Padel racket materialen

De materialen van een padel racket

Er zijn talloze materialen die gebruikt worden bij padel rackets. Sommige zijn uiteraard beter dan andere. In dit artikel gaan we in op de verschillende materialen. Wat zit er in de binnenkant van het racket, en waar is het frame van gemaakt. Leer de materialen kennen en kies vervolgens het racket dat bij je past. 

De materialen van het frame van een padel racket

Het frame van een padel racket is van groot belang. Dit bepaalt namelijk mede hoe lang een racket mee kan blijven gaan. Hoe harder het materiaal hoe minder groot de kans is op scheuren. Flexibiliteit van het materiaal is ook van belang, omdat er natuurlijk regelmatig een flinke klap komt bij de impact van de bal. Het grootste deel van het frame bestaat vaak uit carbon. Dit is het materiaal dat bekend staat om zijn lichte gewicht en sterke materiaal. Carbon wordt bijvoorbeeld ook veel bij Formule 1 en snelle sportwagens gebruikt. Het is echter wel een vrij duur middel, dus je ziet zelden dat merken alleen carbon gebruiken. 

Hoe beter het racket, hoe hoger het percentage carbon dat wordt gebruikt. Vaak wordt er in goedkopere rackets ook fiberglass gebruikt, ook wel glasvezel. Dit materiaal is ook erg sterk, maar heeft als nadeel dat het wat zwaarder is. Hoe meer dit wordt toegevoegd hoe meer gewicht er ergens anders in het racket bespaard zal moeten worden door minder materiaal dichtheid.

Eens soort carbon als het ware, is graphene. Dit is een één atoom dikke laag carbon. Hiermee is het niet alleen het dunste materiaal, maar het is ook nog heel erg stevig. Het is niet voor niks dat Head bijvoorbeeld de Head Graphene lijn padel rackets heeft. Dit is echter heel duur materiaal en dus wordt ook dit vaak in combinatie met andere carbon soorten en fiberglass gebruikt.

Vaak zien we dat scheuren ontstaan op de rand van het frame naar het blad. Deze overgang is dus belangrijk en wordt vaak afgewerkt met epoxy. 

Er wordt tegenwoordig ook gekeken of Kevlar geen optie is om in padel rackets te gebruiken. Dit is bijvoorbeeld het materiaal dat gebruikt wordt in onder andere steekvesten. Het is extreem hard, wat een goede eigenschap is, alleen maakt dit het wel heel moeilijk om mee te werken en te vormen tot padel racket. Daarnaast is het ook enorm duur. De verwachting is dus dat dit uitsluitend in hele high end rackets zal worden gebruikt.

Innovatieve merken zijn op zoek naar andere materialen, zo zijn er ook merken die uitsluitend met kurk werken. Dit heeft van zichzelf goede eigenschappen, maar is niet goed bestand tegen slechte weersomstandigheden en kan ook gaan uitdrogen. Dit moet dus goed behandeld worden. We hebben nog niet met een racket van kurk gespeeld, dus kunnen de kwaliteit ervan moeilijk beoordelen.

De materialen van de kern van een padel racket

De kern, het midden van het padel racket is vaak gemaakt van Eva foam of rubber. Dit wordt door vrijwel alle merken gebruikt, al is het zo dat sommige merken voor marketing andere namen aan het materiaal geven. 

Eva foam is erg geschikt voor de kern van het racket door de eigenschappen van het materiaal. Zo is het goed in het absorberen van schokken en impact, bij het slaan van een bal. Daarnaast is het waterafstotend en kan het goed tegen temperatuurverschillen. Eva foam heeft een dichte celstructuur waarvan latex het basismateriaal is.

Er zit veel verschil bij de verschillende fabrikanten, zij kunnen namelijk erg spelen met de dichtheid en kwaliteit van de materialen om het meer flexibel, elastisch of compact te maken. Hoe compacter het foam, hoe steviger het racket, waardoor het meer op power gericht zal zijn. 

Racket van mindere kwaliteit gebruiken vaak zachtere materialen. Dit voorkomt grote trillingen en kan dus helpen tegen blessures. Toch hebben echt goede rackets in het frame technieken zitten om trillingen tegen te gaan. Op die manier compenseren zij het gebruik van hardere materialen.

Bij rackets van minder kwaliteit worden ook gewoon foam of schuim gebruikt. Dit bestaat met name uit hars en overige extracten. Padel is natuurlijk niet de enige sport waarbij dit gebruikt wordt. Het zit namelijk ook in running shoes om daarmee de klap te absorberen. Daarnaast zit het ook in bitjes voor bijvoorbeeld boxen en hockey.

Eva foam is soort rubber, maar geen natuurlijk rubber, dat is van hogere kwaliteit. Eva foam kan door een hard object makkelijk een deuk of scheur inkomen. Het is daarmee een vervanger van rubber.

De materialen van het blad van een padel racket

Veel rackets worden ook met een wat hardere laag op de oppervlakte van het blad afgewerkt. Dit gebeurd vaak met carbon. Er zijn verschillende vormen van carbon. Veel van de top rackets zijn tegenwoordig van minimaal 3k carbon, maar vaker van 12k-, 15k- en 24k carbon. De K staat hierin voor het aantal duizend vezels per bundel, welke zijn gebruikt voor de toplaag. Dit lijkt dus een kwaliteits kwestie te zijn, al denken wij dat het vooral meer een marketingterm is om kwaliteit te veinzen. Dit zegt namelijk niks over de hardheid van het materiaal, waar weer andere aanduidingen voor zijn. Dit wordt namelijk met het aantal MH uitgedrukt. Dat komt echter niet terug in de racket omschrijvingen.

Buiten Carbon wordt ook wel eens fiberglass en graphite gebruikt. Fiberglass is een goedkopere variant en is wat zachter en zwaarder dan carbon. Hierdoor wordt dit materiaal vaak bij rackets gebruikt voor beginners of gemiddelde spelers. Graphite wordt niet veel gebruikt. Dit materiaal is namelijk wel heel hard, maar breekt ook vrij gemakkelijk en dat is niet goed voor het racket. 

Conclusie

Al met al was het nog best lastig om alle materialen overzichtelijk op een rij te krijgen. Alle merken zijn op zoek naar de beste prijs/kwaliteit verhouding van materialen. Een duurder racket heeft dus wel degelijk ook een hogere kwaliteit, met name in hardheid en duurzaamheid van de materialen. Bepaal voor jezelf of je liever wat meer geld uitgeeft voor een racket dat langer meegaat, of dat een goedkoper racket voor jou prima voldoet. 

Relevante artikelen

Padel Racket

Hoe worden padel rackets gemaakt?

Padel racket gaten

Het gatenpatroon van een padel racket

adidas-padel-ale-galan

De beste padel rackets voor ieder niveau