Padel reactiesnelheid

Train je reactiesnelheid

Bij Padel is reactievermogen van belang. Vooral aan het net is snel handelen vaak een voordeel. Daarnaast heb je veel inzicht nodig en, wanneer je snel handelt, kun je jezelf beter positioneren. Train dus regelmatig je reactievermogen om echt beter te worden met padel. Maar hoe doe jij dat nou? PadelMinded geeft je inzicht in je eigen reactiesnelheid en een aantal voorbeeld oefeningen. 

Hoe snel ben jij?

Voor je begint met trainen is het goed om een aantal keer je eigen reactiesnelheid te testen. Wij hebben hiervoor deze site gebruikt. We raden aan 10 resultaten op te schrijven en hiervan het gemiddelde te berekenen. Dit is het startpunt. Nadat je regelmatig met onderstaande oefeningen bezig gaat kun je dit herhalen en zien of je progressie maakt. 

Er is ook een benchmark bijgehouden. Gemiddeld is de reactiesnelheid 276 milliseconden, gemeten over 36 miljoen kliks. Behoorlijk snel dus. Reactiesnelheden onder de 100 milliseconde zijn zeldzaam. 

Gemiddelde reactiesnelheid

Zicht

Een ander belangrijk onderdeel, voor we ingaan op oefeningen, is zicht. Zorg ervoor dat je alles goed kan waarnemen. Dit verhoogd je reactiesnelheid, zorg dus voor een goede bril of lenzen indien nodig.

Oefeningen

De eerste oefening vereist wat hulp. Iemand houdt zijn armen gestrekt op schouder hoogte. In beide handpalmen heeft diegene een padelbal. Leg je handen op de handen van de ander. Willekeurig laat je trainingspartner nu de linker of rechterbal los. Probeer deze te vangen voor de bal op de grond stuitert!

Ook voor de tweede oefeningen heb je een partner nodig. Ga voor je traininsgmaat staan. Je trainingsmaat gooit de bal rechts, links of recht over je hoofd. Jij moet reageren en zorgen dat de bal maar maximaal een keer stuitert. 

Bij de derde oefeningen heb je niet specifiek iemand anders nodig. Voor deze oefeningen heb je een reaction ball nodig. Dit is een bal die niet rond is, maar met uiteinden, waardoor deze alle kanten op springt. Mocht je deze niet in huis hebben, dan vind je deze op Bol.com. Laat de bal vanaf oog hoogte vallen en probeer de bal zo snel mogelijk te vangen. Je zal merken dat dit in het begin nog erg moeilijk is. Krijg je dit steeds beter onder de knie, dan kun je de bal eerst tegen de muur aan gooien. Hierdoor stuitert de bal twee keer weg, op de muur en op de grond. Dit maakt reageren nog lastiger. Hoe dichter je bij de muur staat hoe moeilijker het wordt. 

Je verwacht het misschien niet, maar ook oefenen met jongleren helpt bij je reactiesnelheid. 

Dat waren de oefeningen, maar vergeet ook niet vooral veel Padel te spelen. Hiermee train je meer dan alleen je reactievermogen, maar leer je ook processen te automatiseren. Door er niet meer over na te hoeven denken, versnelt dit enorm. Herhaling is daarom van belang! Je traint je functionele snelheid, waarbij reactievermogen slechts een onderdeel is.

Relevante artikelen

Padel racket materialen

De materialen van een padel racket

Padel thuis oefeningen

Padel oefeningen voor thuis

adidas-padel-ale-galan

De beste padel rackets voor ieder niveau