Adidas padel rackets

Veelgestelde vragen bij het kopen van een padel racket

Rondom het kopen van een padel racket zijn er vaak nog een hoop vragen, maar waar moet je beginnen? In dit artikel staan we stil bij de belangrijkste vragen om te beantwoorden. Hierna kun je dus ook echt op pad en weet je welk padel racket bij jou zou kunnen passen. 

Welke vorm van het racketblad past bij mij?

Allereerst is de vorm van een racketblad heel belangrijk. Hierover worden altijd veel vragen gesteld bij het kopen van een padel racket. Je kunt bij padel grofweg kiezen uit een rond-, druppel of diamant racketblad. 

Het verschil zit hem met name in de plek en de grootte van de sweet spot. Dit is de plek van het racket waar je de bal het beste kan raken voor maximaal effect. Bij een rond racket is de sweet spot groter, waardoor deze meer geschikt is voor beginners. Wanneer de sweetspot hoger zit, is het makkelijker hard te smashen. Dit is ook geschikt voor aanvallende spelers.

Voor welk gatenpatroon van de rackets moet ik kiezen?

Er zijn verschillende soorten gatenpatronen in omloop. Standaard is zo’n beetje een parallel vorm. Hierbij zijn de gaten horizontaal en verticaal hetzelfde. Toch zijn er ook veel rackets die hiervan afwijken. Zo is er een V-vorm, wat voor meer grip en controle zou moeten zorgen. Er is al behoorlijk wat onderzoek geweest, waarbij vooral blijkt dat de gaten zoveel mogeiljk aan de buitenkant van het racket moeten zitten. Hierdoor blijft het racket wendbaar. 

Hoe kies ik het juiste gewicht?

Naast de vorm en het gatenpatroon is ook het gewicht van belang. Dit heeft vooral invloed op de wendbaarheid en kracht. Een lichter racket zorgt ervoor dat je sneller kan reageren, wat vooral handig is aan het net. Een zwaarder racket zorgt voor een hardere bal, wat weer goed past bij een zeer aanvallende speler. Het kan daarom zoeken zijn naar het juiste gewicht. 355 gram is ongeveer gemiddeld. Vanaf 365 ga je naar de zwaardere rackets toe voor meer kracht. 

Wat verder nog meespeelt is blessuregevoeligheid. Heb je snel veel last van je spieren in je arm of schouder, kies dan voor een lichter racket. Hierdoor is de belasting minder hoog.

Overzichtelijk:

Type Gewicht Gram
Controle Laag/Gemiddeld 355 gram
Power Hoog 365+  gram
Blessuregevoelig Laag 340 gram

Wat is de balans in een racket?

Wat je ook vaak zult horen, is de balans van het racket. Ook dit heeft invloed op de keuze voor welk padel racket je het beste kan kiezen. De balans in het racket is eigenlijk de gewichtsverdeling van het racket. In het kort is dit in te delen in laag, midden en hoog. Hoe lager het gewicht in het racket zit hoe meer controle je hebt. Het gewicht zit dan vooral bij de grip. Hoe hoger het gewicht in het racket zit, hoe meer kracht je hebt. Dit is dus meer geschikt bij aanvallende spelers. Bedenk voor jezelf wat je belangrijk vindt in een racket. Heb je meer behoefte aan kracht of controle? 

Welk racket materiaal is het beste?

Het racket bestaat eigenlijk uit twee belangrijke onderdelen. Het frame en het racketblad. Het frame moet vooral zorgen dat het racket stevig is en veel klappen kan absorberen. Deze bestaat vaak uit glasvezel, carbon of grafiet. Glasvezel is vaak van een wat mindere kwaliteit dan volledig vanuit carbon, maar ook binnen carbon zit veel verschil.

Zo zijn er rackets van 3k carbon, maar ook van 12k- of 18k-carbon. Het getal staat voor het aantal duizend vezels per bundel. Hoe hoger het getal, hoe hoger de kwaliteit dan ook is. Dit is natuurlijk ook duurder. Ben je een beginner? Dan is het prima om voor een glasvezel of grafieten racket te gaan. Zodra je wat meer en vaker gaat spelen, ga dan voor een carbon racket. Pas wanneer je echt veel wedstrijden gaat spelen zouden wij eerder kiezen voor een 3k carbon frame of hoger. 

Ook het blad is vaak van verschillend materiaal. Goedkopere rackets gebruiken gewoon foam, dat ook wordt gebruikt in de zolen van hardloopschoenen bijvoorbeeld. Deze absorberen de klap. Kies je voor een racket met EVA Foam dan zit je altijd goed. Dit is namelijk goed in het absorberen van de klap, maar gaat ook lang mee en kan goed tegen verschillende (temperatuurs-) omstandigheden.

Waarom zit er een groot verschil in de prijs van de rackets?

Een van de meest gehoorde vragen bij het kopen van een padel racket is; waar komen zulke grote prijsverschillen vandaan?

Zoals je gezien zult hebben zit er een groot verschil in de prijs van padel rackets. Dit heeft met name veel te maken met de kwaliteit van het materiaal dat wordt gebruikt. Daarnaast zitten er meer onderdelen aan de wat duurdere rackets. Zo kun je bijvoorbeeld daar de balans op het racket zelf aanpassen of is het racketblad ruw gemaakt voor extra grip. Dit zorgt voor meer handelingen in het productieproces, wat uiteindelijk ook de prijs opdrijft. 

Natuurlijk is een deel ook marketing. Zo worden de rackets van de top spelers ontwikkeld in samenspraak met deze professionals. Hierdoor is het mogelijk om met hetzelfde racket te spelen als de wereldtop, wat interessant is om te vermarkten. We zien eigenlijk een aantal categorieën. Het instapracket begint met een redelijke kwaliteit vanaf zo’n 65 euro tot ongeveer 100 euro. Daarna zit er een categorie van 100 – 200 euro, wat een wat betere kwaliteit heeft en daarnaast ook bijvoorbeeld wat kleinere innovaties om trillingen tegen te gaan en een ruw oppervlak. Daarboven zit je echt op rackets die gelijk zijn aan die van professionals. Deze voegen verder weinig meer toe. Dit is wat ons betreft leuk, maar draagt niet extreem veel bij.

Wat vinden wij de beste padel rackets? 

Twijfel je nog steeds over welk padel racket het beste bij jou past? Geen zorgen! Padeldirect heeft een uitgebreide blog geschreven met hun top aanbevelingen, specifiek afgestemd op verschillende niveaus. Of je nu een beginner bent of een ervaren speler, zij hebben het beste padel racket voor jou!

Relevante artikelen

Padel kleding heren

Merken padelkleding heren

Padel racket kopen

Merken padel rackets

adidas-padel-ale-galan

De beste padel rackets per niveau