Padelbaan aanleggen

Padelbaan aanleggen

Er komen steeds meer padelbanen bij. De snelle groei van het aantal spelers betekent dat ook het aantal banen flink stijgt. Een padelbaan aanleggen, wat is daar eigenlijk voor nodig? We zochten het voor je uit!

Waar komen de padelbanen

Wanneer we de nieuwe padelbanen onder de loep nemen dan valt vooral op dat er een duidelijke tweedeling is. Enerzijds worden er veel padelbanen aangelegd bij tennisverenigingen, anderzijds ontstaan er veel commerciele padelcentra die zich puur op de sport richten. 

Vereniging

Padel is een mooie aanvulling voor iedere vereniging. Toch is een padelbaan aanleggen voor een vereniging vaak niet zo makkelijk. Dit moet namelijk besproken worden binnen het bestuur en goedgekeurd bij de ALV (algemene leden vergadering). Je bent hierbij dus ook afhankelijk van mede clubleden. Soms kan het hierdoor langer duren voor de padelbanen daadwerkelijke gerealiseerd kunnen worden. 

Het voordeel van een vereniging is dat de gemeente vaak kan helpen bij de financiering van de baan. Hierdoor is de financiering wat gunstiger dan wanneer dit via de normale wegen moet lopen. Toch blijft het een fikse investering.

Commerciële organisatie

Voor een commerciële organisatie is een padelbaan aanleggen vaak makkelijker doordat zij niet afhankelijk zijn van partijen die moeten instemmen. Zij lopen vaak weer aan tegen het feit dat er voldoende ruimte beschikbaar moet zijn. Een vereniging heeft vaak al een ruim aangelegd park waar de padelbanen erbij kunnen of ter vervanging van bijvoorbeeld tennisbanen zijn. Voor een commerciële organisatie betekent dat de locatie erg belangrijk is. Je ziet nu dat veel oude bedrijfshallen en event locaties worden gebruikt. Dit komt ook voort uit het feit dat de locatie minimaal 6 meter hoog dient te zijn voor het aanleggen van indoor banen.

Vergunning

Voor de aanleg van padelbanen is niet altijd een vergunning nodig. De eerste stap die nodig is om dit te achterhalen is het achterhalen van het bestemmingsplan. Neem dit eerst goed door. Vaak heeft een tennisvereniging namelijk geen vergunning nodig voor het aanleggen van een padelbaan, omdat dit in lijn is met het bestemmingsplan. Toch is het goed om dit na te gaan, want in sommige gevallen is het bijvoorbeeld wel nodig om een vergunning aan te vragen voor de grondwerkzaamheden die erbij komen kijken.

Ook commerciële locaties kunnen in sommige gevallen om een vergunning heen werken. Vaak zijn deze namelijk niet nodig wanneer het gaat om binnenbanen. Dan hoeft er namelijk niets “gebouwd”  te worden in de ogen van de gemeente. Sowieso raden wij binnenbanen aan om de vele voordelen die het heeft. Dit is een ander groot voordeel. 

Bij een padelbaan aanleggen is het regelen van de vergunningen wel erg belangrijk. Er zijn steeds meer meldingen van padelbanen die voor geluidsoverlast zorgen. Zorg er daarom voor dat de vergunningen goed geregeld zijn en laat geluidsonderzoek uitvoeren. Neem daarnaast de buurt mee in de beslissingen voor de aanleg van de padelbanen.

Er zijn partijen die de bouw en aanleg van padelbanen faciliteren en ook kunnen meekijken op het gebied van vergunningen. 

Bodemonderzoek

Naast onderzoek naar vergunningen en geluid is ook bodemonderzoek nodig. Zowel wanneer padelbanen worden aangelegd op bestaande bouw (oude tennisbanen) of wanneer deze nieuw worden aangelegd. Bij bestaande bouw is het namelijk van belang om te kijken welke grondlagen er zijn gebruikt, hoeveel grondlagen er zijn gebruikt en of deze nog herbruikbaar zijn. Bij padelbanen die op een plek komen waar nog niets ligt is bodemonderzoek van belang om te kijken of er geen verontreiniging in de bodem zit en of dit niet eerst afgevoerd dient te worden. Zo kom je niet voor verrassingen en extra kosten te staan tijdens de bouw.

Veel van de partijen die de banen aanleggen kunnen zelf ook het bodemonderzoek doen en zullen dit meenemen in hun offertes.

Uitvragen offertes

Rekening houdend met vergunningen, onderzoek naar geluid en bodemonderzoek is het tijd voor het aanvragen van verschillende offertes. We raden aan om altijd minimaal 3 partijen uit te nodigen. Kijk hierbij wel op de site van het NOC*NSF, zij hebben een sportvloerenlijst. Hierop staan een aantal gecertificeerde partijen waarvan je zeker weet dat zij padelbanen aan kunnen leggen volgens de officiële regels.

Afhankelijk van de situatie kunnen keuzes gemaakt worden voor design. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor glazen panelen of een glaswand bestaande uit 1 stuk. Daarnaast kun je kiezen voor een deur, of gewoon een opening van de kooi. Persoonlijk raden wij altijd aan om zonder deur te bestellen, aangezien je bij wedstrijden op hoger niveau of clinics vaak ziet dat spelers ballen buiten de kooi proberen te halen. 

Waar moet de baan aan voldoen

Zorg dat de kooi voldoet aan alle eisen zoals deze vastgesteld zijn. Dat is niet alleen omtrent de afmeting van de baan, maar ook eisen qua dikte van de lijnen, hoogte van het net en niet onbelangrijk veiligheidszones. 

Ondergrond en materialen

Ook voor de ondergrond van padelbanen bestaan regels. Neem deze dus eerst goed door voor je akkoord geeft op een offerte. Deze moeten namelijk een bepaalde stuit geven en zelfs aan bepaalde kleuren voldoen. Daarnaast moet ook het overige materiaal aan bepaalde eisen voldoen. Bespreek dit dan ook met de partijen die de offerte uitbrengen, om er zeker van te zijn dat zij voldoende op de hoogte zijn.

Kosten

Uiteindelijk zijn in veel gevallen kosten ook een belangrijke afweging wanneer je de offertes naast elkaar legt. In onze post over de kosten van een padelbaan leggen we uit. Totaal zijn de kosten van een padelbaan gemiddeld ongeveer €55.000. Dit kan wat lager zijn wanneer een bestaande fundering hergebruikt kan worden. Een indoor padelbaan is over het algemeen wat goedkoper dan een outdoor baan. Dit komt ook voort uit het feit dat de betonfundering vaak al ligt en een stalen balkconstructie voldoet.

Aanleggen Padelbanen

Uiteindelijk kunnen we dan eindelijk daadwerkelijk de padelbaan aanleggen. Het is lastig om een inschatting te maken van hoelang het duurt voor de padelbaan kan openen. Dit is afhankelijk van veel verschillende factoren. Het scheelt vooral wanneer er geen fundering meer gestort hoeft te worden. Voor dit droog is duurt dit, afhankelijk van het weer, gemiddeld zo’n 4 tot 8 weken. Je kan je voorstellen dat dit een enorme impact heeft op de totale tijd voor het aanleggen van de baan.

Keuring voor toernooien of competitie

Toch zijn nog niet alle stappen doorlopen. De baan is aangelegd en kan gebruikt worden voor verhuur. Het is leuk om de banen feestelijk te openen met een clinic, maar in veel gevallen wil je uiteindelijk ook toernooien en of competitie aanbieden via de KNLTB. Sinds 2019 is het verplicht om de baan hiervoor te laten keuren. Padelbanen maken namelijk onderdeel uit van het NOC*NSF kwaliteitszorgsysteem sportvloeren en sportaccommodaties. Dit is om de kwaliteit en uniformiteit van padelbanen te borgen.

Onderhoud Padelbanen

Bij een padelbaan aanleggen gaat het niet alleen om het proces totdat de baan er uiteindelijk is. Ook daarna zal de baan onderhouden moeten worden en kosten met zich meebrengen. Zo wordt er geadviseerd om één keer per week het zand opnieuw over de baan te verspreiden wanneer er op kunstgras gespeeld wordt. Omdat padel een spel is waarbij spelers vaak op dezelfde plek staan en spelen verspreidt het zand zich niet evenredig. Het is ook aan te raden om regelmatig de baan schoon te maken met Osmose water. Dit is water in zijn puurste vorm, zonder toevoegingen. Bij verenigingen kan een vrijwilliger die het parkonderhoud dit vaak doen. 

Daarnaast wordt er ook aangeraden om de baan eens per half jaar echt te laten onderhouden door het bedrijf dat de banen heeft aangelegd. Zij kunnen dan kijken naar eventuele beschadigingen, maar zorgen ook voor de reiniging van mos of algen, waardoor de baan langer meegaat.

Conclusie

Al met al zijn er tal van factoren om rekening mee te houden. Een padelbaan aanleggen kan best een langdurig proces zijn, zeker van oriëntatie tot het daadwerkelijk openen van een baan. Toch is het ook leuk om te zien wanneer de baan uiteindelijk gerealiseerd wordt. Ga er dus snel mee aan de slag!

Relevante artikelen

afmeting padelbaan

Afmeting padelbaan

Panoramabaan

Kosten padelbaan

adidas-padel-ale-galan

Beste padel racket voor ieder niveau