Padel industrie baan ontwikkelen

Padel: Een industrie van 2 miljard

Dat padel een snel groeiende sport is dat weten we allemaal, maar we zien ook dat de investeringen in padel steeds hoger worden en dat het ook economisch een interessante sport aan het worden is. In dit artikel ontdekken we niet alleen hoe groot de padelmarkt wereldwijd is (dat kun je aan de titel wel zien), maar kijken we ook hoe dit verdeeld is over de verschillende categorieën die we kunnen maken.

Een 2 miljard euro grootte industrie

Zoals de titel al doet vermoeden is padel inmiddels een miljardenindustrie. De sport groeit wereldwijd enorm hard in het aantal spelers en het aantal banen en daar hoort ook een bepaalde omzet bij. We bekijken de industrie vanuit verschillende pijlers:

  • Clubs en baanverhuur
  • Baan ontwikkelaars en baan constructie
  • Rackets en Accessoires
  • Het profcircuit

Clubs & baanverhuur

Allereerst beginnen we met de clubs & baanverhuur. Wereldwijd gaat hier jaarlijks zo’n 1,2 miljard euro in om. Dit wordt geschat aan de hand van het aantal banen, de gemiddelde prijs voor een uur padel en de gemiddelde bezettingsgraad die uit onderzoek is gebleken. 

In 2022 waren er zo’n 37.432 banen wereldwijd, welke gemiddeld voor 25 euro per uur werden verhuurd. Er van uitgaande dat zo’n 40% van de tijd de banen verhuurd zijn (dit is gemiddeld), kom je op een totale markt van 1,2 miljard. Dit is wereldwijd en verschilt natuurlijk enorm per land.

Kijken we naar de ontwikkeling die wordt voorspeld voor de komende jaren, dan valt op dat er wordt verwacht dat dit volgend jaar al zal gaan stijgen naar zo’n 1,7 miljard. Dit heeft te maken met zowel het aantal banen dat wereldwijd verwacht wordt, als het feit dat er wordt verwacht dat de gemiddelde prijs voor een uur padel zal stijgen. Deze ligt nu dus nog op 25 euro per uur, maar de verwachting is dat dit over 2023 naar 28 euro per uur zal stijgen.

Als padel zich ontwikkeld zoals verwacht, dan wordt deze categorie vanaf 2026 zelfs groter dan 4 miljard euro per jaar. Dat zou inhouden dat er dan inmiddels zo’n 84.000 banen liggen wereldwijd, die voor gemiddeld 32 euro per uur verhuurd worden.

Nu zien we dat padel vooral in Europa explosief groeit. Wanneer we het vergelijken met continenten als Noord-Amerika en Azië dan blijven deze continenten zwaar achter. Zij zullen dan ook de grootste groei moeten gaan laten zien om aan die wereldwijde markt voor banen van 4 miljard te komen. 

In Nederland is niet specifiek onderzoek gedaan, maar kunnen we aan de hand van het aantal banen wel een goede “educated guess” doen. Volgens dit onderzoek is de wereldwijde omzet per baan zo’n 45.500 euro. Kijken we naar de hoeveelheid banen in Nederland dan zou de markt voor baanverhuur momenteel zo’n 65,5 miljoen euro.

Baan constructie

Een ander belangrijk onderdeel van de padelmarkt is het aanleggen van banen. Dit is een vrij kostbare aangelegenheid. Hoeveel dit kost beschreven we al eerder. Afgelopen jaar is er wereldwijd zo’n 200 miljoen euro besteed aan het aanleggen van nieuwe banen. Door de jaren heen is dit een deel van de markt die snel groeit. Er zijn nu vooral veel bouwers aanwezig in Spanje. Deze kunnen een padelbaan nog voor een fors lagere prijs aanleggen dan momenteel bijvoorbeeld in Nederland gebeurt. In Spanje is er het voordeel van inkoop op schaal, lange expertise en daardoor efficiënter en meer concurrentie in aanbieders. Dit alles maakt een padelbaan aankopen een stuk voordeliger. 

Rackets & Accessoires

Natuurlijk is ook de markt voor rackets en accessoires een belangrijke markt. Wereldwijd is dit in totaal zo’n 550 miljoen euro waard. Hierin kunnen we wel een onderverdeling maken, waarbij zo’n 370 miljoen euro aan rackets wordt besteed. Ballen en overige accessoires zijn goed voor 80 miljoen euro per jaar en kleding zorgt nog voor een extra 100 miljoen euro omzet. 

Hiervan gaat natuurlijk een groot deel naar de fabrieken, merken padel rackets en de verschillende retailers. Retailers zijn dan ook veruit de grootste partijen die aan de eind consumenten verkopen. Er zijn nog maar weinig grote succesvolle merken die zelf hun product rechtstreeks aan de consument verkopen. 

Ook hier wordt de komende jaren een forse groei verwacht. Niet alleen door de groei van het aantal spelers, maar ook doordat er economisch sterke landen padel omarmen. Hierdoor stijgt de gemiddelde aankoopprijs van een racket. 

Het profcircuit

Padel is niet alleen interessant om te spelen, maar het is ook erg leuk om te kijken. Dit zorgt ervoor dat de beste ter wereld al fulltime padel kunnen spelen. Toch zijn er momenteel maar een beperkt aantal prof spelers wereldwijd. De verwachting is dat dit snel zal gaan toenemen. 

Momenteel is het profcircuit bij padel goed voor zo’n 50 miljoen omzet wereldwijd. Hiervan wordt zo’n 35 miljoen verdiend aan media en TV rechten. Padel is momenteel nog een vrij kleine sport die nog niet overal te zien is. Er zijn dus nog te weinig mensen die het fanatiek volgen. Het helpt niet mee dat er momenteel 3 verschillende prof tours zijn.

Naast media en tv wordt er binnen het profcircuit ook veel geld verdiend met de verkoop van tickets. Zo is er in 2022 voor ongeveer 15 miljoen euro aan toegangskaarten verkocht. Ook hier wordt er verwacht dat de omzet hiervan enorm gaat stijgen. Er zijn in steeds meer landen professionele toernooien, waar een groeiende belangstelling voor is.

Al met al

Interessant om te zien dat er eens is gekeken naar de economische waarde van de sport en hoe dit is onderverdeeld. Opvallend is ook hoe groot het verschil nog is tussen de verschillende landen en delen van de wereld. Wat ons betreft heeft padel een enorme groeikans en staat het pas aan het begin van de wereldwijde groei.

Bron: Global Padel Report 2023, Playtomic & Deloitte

Relevante artikelen

Investeren of beleggen in padel

Alle mogelijkheden om te investeren in padel

Padel goed voor business

Waarom padel interessant is voor ieder bedrijf

Padel groei banen

De wereldwijde groei van padel