Investeren of beleggen in padel

Investeren in padel

Investeren in padel. Is dat überhaupt een mogelijkheid? Padel is natuurlijk een snel groeiende markt en padelbanen zijn niet goedkoop. In dit artikel gaan we kijken of er mogelijkheden zijn om te investeren of te beleggen in padel en zo ja, welke mogelijkheden dit dan zijn. Maar let op, dit is zeker geen financieel advies. Investeer nooit met geld dat je niet kan missen.

Over het algemeen springen investeerders graag op opkomende markten. Padel is hier zeker één van. Dit is ook de reden dat BN’ers als Bas Smit en Ronald de Boer behoorlijk geïnvesteerd hebben in padel. Een baan kost tussen de €45.000 en €55.000. Je kunt je dus voorstellen dat het voor de gemiddelde nederlander lastig is om zomaar te investeren in padel. Maar wat nu als je toch mee wil doen? We bekijken de opties voor je.

Crowdfunding bij padel

Er zijn best wat initiatieven van crowdfunding. Voor veel clubs is dit een interessante manier om hun baan te financieren. Maar wat is crowdfunding eigenlijk? Clubs vragen hun leden om allemaal een deel te investeren. Hier staat ook een prestatie van de club tegenover. Zo betaald de club de lening met rente terug. Dit zie je veelal terug bij verenigingen en minder bij commerciële padel centra.

Voorbeelden van crowdfunding acties die inmiddels gesloten zijn waren van verenigingen als MLTC, TV de Hulk, TC Ittersum en TV Victoria. Vaak zien we een rentepercentage tussen de 2% en 2,5%, met een enkele uitschieter van 4%. De looptijd is vaak tussen de 5 en 10 jaar. Kijkend naar de gemiddelde rendementen op spaargeld dan is dit een goed rendement, aan de andere kant zijn aandelen over de lange termijn meer winstgevend geweest. 

Toch kan dit type investering goed passen bij jou wensen. Je investeert namelijk lokaal, ziet direct het resultaat van je belegde geld en hebt er zelf plezier van. Daarnaast is het in veel gevallen vrij stabiel en zie je zelden verenigingen echt failliet gaan, aangezien deze vaak gedragen worden door vrijwilligers. Al met al dus een leuke, vrij risicoloze investering in onze ogen.

Naast clubs die zelf het initiatief nemen zijn er ook wat grotere partijen die dit proberen te centraliseren. 

PadelCrowd

PadelCrowd is zo’n platform. Hier zijn een aantal verenigingen die hun crowdfunding activiteiten hebben ondergebracht. Toch loopt het hier nog minder storm dan wij persoonlijk hadden verwacht. Zo is er op het moment van schrijven maar één lopend project.

Bekijk hier het projectoverzicht van PadelCrowd.

Reddpoint

Reddpoint is een bedrijf dat de oplossing heeft voor de eeuwige discussie van in- of uit. Met laser technologie, die is goedgekeurd door de padel federatie (FIP) creëren zij als het ware de Hawk Eye voor padel. Vanaf 27/07 zijn zij een crowdfunding/crowdlending actie gestart waarbij je kunt investeren tegen een opbrengst. Zij zoeken minimaal €50.000 aan funding, waarvan één persoon maximaal €5.000 in kan leggen. Er zijn twee opties om te investeren, een win-win lening en crowdlending. Beide achtergestelde leningen met een rendement dat past bij het risico. 

Klik hier als je de investeringsmogelijkheid wil bekijken.

Padelmate (inmiddels gesloten)

Padelmate is een padelbaan bouwer die een investeringsronde heeft gedaan om sneller te kunnen groeien. Hierbij werden aandelen verkocht. Inmiddels is deze gesloten, maar mogelijk komen er nog meer rondes op een later moment.

Investeringen in commerciele padelcentra

Naast crowdfunding zien we met name grotere investeringen bij commerciele padelcentra. Hier is het lastig voor de “gewone Nederlander” om ook zijn steentje bij te dragen. Zij werken vaak met investeringsrondes en grote investeringsmaatschappijen hebben padel ook ontdekt als snelgroeiende markt. Daarnaast zijn er ook een aantal individuen met een behoorlijk vermogen ingestapt.

Zo zijn John van Lottum, Ronald de Boer, Marco van Basten en Frank Rijkaard samen met oud-padel international Marcel Bogaart Padel Plaza begonnen. Van Lottum zei eerder tegen het NRC ‘Binnen vijf weken na de eerste presentatie van Plaza Padel hadden we een substantieel bedrag binnen. Ik wil het exacte bedrag niet noemen, maar je praat over miljoenen euro’s.’ Dit komt mede door een investering vanuit de Kroonenberg Groep. In investerginsmaatschappij gericht op vastgoed. Ook Barry Atsma heeft al stille investeerder geïnvesteerd bij Plaza Padel.

Een ander bedrijf met veel locaties en padelbanen is The Padellers. Dit is de club waar Bas Smit het gezicht van is. Hij heeft hierin geïnvesteerd met het bedrijf 4PM sports en DM Equity Partners. Dit is de investeringsmaatschappij van Ben Mandemakers, de eigenaar van de gelijknamige groep van keukenbedrijven.

Ook Peakz Padel is door flinke investeringen snel gegroeid. Quote 500-lid Bas Rasker heeft hier behoorlijk in geinvesteerd met Axivate Capital. 

Zelf een padellocatie beginnen

Zelf een locatie beginnen is natuurlijk ook een optie om te investeren in padel en hier je werk van te maken. Dit is echter wel een zeer intensief traject. Zo kost het gemiddeld al zo’n €600.000 om een geschikte locatie aan te kopen. Daarnaast kosten banen zoals eerder genoemd dus al tussen de €45.000 en €65.000. Dit vergt dus al snel een miljoeneninvestering. Dan zou je dus, net als andere bedrijven een investeringsronde moeten houden. Een locatie is immers vaak pas rendabel vanaf 5 padelbanen.

Naast geld is dit natuurlijk ook een optie die veel werk met zich mee brengt. Zo is het zoeken van een geschikte locatie al lastig, aangezien deze qua bestemmingsplan ook geschikt moet zijn. 

Conclusie

Al met al is het dus in sommige gevallen ook voor de normale man mogelijk om te investeren of te beleggen in een padelbaan. Dat is vaak alleen wel door middel van een lening bij een lokale vereniging. Deze investeringen hebben vaak behoorlijk interessante rendementen voor de risico’s die je moet nemen, althans dat is onze mening. 

Naast padelbanen bij verenigingen zijn er soms ook andere investeringen mogelijk, maar deze komen sporadisch voorbij en hebben vaak meer risico. Investeer nooit met geld dat je niet kan missen.

Commerciële padelcentra worden vaak gefinancieerd door grote investeringspartijen en zeer vermogende particulieren. Het is dus moeilijk om hier tussen te komen tenzij je zelf een locatie wil starten. In dat geval zal je echter snel op zoek moeten naar een investering.

Relevante artikelen

Padelbaan aanleggen

Padelbaan aanleggen

afmeting padelbaan

Afmeting padelbaan

adidas-padel-ale-galan

Beste padel racket per niveau