Padel verdedigen

10 tips om te verdedigen met padel

Verdedigen bij padel wordt altijd als erg moeilijk gezien. Wanneer de tegenstander mag serveren zal je gedwongen worden om vanuit een verdedigende padel positie te spelen. Het doel moet zijn om hierin zo min mogelijk fouten te maken en zo snel mogelijk de aanvallende positie over te nemen. We gaan je hierbij helpen. Met deze tips gaat je verdedigende spel flink vooruit.

Tip 1: Positionering

De positionering is zo ongeveer het belangrijkste bij verdedigen in padel. Zorg ervoor dat je startpositie op of net één stap achter de servicelijn is. Zodra de bal in het veld is probeer je samen zo goed mogelijk het veld af te dekken. Wordt er richting de wand geserveerd, schuift je partner wat meer naar het midden om zo het hele veld af te dekken. Beweeg samen over het veld en zorg ervoor dat er zo min mogelijk gaten vallen. Beweeg ook tegelijk naar voren wanneer je de netpositie over wil nemen om zo te voorkomen dat er veel ruimtes op het veld ontstaan. 

Tip 2: Korte slag

Zorg ervoor dat je je voorbereiding kort houdt. Op die manier ben je weinig tijd kwijt aan het voorbereiden van je slag. Breng je racket zo snel mogelijk naar achteren. Zeker wanneer je twee ballen achter elkaar krijgt en je de tegenstander met een lage bal probeert te passeren kan het voorkomen dat je weinig tijd hebt voor de volgende bal. 

Tip 3: Racket laag

Vanuit verdedigende padel positie wil je regelmatig een lob of chiquita spelen. Voor beide van deze slagen begint je racket laag. Start dus al in de voorbereiding om je racket laag naar achter te brengen. Hierdoor kun je makkelijker kiezen om een lob of chiquita te slaan.

Tip 4: Door de knieën 

Het is belangrijk om al wat door de knieën te buigen en vanuit een brede positie te beginnen. Je voeten staan ongeveer onder je schouders. In verdedigende positie moet je bij padel vaak een lage bal halen. Door vast door je knieën te gaan ben je hier meer klaar voor. Daarnaast kun je op die manier ook meteen kracht zetten en aanzetten voor een sprint. Wanneer je met je benen gestrekt staat kun je niet meteen beginnen met sprinten.

Tip 5: Anticipeer vroeg

Vaak kun je aan de voorbereiding van je tegenstander al zien wat zijn plan is. Probeer dus vooral goed te kijken en ook op te slaan hoe de slag van de tegenstander er uit ziet. Op die manier kun je vaak al achterhalen of hij of zij voor een harde smash gaat of toch een bandeja. Anticipeer op door je positie aan te passen. Een harde smash betekent juist een stap vooruit, ook al zal je eerste natuur zijn om een stap achterwaarts te zetten. Je maakt echter meer kans om de bal via de muur te pakken. Laat deze dus eerst gaan en loop vast naar voren. Laat de bal naar je toe komen en raak hem op het moment dat hij voor je komt.

Een ander goed voorbeeld is de spin van de bal, slaat iemand van laag naar hoog zit er waarschijnlijk top spin aan de bal. Dat betekent dat je de bal eerder via de muur kan laten gaan en deze hoger op zal stuiteren. Andersom, slaat iemand de bal van hoog naar laag, dan zit er slice aan de bal en zal de bal na de stuit op het glas naar beneden vallen. Probeer de bal dan eerder te pakken.

Tip 6: Geen risico

Zoals we al omschreven in de inleiding van dit artikel, het doel van verdedigen in padel is niet om via een wereldbal te scoren, maar om de aanvallende positie over te nemen. De meeste padel punten worden verloren op fouten. Probeer dus weinig risico te nemen. Kom je in de problemen, probeer dan tijd te winnen door een trage bal richting de voeten te spelen of een erg hoge lob te slaan. Zo kun je er weer voor zorgen dat je in positie komt. 

Tip 7: Wissel af

Weinig risico nemen betekent niet alleen maar lobs. Dit zorgt er namelijk voor dat je tegenstander al weet wat er gaat gebeuren en zich zo kan voorbereiden op wat er komen gaat. Hierdoor zul je betere smashes tegen krijgen. Ook alles laag spelen is geen optie, aangezien de tegenstanders dan verder naar het net kunnen gaan staan en het zo lastiger maken om ze te passeren of een moeilijke bal te geven.

Tip 8: Lobs over de backhand

Probeer, bij het slaan van lobs, de forehand kant van je tegenstander te ontwijken. Een backhand smash is erg moeilijk om te slaan en zal je daarom een makkelijkere bal opleveren, waarmee je mogelijk de netpositie over kan nemen. Komt de bal toch zo aan dat er gesmasht kan worden, weet je in ieder geval dat de bal hoger op zal stuiteren aangezien er moeilijk slice aan de bal meegegeven kan worden wanneer de bal niet naast het lichaam geslagen kan worden. Anticipeer dan door je positie hier alvast op aan te passen.

Tip 9: Lob geen lage ballen

Wanneer een bal te laag is, accepteer dan dat je niet meer onder de bal kan komen. Het is dus geen optie om op een hele lage moeilijke bal een lob te spelen. Dit voelt misschien onnatuurlijk, omdat je jezelf tijd wil geven door de bal hoog te slaan. Je zult dan echter veel fouten maken en dat willen we niet. Is de bal te laag, sla dan een vertragende bal die net over het net valt. Zo geef je jezelf voldoende tijd, en zul je minder fouten maken.

Tip 10: Probeer het veld niet te openen

Het veld openen, betekent dat je de tegenstander als het ware vrije ruimte geeft om in te spelen. Ga bijvoorbeeld als je in de hoek gedwongen wordt geen bal cross (schuin spelen). Hierdoor sta je zelf nog in de hoek en zet je jezelf buitenspel. Je partner zal het hele veld dan in zijn eentje moeten verdedigen. Sla jij de bal langs het hek rechtdoor dan kun je de bal vaker ook rechtdoor terug verwachten en is het veld makkelijker af te schermen. Sta je in de hoek, sla dan of door het midden of rechtdoor. Krijg je een verdedigende bal in het midden, zorg dan dat je de bal cross of door het midden slaat, zodat je al in positie staat om de bal op te vangen. 

Bonus tip: Neem het net over!

Nu kunnen jullie heel goed verdedigen, maar het doel was om de netpositie over te nemen. Wanneer is het een goed moment om samen door te lopen van het net. Eigenlijk is dit op 3 momenten. De eerste is wanneer je een bal op de voeten van de tegenstander aan het net slaat. Dit zorgt er namelijk voor dat zij de bal eerst omhoog zullen moeten slaan om de bal over het net te laten komen. Daarnaast kunnen ze deze ook niet te hard slaan, omdat de bal eerst omhoog moet. Dit is je kans om naar voren te lopen en de bal in één keer uit de lucht te pakken. 

Een andere optie is wanneer je een hele diepe lob slaat en de tegenstander deze eerst laat stuiteren, of maar net bij de bal kan. Pakt de tegenstander de bal toch ineens, maar valt hij bijna achterover, dan is hij niet meer op tijd bij het net voor de volgende bal en neem je de net positie over. 

Als laatste kan ook een korte bal reden zijn om naar het net te gaan. Let er dan wel op dat je de bal zo laag mogelijk houdt en geef tegenstanders geen makkelijke bal hoger dan het net. Probeer met gevoel de bal te plaatsen en kort over het net te leggen en loop helemaal door naar het net.

Nu jullie! 

Relevante artikelen

Padel Service

Padel Service

Padel Lob

Zo speel je een betere lob

Bandeja Padel

Alles over de bandeja