Padel spelers

Padel is in de basis een sport die door vrijwel iedereen gespeeld zou kunnen worden. Momenteel zien we dat padel enorm snel groeit. We ontdekken wie momenteel met name de huidige generatie padelspelers is en wat hun redenen zijn om te padellen. 

Onderstaande resultaten komen voort uit onderzoek gedaan door Playtomic en Deloitte, waaraan meer dan 10.000 mensen uit 6 verschillende landen hebben meegedaan. Bij de resultaten wordt niet specifiek ingegaan op het profiel van de spelers in Nederland, maar wordt wel onderscheid gemaakt tussen Spanje en de overige europese landen. Dit vanwege het feit dat Spanje veruit het grootste land is met het meeste aantal spelers en respondenten. 

De gemiddelde leeftijd van een padelspeler

We beginnen met de gemiddelde leeftijd van de padelspelers die meededen aan het onderzoek. Er wordt met name gekeken naar de verhouding van leeftijden en hoe groot de categorie is ten opzichte van het totaal aantal spelers.

Leeftijd Spanje Overige landen
18-26 15% 15%
27-39 27% 31%
40-54 44% 39%
55+ 14% 15%

Wat opvallend is, is dat zo’n 70 procent van de padelspelers tussen de 27 en 54 zijn. Hiermee zie je dat er eigenlijk nog vrij weinig jong volwassenen of ouderen padel spelen. Onder de 18 zijn niet meegenomen in dit onderzoek, en dus is het lastig te beoordelen hoe het ervoor staat met de jeugd. Persoonlijk hadden wij verwacht dat er een hoger percentage uit de leeftijd van 18-26 zou komen. 

Wel is het zo dat deze categorie natuurlijk maar 8 jaar bevat, waar de andere categorieën meer leeftijdsjaren vertegenwoordigen. Hierdoor is de groep spelers in deze categorieën groter.

Padel is natuurlijk een vrij nieuwe sport in Nederland, maar ook in andere landen. Alleen Spanje heeft wat dat betreft al een grote historie. Wij hadden daardoor verwacht dat het profiel van spelers in de overige landen meer af zou wijken van dat van Spanje. 

Je hebt bij nieuwe sporten vaak te maken met early adaptors, wat vaak jonge mensen zijn. Wij hadden daardoor verwacht dat de wat oudere generatie, die graag vasthoud aan de gewoontes die ze hebben, minder snel over zouden stappen aan padel. Toch is de 55+ categorie relatief gezien net zo groot als in Spanje.

Reden om padel te spelen

Dan is er ook uitgevraagd wat de reden is voor mensen om te padellen. Daarbij zijn natuurlijk meerdere antwoorden mogelijk. Daaruit konden mensen een aantal opties aanvinken. De resultaten:

Reden om padel te spelen
Fun 73%
Beweging 45%
Socializen 53%
Competitief bezig zijn 20%

Wat opvalt is dat gelukkig de overgrote meerderheid het allereerst speelt voor het plezier. Verder zie je hierin wel terug wat je bij veel beginnende spelers hoort. Zij zien het vaak als spelletje en als leuke activiteit met een groepje. Het wordt soms nog minder als volwaardige sport gezien, ondanks dat het een enorm goede sport is voor je gezondheid.

Hoeveel ervaring heeft de gemiddelde padelspeler?

Wanneer we kijken hoelang de spelers al padellen, dan vallen er een aantal zaken op. Laten we eerst met de resultaten beginnen, voor we daadwerkelijk onze conclusies trekken:

Jaren padel ervaring Spanje Overige landen
> 1 jaar 10% 26%
1-2 jaar 19% 39%
2-5 jaar 28% 31%
5< 43% 4%

Zoals hierboven duidelijk te zien is, is dat padel in Spanje een sport is die al veel meer in de cultuur verweven zit. Het is al jaren een enorm grote sport, waar je ziet dat het in overige landen nog echt een sport in opkomst is. 43% van de spelers uit Spanje padellen al 5 jaar of meer, waar dit in de overige landen slechts 4% is.

Hieraan zie je dat padel nog moet groeien in de overige landen. Het is dan ook niet verrassend dat Spanje een top land is wanneer je kijkt naar het niveau. Landen als Nederland komen nog niet in de buurt van de wereldtop. Het feit dat we nog niet zoveel ervaring hebben is daarin een enorm belangrijke factor. 

Waar speelt de gemiddelde speler?

Wat verder opvallend is, is dat 73% van alle spelers bij meer dan één club spelen. Dat vinden we zelf relatief hoog. Als we rondkijken zien we dat mensen juist vaak zich hechten aan een bepaalde club. Ook omdat we in Nederland vaker lidmaatschap per jaar betalen i.p.v. baanhuur per uur. Zo’n 30% geeft aan het geen probleem te vinden om iets verder te reizen, en kiest dan ook niet voor de dichtstbijzijnde club.

Conclusie

Al met al zien we dus duidelijk dat padel spelers nog vrij onervaren zijn. De groep die speelt is niet extreem jong, maar de ouderen weten de sport nog minder goed te vinden. Speel je padel, dan doe je dit vaak niet uitsluitend bij één club. Voor ons zijn sommige uitslagen wel redelijk verrassend. Welke statistiek vind jij verrassend?

Bron: Global Padel Report, Playtomic & Deloitte

Relevante artikelen

Padel industrie baan ontwikkelen

Padel: een industrie van 2 miljard

Padel groei banen

De wereldwijde groei van padel

adidas-padel-ale-galan

De beste padel rackets voor ieder niveau