afmeting padelbaan

Afmeting padelbaan

De padelbanen schieten als paddenstoelen uit de grond. Padel is een enorm snel groeiende sport en dat betekent ook de aanleg van veel nieuwe banen. Inmiddels zijn er meer dan 500 padelbanen in Nederland te vinden. Hier komen er wekelijks nog meerdere banen bij. 

In dit artikel staan we stil bij de officiele afmeting van een padelbaan. Er gelden veel regels voor de aanleg van een officiële padelbaan. Zo zijn er niet alleen regels voor de padelbaan afmeting, maar ook voor de afmeting van het net, de lijnen en de wanden.

De afmeting van een padelbaan

In dit artikel omschrijven we de afmetingen van een officiele padelbaan. Dit zijn padelbanen die voldoen aan de standaarden van de FIP, wat staat voor de International padel federation. Een padelbaan volgens deze standaard afmetingen is 20 meter lang en 10 meter breed. Dat zijn echter niet de enige afmetingen waar rekening mee gehouden moet worden. Zo dient de padelkooi ook minimaal 6 meter hoog te zijn. Er geldt een tolerantie van 0,5% afwijking, waarin banen hier dus vanaf mogen wijken.

Padelbaan afmeting

De afmetingen van het net bij een padelbaan

Naast de baan, moet het net natuurlijk ook aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het net ook 10 meter breed zijn. Dit is dus net zo breed als de baan zelf. Zo kun je de bal niet naast het net slaan. Daarnaast moet het net in het midden 88 centimeter hoog zijn, bij de uiteinde moet dit 92 centimeter zijn. Hiervoor geldt een tolerantie van slecht 5 millimeter.

Ook de bevestiging van het net zijn officiele regels voor. De metalen kabel om het net aan te bevestigen mag bijvoorbeeld maximaal 1 centimer dik zijn.Ook gelden er regels voor de palen waaraan het net wordt vastgemaakt. Deze palen mogen slechts maximaal 1,05 meter hoog zijn en mogen niet buiten de baan uitsteken. Verder mogen deze palen qua vorm zowel rond als vierkant zijn, maar is het belangrijk dat deze geen scherpe hoeken heeft en dus moeten de randen wel rond zijn.

Er zijn zelfs regels voor de afmetingen van de netrand. Deze witte strip moet ergens tussen de 5 en 6,3 centimeter zijn. Ook voor de reclame op dit vlak gelden regels. Zo moeten deze in één kleur zijn. Ook moet het net qua vakken klein genoeg zijn dat er geen bal doorheen kan, maar goed dat is natuurlijk vrij logisch.

Hoogte van het glas bij een padelbaan

De achterwand bij padel is standaard van glas. Het glas dient 3 meter hoog te zijn. Daarboven zit altijd nog een deel hekwerk. Dit deel hoort 1 meter te zijn. Zo kom je op een totale hoogte van de achterwand van 4 meter. 

Ook de zijwanden beginnen achterin met 4 meter hoogte en zijn opgedeeld in 3 meter glas en 1 meter hek. De eerste 2 meter richting het net is dus nog 4 meter hoog, daarna verandert dit in 3 meter hoogte.De laatste glasplaat, degene het meeste richting het net, is dus lager dan de andere glaswanden. Hier is het glas slechts 2 meter hoog, gevolgd door 1 meter hek. Vervolgens bestaat de kooi alleen nog maar uit hekwerk richting het net. Deze is 3 meter hoog. De toegang van het padelveld is tussen de 2 meter en 2,20 hoog. Er bestaan banen met een enkele en dubbele ingang. Een enkele ingang heeft een breedte van minimaal 1,05 meter en maximaal 1,20 meter. Een dubbele ingang is minimaal tussen de 0,72 en 0,82 meter breed.

Afmeting glas wand

Wil je dus de bal het padelveld uitslaan? Dan kun je het beste de bal schuin de kooi uitslaan. Daar is de kooi namelijk lager dan achter. Ontdek meer over de bal het padelveld uitslaan in ons “how to” artikel.

Regels voor de lijnen bij padel

Ook de lijnen moeten aan bepaalde afmetingen voldoen. Zo moeten alle lijnen 5 centimeter dik zijn. Het servicevak is 6,95 meter lang en 5 meter breed en daardoor heb je een ruimte van 34,75 vierkante meter servicevak om in te serveren. 

De veiligheidszone

Er zijn niet alleen regels voor de afmetingen van een padelbaan, maar ook voor de veiligheidszone. Dit is de zone buiten het padelveld. Hier mag niets staan, zodat spelers bij het verlaten van de kooi nergens tegenaan lopen. De veiligheidszone is 4 meter lang, 2 meter breed en 2 meter hoog. 

Al met al zijn er dus behoorlijk wat regels waar de afmeting van een padelbaan aan moet voldoen. Er zijn veel aanbieders op de markt die banen aan kunnen leggen. De kosten hiervoor bedragen ongeveer €50.000.  Dit is echter wel weer redelijk snel terugverdiend. Daarmee is het een mooie aanvulling voor iedere vereniging.

Relevante artikelen

Padel vereniging

Waarom padel een aanvulling is voor iedere vereniging

Panoramabaan

Kosten padelbaan

World Padel Tour Amsterdam

World Padel Tour Amsterdam