Panoramabaan

Kosten padelbaan

Meer dan 100 sportverenigingen in Nederland hebben al Padelbanen aangeschaft. Voor veel verenigingen is het een kans om meer leden te werven en hierdoor meer omzet te krijgen. Maar wat zijn nou de kosten voor zo’n Padelbaan? Dat hangt af van de keuzes die gemaakt worden bij de aanschaf van een Padelbaan. Een officiële Padelbaan moet voldoen aan gestelde eisen. 

Kwaliteit 

De kosten van een Padelbaan zijn onder andere afhankelijk van de kwaliteit van de baan. 

Glas

Het belangrijkste aspect hierbij is het glas. De meeste Padelbanen hebben glaswanden van veiligheidsglas. Dit is voor de veiligheid van de Padelspelers. Veiligheidsglas is zo gemaakt dat het uiteenvalt in kleine stukjes op het moment dat het glas breekt. Dit zorgt voor minimale verwonding, mocht het glas breken.

Veiligheidsglas

Daarnaast is de keuze hoe dik het glas voor de glaswand moet worden. Hierbij kan je kiezen tussen 8, 10 of zelfs 12 millimeter dikte. De meest gebruikelijke dikte voor een Padel glaswand in Spanje is 10 mm. Echter voor een kouder land zoals Nederland wordt 12 mm dikte geadviseerd. Hoe dikker het glas, hoe hoger de kosten. 

Kooi

Het volgende waar je naar moet kijken is de kooi. De meeste Padelbanen zijn buitenbanen. Hierbij is het weer van grote invloed. Kies dan ook een metaal wat weersbestendig is, zodat het metaal niet gaat roesten. Dit is niet alleen voor het uiterlijk van de Padelbaan van belang maar ook voor de veiligheid van de speler. Wanneer roest alleen visueel is, is dat nog geen ramp. Het is een ander verhaal als het metaal van de kooi hierdoor zwakker wordt. 

We kennen momenteel drie typen Padelkooi constructies. Het pilaarsysteem, het framesysteem en de panoramakooi. 

Het pilaarsysteem bestaat uit losse pilaren. Met tussen iedere pilaar een glasplaat of gaas. Doordat de pilaren verder niet verbonden staan zijn deze wanden heel bewegelijk. 

Het framesysteem zijn verticale en horizontale balken die met elkaar verbonden zijn. Dit vormt een geheel om het hek of de glasplaat. Dit zorgt voor meer stevigheid en duurzaamheid. Het framesysteem is echter wel duurder omdat hier ongeveer 25 procent meer staal wordt gebruikt dan bij het pilaarsysteem. 

De panoramakooi bestaat aan de kopse kanten volledig uit glas. Dit geeft de kooi een erg mooi uiterlijk. Voor deze glaswanden wordt 12 mm dikte gebruikt. Ook dit is een duurdere variant. 

Panoramabaan

Fundering

De fundering van een Padelbaan is ook erg belangrijk. De kooiconstructie van een Padelbaan weegt ongeveer 5000 kilo. Het is noodzakelijk dat de baan niet gaat verzakken.

Voor de fundering kan een keuze gemaakt worden tussen een gebonden fundering en een ongebonden fundering. Een gebonden fundering geniet hierbij de voorkeur. Een gebonden fundering bestaat uit schuimbeton. Dit is duurder in aanschaf maar verdiend zichzelf terug doordat het onderhoud aan de baan een stuk minder is.  

Een ongebonden fundering bestaat vaak uit zand en klei en is hierdoor zachter. Dit zorgt voor een lagere stuit van de bal. Ook is deze fundering gevoeliger voor weersomstandigheden.

De fundering bepaald uiteindelijk in grote maten het kwaliteit en de duurzaamheid van de Padelbaan. 

Toplaag
Je kan kiezen tussen een zandkunstgras en een hardcourt toplaag. Hierbij is de internationale standaard zandkunstgras. Hierbij moet de hoogte van het kunstgras tussen de 12 tot 14 mm zijn. De kwaliteit van het kunstgras heeft invloed op de levensduur. Dit heeft met aantal vezels per vierkante meter te maken. Er wordt geadviseerd om een kunstgras te kiezen met minsten 30.000 vezels per vierkante meter. 

Verlichting

Om ook ‘s avonds te kunnen genieten van de Padelbaan is verlichting belangrijk. Wanneer de Padelbaan gebruikt gaat worden voor competities moet deze voldoen aan een bepaalde eis. De baan moet namelijk een minimaal Gemiddelde horizontale verlichtingssterkte van 500 lux hebben. Raadzaam is om hier iets boven te gaan zitten. 

Kosten 

De kosten van een Padelbaan heb je zelf in de hand. Het hangt er dus erg vanaf wat de bestaande ondergrond is waar je de Padelbaan op wilt bouwen. Wanneer de Padelbaan bijvoorbeeld op een bestaande tennisbaan gebouwd wordt, kan er ongeveer 10.000 euro bespaard worden aan de fundering. 

De kosten voor een totaalpakket inclusief gebonden fundering liggen vaak rond de 55.000 euro per baan. Dit is een richtlijn. De uiteindelijke factuur kan hoger of lager uitvallen. 

Meer weten over de aanleg van padelbanen? Ontdek ook ons artikel over de afmetingen van een padelbaan.

Relevante artikelen

Kosten Padeltraining

Kosten baanhuur padel

Indoor Padelbaan

De 5 voordelen van binnenbanen

Padel vereniging

Padel, een aanvulling voor iedere vereniging

Producten

Adidas Essnova carbon
Padel rackets
Tretorn Padel ballen
Padel ballen