Padel in de regen

Padel in de regen

In ons artikel “padel tips” hebben wij een aantal tips gegeven over hoe je het beste padel kunt spelen in de regen. In dit artikel gaan we daar uitgebreider op in. Het is in Nederland nou eenmaal onoverkomelijk dat je af en toe padel in de regen speelt!

Maar waarom is het eigenlijk lastiger om te spelen met regen? 

Het vervelende van padel in de regen is dat de ballen en de baan nat worden. Een natte bal is ook een zware bal. Hierdoor zal de bal anders stuiteren. Hij zal minder omhoog stuiteren dan wanneer de bal en de baan droog zijn. Doordat de bal nat is en laag stuiterd, zal de bal doorschieten. Nog een lastig puntje is dat de bal minder hard van de muur af zal komen, waardoor de bal snel daalt. Als je dit weet, kun je er rekening mee houden. Deze kennis kan je omzetten in jouw voordeel. Dus laat je niet verrassen door de regen, maar weet hoe je ermee op moet gaan!

Netspel

Iets wat altijd belangrijk is bij padel, is netspel. We hebben het al vaker aangegeven, maar aan het net worden veruit de meeste punten gescoord. Dit is misschien nog wel meer tijdens het spelen van padel in de regen. Als je gewend bent om met droog weer te spelen is het namelijk erg lastig om de hoogte van de stuit van te voren te bepalen als de baan en de bal nat zijn. Zorg er dus voor dat je zoveel mogelijk aan het net staat, zodat je geen last hebt van een lage stuit. Laat je tegenstanders daar maar last van hebben. Omdat ook zij het lastig vinden om met natte condities te spelen, zullen zij meer risico gaan nemen. Laat de tegenstander maar de fouten maken!

Neem de tijd

Omdat de condities bij het spelen van padel in de regen anders zijn, zal je in de gaten moeten krijgen wat er precies veranderd vergeleken met normale conditie. Ga er niet van uit dat het potje padel net zo gaat als wanneer het niet regent. Neem de tijd om in de gaten te krijgen hoe hoog de bal stuiterd of hoever de bal van de muur af komt. Neem in het begin van de wedstrijd niet te veel risico. Wanneer je goed in kan schatten waar de bal zal komen, kan je deze weer lekker in het midden van je racket raken. Wanneer dat het geval is kan je meer risico gaan nemen. 

Muur

We gaven het hierboven al aan. De bal zal minder hard van de muur af komen wanneer de bal en de muur nat zijn. Dit maakt het lastig om een bal goed terug te slaan als hij de muur raakt. Onze tip hierin is, voorkom dat de bal de muur raakt. Dit kan je voorkomen door veel aan het net te staan. Probeer dan ook een diepere lob terug te volleren of te smashen en daarna direct terug te gaan naar het net. Andersom werkt het natuurlijk hetzelfde. Probeer daarom zelf wel de bal tegen de achterzijde van het veld te krijgen bij de tegenstanders. Volleer de bal diep terug, zodat hij na de stuit direct de muur raakt. 

Smash

Ook met de smash moet je rekening houden wanneer je padel in de regen speelt. Soms kun je met een goed geplaatste smash de bal het veld uitslaan. Dit is heel erg lastig als de baan en de bal nat zijn. Vaak zal de smash net niet het veld uit gaan, waardoor de bal via de muur terug zal komen. Dit geeft de tegenstanders weer de kans om een tegenaanval in te zetten. 

Probeer dit te voorkomen. Bij natte condities kan je beter de bal volleren en proberen om de bal zo laag mogelijk te houden. Hierdoor zal de bal doorschieten waarbij de tegenstanders te laat bij de bal zijn of de bal verkeerd inschatten. Bekijk hier de verschillende soorten smash!

Voorkom verdedigen

Wat je moet zien te voorkomen, is dat je in het achterveld gaat verdedigen. Hierdoor heb jij als speler alle nadelen die wij hierboven benoemd hebben. Probeer zo snel mogelijk de aanval over te nemen als de tegenstanders aan het net zijn. Sla bijvoorbeeld een lob en loop samen met je maatje op om de rally over te nemen. 

Toch verdedigen? Ontdek dan onze tips om beter te verdedigen.

Racket keuze

Speel je vaak in de regen, is dat ook iets om rekening mee te houden met het uitzoeken van je racket. Zo zijn er verschillende rackets die beter met extreme temperatuursverschillen en vocht om kunnen gaan. Drop Shot heeft hier een aantal rackets van met “Energy Pro”. Dit is een extra laag op de slagzone. Hierdoor behoud het racket elasticiteit en veerkracht.

Drop Shot X-Celerator

Drop Shot X-celerator

Drop Shot Ego

Drop Shot Ego

Drop Shot Finura

Drop Shot Finura

Relevante artikelen

Soorten Slagen Padel

Welke soorten slagen zijn er bij padel?

Padel cadeau

De leukste cadeau’s voor een padelspeler

Padel thuis oefeningen

Padel oefeningen voor thuis