vervolgens de aanvallende positie afgeeft aan de tegenstander. 

Voor de juiste positie nemen wij vaak positie in ter hoogte van de tweede hekpaal. Blijf dit tijdens de wedstrijd dan ook in de gaten houden. Dit zal in het begin wennen zijn maar wanneer je dit een tijdje doet, ga je vanzelf op de juiste plek staan. Het is een stuk makkelijker om vanaf deze positie te verdedigen tegen een lob zodat je de aanvallende positie kan behouden. Wanneer je vanaf deze positie een goede volley of smash slaat, kan je ervoor kiezen om dichter op het net te gaan staan om een mogelijke volgende bal af te maken.

Beweeg als paar

Het is belangrijk om als paar te bewegen over het padelbaan. Je moet het eigenlijk zien alsof je met een soort onzichtbaar touw aan elkaar vast zit. Ga samen naar het net om aan te vallen en ga dan ook samen naar achter om te verdedigen. Wanneer een van de twee achterin het veld blijft staan en de andere aan het net staat, ligt heel het veld open. Dit moet je ten aller tijden zien te voorkomen.

Wanner je samen achterin het veld aan het verdedigen bent, de tegenstanders staan aan het net en  jij of je partner slaat een geslaagde lob, ga dan direct samen naar het net toe en beweeg in de richting van waar de bal terecht komt. Hierdoor nemen jullie samen de aanval over en dekken jullie het veld goed af. 

Wanneer een bal naar de rechter buitenzijde gaat, beweegt de rechter speler meer naar het hek en de linker speler meer naar het midden van het veld. Hierdoor houdt je de gaten beperkt.

positionering bij padel

Relevante artikelen

Padel Tips

Padel tips

adidas-padel-ale-galan

Beste padelracket per niveau

Australian Formation

Serveren vanuit de Australian formation