padel tactiek iemand in koelkast zetten

De koelkast is de bijnaam voor een veel gebruikte tactiek in padel. In dit artikel staan we stil bij wat het precies inhoudt, wanneer je het goed kan gebruiken en hoe je je hiertegen kan wapenen.

Wat is iemand in de koelkast zetten

Wanneer je iemand in de koelkast zet, betekent dit dat je diegene eigenlijk geen enkele bal meer toespeelt. Je speelt alles op één persoon en zet daarmee de ander buitenspel. Dit buitenspel zetten heet “in de koelkast zetten”. Dit noemen ze in het Spaans de speltactiek “ Una Nevera”, wat ook letterlijk vertaald de koelkast betekent.

Wanneer gebruik je deze tactiek?

Je kunt deze tactiek vooral goed gebruiken in competitieverband. Het is niet heel sympathiek om in te zetten tijdens een vriendschappelijk potje. Wanneer bij de tegenstanders iemand duidelijk de mindere is, kun je deze tactiek goed toepassen. Hierdoor kun je weer beter in de wedstrijd komen. Vooraf is altijd lastig in te schatten wie er de betere is, maar meestal weet je na een game of 3 wel wie van de twee er het beste is. Diegene opzoeken kan dan ook een hele goede tactiek zijn.

Let op: Iemand in de koelkast zetten kan ook in een minder zwart/witte vorm. Natuurlijk moet je veel ballen op de minst sterke tegenstander spelen en daar optimaal gebruik van maken, maar soms is het nog efficiënter om te kijken naar de sterktes en zwaktes van bepaalde spelers. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om, wanneer de tegenstander aanvalt, alles op de zwakste aanvaller te spelen en wanneer zij moeten verdedigen juist alles op de minst sterke verdediger. Dit hoeft niet één en dezelfde persoon te zijn.

De voordelen van iemand in de koelkast zetten

Er zijn een aantal voordelen bij deze tactiek. Het meest overduidelijke voordeel van deze tactiek is natuurlijk dat de minste tegenstander de meeste ballen krijgt, wat in principe je kans op de overwinning vergroot. Dat betekent automatisch natuurlijk ook dat je beste tegenstander minder ballen gaat krijgen. Dat is meteen een haakje naar het volgende voordeel van deze tactiek.

Het is namelijk ook een voordeel wanneer je het ritme van de beste speler onderbreekt. Wanneer hij slechts enkele ballen krijgt, komt hij niet lekker in zijn spel. Hij zal dan ook in verhouding meer ballen gaan missen. Veel spelers gaan overcompenseren en een steeds groter deel van het veld proberen af te dekken. Dat werkt tot op een bepaald niveau, maar daarna zorgt het ervoor dat je ruimtes en openingen creëert om gebruik van te maken. 

Naast dat het tactisch een goed idee kan zijn, is iemand in de koelkast zetten bij padel ook nog effectief wanneer iemand minder fit is. Speelt iemand al zijn 2e of 3e wedstrijd van de dag? Of oogt iemand nou eenmaal minder fit? Door hem alle ballen te geven test je zijn uithoudingsvermogen. Dat scheelt misschien in de eerste set nog niet zoveel, maar kan in set 2 en 3 veel punten opleveren. Het voetenwerk wordt minder en de slagen verliezen kracht. Hierdoor kun je meer punten pakken.

Buiten deze redenen is er nog een andere belangrijke reden waarom dit een effectieve tactiek kan zijn. Zo helpt het ook je eigen spel en positionering. Je zorgt er namelijk voor dat je niet continue het veld op een andere manier af hoeft te dekken. Wanneer jij iedere keer in dezelfde hoek speelt, kun je jouw aanvallende positie behouden en dus maak je het jezelf makkelijk.

Het laatste voordeel van de padel tactiek waarbij je iemand in de koelkast zet, is dat het mentaal doorwerkt bij beide tegenstanders. De beste tegenstander voelt meer druk om winners te slaan of in ieder geval geen fouten te maken. De mindere tegenstander verliest zelfvertrouwen en gaat keuzes maken die hij misschien normaal minder snel had gemaakt. 

De nadelen van iemand in de koelkast zetten

Uiteraard is dit een tactiek die niet alleen maar voordelen heeft. We staan ook stil bij de nadelen van de tactiek om iemand in de koelkast te zetten. Zo begint dit al bij het feit dat het ook je eigen ritme opbreekt. Je hebt vaak een aantal standaard keuzes die je maakt wanneer je ballen op een bepaalde positie krijgt. Wanneer je deze nu ineens de andere richting in moet spelen moet je anders voor de bal gaan staan en kun je zelf ook meer fouten gaan maken. 

Daarnaast is het soms een vorm van overcompenseren. Door de bal toch weer te spelen naar de mindere tegenstander, leg je het veld open en zorg je ervoor dat jullie minder goed opgesteld staan voor de volgende bal. Hier kan de tegenstander gebruik van maken.

Hoe wapen je jezelf tegen deze tactiek?

Je kunt deze tactiek natuurlijk zelf toepassen, maar ook tegenstanders kunnen deze tactiek hanteren. Hoe kun je jezelf verdedigen tegen deze tactiek? 

We zien te vaak dat koppels de koelkast techniek maar “laten gebeuren” en zich er niet tegen wapenen. Ze zien het als gegeven want ze zijn gewend om beide met twee naar voor- en achter te bewegen en ieder zijn eigen kant te houden.

Ga voor veilig

Als eerste, raak vooral niet in paniek en ga geen gekke dingen doen. Zorg er vooral voor dat je in je ritme komt en zorg dat je weinig fouten slaat. Ga daarom voor weinig risicovolle ballen en maak lange rallies. Sla wat vaker de lob over de backhand kant, een veilige slag waarmee je weinig fouten zal maken.

Lob rechtdoor

Zoals eerder al aangegeven is een lob een veilige optie. Zorg ervoor dat je rechtdoor lobt. Het is dan namelijk moeilijk om een hoek te maken en je zal vaker een bal krijgen die wat hoger stuit. De bal zal minder vaak via de muren gespeeld kunnen worden. Een diagonale (cross) smash heeft vaak een veel lastigere hoek om te verdedigen. Daarbij kunnen ze vaker richting de muren spelen. Hierdoor maak je het jezelf makkelijker, en het zorgt ervoor dat ze mogelijk toch voor die crossbal gaan waardoor je maatje toch weer in het spel betrokken wordt. 

Wissel af

Wissel je posities meer af. Waar je normaliter met tweeën naar voor en achter beweegt, kun je proberen hierin meer af te wisselen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat 1 iemand aansluit aan het net en super dicht op het net staat. Deze persoon moet dan wel zorgen dat hij/zij het veld niet volledig open laat en dus extreem goed meebewegen met de bal en het veld afdekken.

Gaat de bal er dan via een lob overheen. Wissel dan gewoon van kant. Je hoeft natuurlijk niet per se je eigen kant te houden, ook al is dit wel gebruikelijk bij padel. Je zorgt voor een compleet nieuwe dynamiek, wat je weer de overhand zou kunnen geven. Degene die voor aan het net staat kan, wanneer deze genoeg aansluit aan het net, ook echt voor de winner gaan en proberen de bal zo veel mogelijk naar beneden te slaan.

Je kunt ook van kant wisselen en dus geen vaste kant houden. Op die manier moeten spelers zich continu aanpassen en haal je hen uit het ritme. Natuurlijk vraagt dit ook wel wat van je eigen aanpassingsvermogen.

Wie de bal kaatst

Een andere optie, is om het ook terug te doen bij de tegenstander. Zoek ook bij hen de zwakste speler op en zorg ervoor dat je hem/haar isoleert. Op deze manier is het geen twee tegen één situatie, maar zorg je ervoor dat het weer een eerlijkere strijd wordt. 

Coaching is key

Zorg ervoor dat je veel blijft communiceren en blijf samen kijken hoe je de situatie het beste op kunt lossen. In de koelkast gezet worden doet ook mentaal iets met je, waardoor je misschien gefrustreerd raakt. Je zult samen enorm eerlijk moeten zijn wanneer dit gebeurt.  Als medespeler heb je meer tijd om het spel te analyseren. Test zoveel mogelijk uit om de dynamiek van de wedstrijd te veranderen. Laat je coachen en laat diegene in de koelkast verder aansluiten naar het net.

En dat was hem, nu weet je alles over deze tactiek en kun je hem zelf ook in wedstrijden gaan toepassen! Ontdek meer over padel tactieken in ons “padel tactiek” artikel of neem een kijkje bij onze aanbevolen producten.

Tactiek

Padel Tactiek: Alles wat je moet weten

Bandeja Padel

Alles over de Bandeja

adidas-padel-ale-galan

Beste padel racket per niveau