Vele van jullie zullen de officiele World Padel Tour (WPT) kennen. Toch is er ook al een tijdje een andere tour in omloop, met eigen toernooien, punten en ranglijst. Dit is de A1 Padel Tour. Mogelijk heb je er al filmpjes van langs zien komen op de verschillende social kanalen. In dit artikel staan we stil bij het ontstaan van de A1 Padel Tour, de punten per toernooi , de ranglijst en het toernooischema.

Geschiedenis A1 Padel Tour

De A1 Padel Tour is een professionele padel tour en is opgericht door Fabrice Pastor. Hij was op dat moment de eigenaar van de Monte Carlo International Sports Company. In 2020 dacht Pastor het niveau van padel op het Amerikaanse continent kon verhogen. Het was dan ook oorspronkelijk de American Padel Tour (APT).

Uiteindelijk was 2020 geen succesvol jaar, door het uitbreken van de Corona pandemie. In 2021 kon de tour weer hervatten en was het zelfs in staat om ook toernooien in Europa te houden. In totaal werden er dat jaar 40 toernooien gespeeld met in totaal zo’n 772 professionals.

In 2022 werd de APT nog verder uitgebreid, met ook toernooien in Afrika. Daarnaast werden er niveau’s aan toernooien gegeven, waardoor je niet meer bij elk toernooi hetzelfde aantal punten kon verdienen. Ook de jeugd kreeg een tour. 

Vanaf 2023 gaat de tour zich ook meer richten op Amerika, specifiek de USA. Om hier meer voet aan de grond te krijgen is er een deal gesloten met Infinity Global. Om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor deze markt is ook de naam aangepast. Vanaf 2023 gaat de tour dan ook verder als A1 Padel Tour.

Ranglijst van de A1 Padel tour

De A1 Padel tour heeft zijn eigen ranglijst. Deze staat helemaal los van de WPT en de spelers die daar op de ranglijst staan. Net als je vaker ziet worden de punten per jaar bij elkaar opgeteld. Uiteindelijk moet je je punten gaan verdedigen. De naam van de tour is wel nieuw, maar de ranglijst gaat wel door aan de hand van de stand van de APT tour.

De A1 Padel Tour is er zowel voor mannen als vrouwen. Er zit nog wel verschil in de grootte van de tour. Zo zijn er in totaal 602 mannen op de ranglijst, terwijl de ranglijst voor vrouwen niet verder komt dan 190.

Schema

In 2023 bestaat de A1 Padel Tour uit een reeks van 19 toernooien. Er zijn 4 verschillende niveau’s. Zo zijn 10 van de toernooien open toernooien. 6 toernooien vallen in de categorie “master’. Twee toernooien zijn Grand Master toernooien. Uiteindelijk komen de wereldtoppers bij elkaar voor een laatste Grand Final toernooi van het jaar.

Voorheen bestond de A1 Padel Tour dus voornamelijk uit toernooien in Zuid-Amerika. De afgelopen jaren is er veel focus geweest om een wereldwijde tour te worden. Zo zijn er nu 8 toernooien in Europa, waaronder eentje in Zweden. Daarnaast zijn er ook toernooien in New York, Miami en Kaapstad. Er zijn nog een toernooien in Azië of Australië die staan gepland.

Schema A1 Padel Tour

Prijzengeld

Waar er in Tennis, maar ook bij de WPT veel aandacht wordt besteed aan gelijkheid is de APT nog minder ver. Daar ligt het prijzengeld tussen mannen en vrouwen nog ver uit elkaar. Zo ligt het prijzengeld bij de mannen tussen de €90.000 en €130.000 per toernooi, waar vrouwen maar tot zo’n €25.000 prijzengeld per toernooi te verdelen hebben. Wel zijn er bij de mannen meer deelnemers. 

Het prijzengeld wordt ongeveer als volgt verdeeld:

Ronde  Prijzengeld per speler | Mannen Prijzengeld per speler | Vrouwen
Winnaars €10.450 €2.750
Finale €6.600 €1.750
Halve Finale €3.850 €1.125
Kwartfinale €2.337 €687,50
Tweede ronde €1.237,50 €375
Eerste ronde €687,50

Onze kijk op de A1 Padel Tour

Wat ons betreft is de A1 Padel Tour nog een leuke toevoeging aan de sport. Het geeft de sport meer bekendheid en dat is vooral nodig om Padel te laten groeien. Wel is het voor de sport beter als er uiteindelijk één tour is met de beste spelers ter wereld. Dit laat het niveau van deze tour groeien en geeft het publiek meer duidelijkheid. Nu zijn er 2 ranglijsten, waardoor het lastig te zeggen is welke spelers nu echt de beste van de wereld zijn. Dit is dan ook zo gegroeid omdat Padel nog een jonge sport is.

Uiteindelijk denken wij dat het geld zal overwinnen. Spelers zullen toch op de tour spelen waar zij het meeste kunnen verdienen. Wij denken dat de WPT daar nu een enorme voorsprong heeft en dus geven wij de WPT een grotere kans om uiteindelijk de grootste tour ter wereld te worden. De WPT is ook beter in zijn marketing, met gelikte filmpjes en een betere site qua informatie voorziening. Tot die tijd genieten we nog van beide tours.

Relevante Artikelen

World Padel Tour Brussel

De WPT van Brussel

World Padel Tour Brussel

Alles over de World Padel Tour

Padel-merken-toppers

Met welke merken padel rackets spelen de toppers?