Padel Gezondheid

Padel: een gezonde sport?

Sporten is gezond. Dat is bij iedereen bekend, maar hoe zit dat eigenlijk met Padel? Onderstaand alles met betrekking tot het aantal calorieën dat je met Padel verbrand, welke spieren je gebruikt en welke andere gezondheidsvoordelen er aan Padel zitten.

Hoeveel Calorieën verbrand je met een uur Padel?

Padel kan een erg intensieve sport zijn met veel explosieve sprints. Hoeveel calorieën je hiermee verbrand is per persoon verschillend. Dit heeft te maken met de fysiek van de persoon, als ook de manier van spelen. Voor een fanatieke speler of speelster van ongeveer 70 kilo verbrand je al snel zo’n 588 calorieën per uur. Is dit veel of weinig? Dat laten we zien aan de hand van een tabel, waarin we Padel vergelijken met een aantal andere sporten. 

Padel vs. Andere sporten

Sport Calorieën per uur
Padel 588
Tennis 493
Squash 844
Badminton 317
Wandelen 352
Hardlopen 704

Onderstaande inschattingen zijn allemaal op basis van een persoon van 70 kg. Zoals te zien is, zijn hardlopen en squashen nog intensiever dan Padel, maar wint Padel van Tennis, Badminton en wandelen. Het verschil met Tennis zit hem vooral in de duur van de rallies. Mocht je willen berekenen hoeveel calorieën jij specifiek verbrand met padel, dan kun je de handige calculator van voeljegezond eens gebruiken.

Een uur padel staat gelijk aan!

Nu we weten hoeveel calorieën je verbrand met Padel, is het ook leuk om eens te kijken naar wat je dan mag eten na een uur padel om weer op 0 uit te komen. Na hard gewerkt te hebben zijn we natuurlijk behoorlijk hongerig. Zomaar even 5 opties op een rij:

  • Havermout pannenkoeken met banaan
  • Een omelet met kaas & bacon
  • Quarter pounder
  • 30 centimeter Chicken fajita (Subway)

Maar het beste nieuws is dat ook 5 flesjes bier tot de mogelijkheid behoren!

Welke spieren gebruik je bij Padel?

Padel kun je zien als full body workout. Eigenlijk activeer je vrijwel alle spieren. Dit komt door de diversiteit aan bewegingen die gemaakt wordt. De rally’s zijn vrij lang, en de sprintjes naar de bal explosief. Omdat deze alle richtingen op gemaakt worden, belast dit verschillende spieren. Zo wordt met het naar voren- en achteren rennen voornamelijk de kuiten belast. Het snelle voetenwerk zorgt ervoor dat de kuiten het sowieso zwaar te verduren krijgen.

Ook de bovenbenen kunnen gaan verzuren. Bij Padel worden vaak lage ballen geslagen, die ervoor zorgen dat je zelf ook laag moet “zitten”. Dit houdt in dat de bovenbenen gespannen zijn en je diep door je knieën gaat. Om voortdurend klaar te zijn voor de volgende bal wil je altijd je bovenbeenspieren op spanning hebben. Deze actieve houding zorgt er ook voor dat je core aangespannen is. De draaiende bewegingen zorgen ervoor dat naast de rechte buikspieren, ook de schuine buikspieren belast worden tijdens een potje Padel. 

Oke, dan hebben we benen en core gehad, maar wat maakt Padel dan een full body workout? De slagen! Bij het spelen van Padel worden er veel lobs geslagen. Dit zorgt ervoor dat er ook veel bovenhands geslagen wordt. Hiermee worden de schouderspieren belast. De borstspieren spannen aan tijdens de slag en ook spieren in de armen worden geactiveerd. Wil jij optimaal trainen voor Padel? Ga dan voor oefeningen met laag gewicht en een hoog aantal herhalingen, om zo de spieren uithoudingsvermogen te geven en sterker te maken. Ook zorgt dit ervoor dat de spieren niet te “groot” worden, wat zorgt voor flexibiliteit en behendigheid. 

Padel heeft ook andere gezondheidsvoordelen

Daarnaast heeft Padel nog andere gezondheidsvoordelen die we niet zomaar over het hoofd mogen zien. Zo helpt Padel bij de geestelijke gezondheid. Het is niet gebruikelijk om te singles te spelen en dus zijn er altijd 4 mensen nodig. Dat betekent: Dubbel zo veel gezelligheid. Padel is dus eigenlijk een erg sociale sport en juist die contacten zijn goed voor de geestelijke gezondheid.

Naast dat Padel goed is voor de geestelijke gezondheid, test het ook je reactievermogen. Padel is een snel spel waar de bal voortdurend op en neer gaat. Dit zorgt ervoor dat je snel op nieuwe situaties moet reageren en anticiperen. Ook je oog/hand coördinatie verbeterd. Dit houdt in dat je beter in staat bent om handelingen te verrichten waarbij zowel het gebruik van ogen als handen vereist is. Dit is een complexe cognitieve vaardigheid, die belangrijk is om zo goed mogelijk te ontwikkelen. Padel helpt hierbij.

Zoals eerder al aangegeven werd staat Padel bekend om lange rallies. Dit in combinatie met de korte en explosieve sprints die worden getrokken bij deze sport, zorgt voor een sterk verbeterd uithoudingsvermogen. Dit vertaald zich door in het dagelijks leven. 

Als laatste is ook het verkrijgen van meer flexibiliteit een voordeel die aan Padel kleeft. Het is constant nodig om te corrigeren, je uit te rekken om bij een bal te komen, en zwaaiende bewegingen te maken. 

Conclusie

Padel is super gezond! Natuurlijk is dit niet de reden om Padel te gaan spelen, dat blijft plezier maken, maar het is wel fijn om te weten! 

SportSport

Relevante artikelen

Padel Blessures

Zo voorkom je padel blessures

Bandeja Padel

Alles over de Bandeja

Padel Service

Padel Service