Padel in Nederland

Padel in Nederland

Padel wordt steeds populairder in Nederland. Meer en meer verenigingen kiezen ervoor om Padelbanen te laten leggen. Hierdoor wordt het steeds makkelijk om in jouw omgeving de sport te beoefenen. 

Recreatief Padel

Wanneer je alleen recreatief Padel wilt spelen kan je lid worden bij een vereniging. Wanneer je lid wordt hoef je geen baanhuur meer te betalen. Als je zo nu en dan maar Padel wilt spelen is het ook mogelijk om geen lidmaatschap af te sluiten. Je kan namelijk ook losse baanhuur betalen bij verenigingen. Het is bij vrijwel iedere vereniging mogelijk om tegen een kleine betaling rackets en ballen te huren. 

Padel in Nederland is groeiende. Zo bestaat in 2019 de verwachting dat bijna iedere week ergens in Nederland een Padelbaan bij komt. In het totaal zijn er al meer dan 115 locaties in Nederland met Padelbanen. Hierdoor zal er altijd een locatie bij jou in de buurt zijn. 

Kijk voor een padelbaan bij jou in de buurt kijk op: https://www.nlpadel.nl/verenigingszoeker/

Padelcompetitie 

Sinds 2016 wordt door de KNLTB de Padelcompetitie georganiseerd. Deze competitie is toegankelijk voor iedereen die hieraan mee wil doen. Het maakt niet uit of je een recreatieve of competitieve speler bent. De Padelcompetitie van de KNLTB zorgt niet alleen voor ontwikkeling voor jou als speler maar is ook nog eens erg gezellig. Je kan je met een team inschrijven om hieraan mee te doen. Sinds 2016 is de Padelcompetitie steeds populairder aan het worden. Tegenwoordig gaan al meer dan 300 teams de strijd aan in de Nederlandse Padelcompetitie. Een team bestaat uit minimaal 4 spelers. Hierin zijn alle combinaties mogelijk. Mannen en vrouwen kunnen dus in hetzelfde team. Zij zullen ook tegen elkaar spelen. 

De Nederlandse Padelcompetitie wordt gespeeld in de maanden maart en juni. In het totaal zijn er 7 speeldagen. 4 in maart en 3 in juni. Daarbij kan er gespeeld worden op vrijdag, zaterdag of zondag. 

Klassen

Er zijn 4 verschillende klasse om in deel te nemen. Topklasse, 1ste 2de en 3de klasse.

Topklasse zijn de beste wedstrijdspelers. Hierbij wordt tussen de 4 beste teams playoffs gespeeld, waarbij wordt gestreden om het landskampioenschap.

1ste klasse zijn wedstrijdspelers. 

2de klasse zijn gevorderde. 

3de klasse zijn beginners. 

Jonge Padelspelers onder de 17 spelen echter alleen op zondagen. 

Promotie en degradatie

Bij de competitie wordt ook promotie en degradatie toegevoegd. Teams die de competitie winnen mogen het jaar daarna in een hogere klasse de strijd aan gaan. Teams die in de competitie onderaan geëindigd zijn zullen het jaar erna een klasse lager spelen. De verwachting is dat de teams hierdoor nog meer op hun eigen niveau kunnen spelen. 

Padeltoernooi

Naast competitie kan je natuurlijk ook toernooien spelen. Bijna iedere vereniging die Padelbanen heeft, organiseert een toernooi. Vaak is dit een open toernooi waarbij ook niet leden mee kunnen doen. De NPB (nederlandse Padelbond) organiseert sinds 2014 het officiële toernooien circuit. 

In het officiële toernooien circuit worden alleen maar heren en dames dubbels aangeboden. Mix is nog geen officieel onderdeel van het circuit. Dit gaat zeer waarschijnlijk in de toekomst wel gebeuren. Dit zal dan een aparte categorie worden. Zo blijft Padel in Nederland zich snel ontwikkelen.

Kijk voor een actueel toernooi aanbod op mijnknltb.toernooi.nl

Hier staat ook vermeld hoe je je als club kan aanmelden om een toernooi te organiseren. 

Relevante artikelen

Padel groei banen

De wereldwijde groei van padel

Kosten Padeltraining

Kosten baanhuur padel

adidas-padel-ale-galan

Beste padel rackets voor ieder niveau