Padel Bajada

Padel kent tal van slagen met een spaanstalige naam. Zo zullen vele van jullie de Bandeja al kennen, aangezien dit één van de meest bekende termen is. Ook de Bajada is zo’n padel slag. Deze slag wordt overigens ook wel La Chuchilla genoemd. In dit artikel nemen we je mee in wat voor slag de Bajada eigenlijk is. De techniek, timing en tactische elementen van deze padelslag beschrijven we voor je. Vervolgens kun jij je kennis op de baan laten zien!

Wat is een Bajada?

De Bajada is een aanvallende bal vanuit het achterveld. Wanneer een bal stuiterd, vervolgens het glas aan jouw kant raakt en omhoog opstuitert kun je de bal aanvallend naar beneden staan. Deze slag noemen we de Bajada of La Chuchilla. Je zult dit het vaakst kunnen doen nadat de tegenstander een lob heeft geslagen. Hoe hoger de bal komt, hoe meer je de bal naar beneden kan slaan. Soms kan dit in de vorm van een soort smash, soms is het veel meer een aanvallende forehand of backhand.

Techniek van de Bajada

Vaak sta je voor je de Bajada gaat slaan aan het net en zal de tegenstander een lob slaan. Blijf de bal met je ogen volgen terwijl je grote stappen achteruit zet om op tijd bij de bal te zijn. In een ideale situatie houdt je mede-padelspeler de tegenstanders in de gaten en coacht of ze, al dan niet beide, oplopen naar het net. 

Begin met de voorbereiding van de slag zodra de bal op de grond stuitert. Aan de hand van de stuit kun je nu redelijk in gaan schatten waar de ball het glas gaat raken, maar ook hoe hoog de stuit van het glas af zal zijn. Je kunt dus inschatten of je meer een forehand/backhand krijgt of dat het meer een bal is om bovenhands te spelen. Zorg dat je nu je racket vast hoog houdt, zodat je altijd van boven naar beneden gaat slaan. Dat maakt de Bajada een goede en bruikbare slag. 

Wanneer de bal het glas raakt, sta je nog met je gewicht op beide voeten. Je staat met je voeten in een positie zoals je normaal ook staat als je een forehand of backhand slaat en staat dus met één voet “ingestapt” en voor de ander.

Wanneer de bal bijna zijn hoogste punt bereikt, zorg je ervoor dat je je gewicht naar voren brengt om zo de bal veel snelheid mee te geven. Je leunt dus op je voorste been. Probeer de bal op zijn hoogste punt te raken, dit zorgt er namelijk voor dat je zo veel mogelijk naar beneden kan slaan. Hierdoor wordt het lastiger voor de tegenstanders die aan het net staan. 

Probeer de bal in het midden van je racketblad te raken. Hier zit de zo genaamde sweet spot, dit zorgt ervoor dat de racket zo hard mogelijk uit je racketblad komt. Geef de bal iets slice, zodat de bal ook na de eventuele stuit laag blijft. 

Nadat je de bal geraakt hebt zet je je andere been bij. Je kunt er dan voor kiezen om je momentum te gebruiken en door te lopen naar het net. Bij een goede Bajada moeten de tegenstanders namelijk hun bal onder de netband pakken en dus omhoog spelen. Dit zorgt ervoor dat je kans hebt de netpositie over te nemen.

Wanneer gebruik je de Bajada

De netpositie is het belangrijkste aspect van padel. Onderzoek wijst uit dat de spelers aan het net het vaakste het punt ook daadwerkelijk winnen. Ben je dus net gelobt, dan heb je vaak 3 opties. 

Wanneer de bal laag stuitert kun je er niet voldoende onder komen om een lob te spelen en dus moet je een lage zachte bal spelen. De tegenstander loopt vaak op en dus is er nog ruimte tussen de tegenstanders en het net. Speel een chiquita en geef zo de tegenstanders een lastige bal. Niet bekend met de chiquita? Dan lees je hier meer.

Komt de bal nu hoog, maar niet hoog genoeg voor een Bajada, sla dan een lob om zo de netpositie weer te veroveren. Eerder schreven we al een artikel over hoe je een goede lob kan spelen. 

De andere optie is natuurlijk de Bajada. Komt de bal hoog van het glas, dan kunnen we de bal overnemen en een aanvallende harde bal spelen. Kijk dus met name naar hoe hoog de bal van het glas komt om hier je beslissing op te baseren.

Bajada plaatsing

Zorg ervoor dat je bij het plaatsen van je Bajada in ieder geval niet je veld open legt. Krijg je dus een bal in de hoek gespeeld, dan heb je eigenlijk de optie om hem langs de kooi af te slaan, op het lichaam van de tegenstander of naar het midden van het veld. Probeer niet om de bal hard kort voorlangs te spelen. Hierdoor ga je teveel fouten maken en leg je het spel open. 

Kan je de Bajada vanuit het midden spelen, dan is je beste optie ook om de bal via het midden te spelen. De Bajada is aanvallen en vrij hard, wanneer je dan de hoeken opzoekt leg je je eigen veld helemaal open. Hierdoor zul je dan te laat komen als de tegenstander de bal heeft. 

Tijd om te oefenen!

Nu je alles weet over de Bajada is het tijd om het in de praktijk te brengen. Denk hierbij goed aan de tips op het vlak van techniek en tactiek die we zojuist aan je meegegeven hebben. Met de Bajada neem je de positie aan het net terug en vergroot je jouw winkansen! Succes!

Relevante Artikelen

Bandeja Padel

Alles over de Bandeja

Padel Service

Padel Service

adidas-padel-ale-galan

Beste padel rackets per niveau