Australian Formation

Serveren vanuit de Australian formation

Veel spelers zijn vanuit het tennis gewend om gewoon iedere keer te wisselen van kant tijdens het serveren. Bij padel komt dit minder vaak voor en wordt er vaak geserveerd vanuit de Australian Formation. We gaan vandaag meer in op hoe de Australian Formation werkt en welke voor- en nadelen er aan zitten.

Liever meer lezen over de service in zijn algemeenheid? In dit artikel helpen we je met de techniek en plaatsing.

Wat is de Australian Formation?

De Australian Formation is een opstelling bij het serveren, waarbij beide spelers aan één kant staan. De spelers staan dus achter elkaar. De netspeler blijft altijd aan zijn favoriete kant staan en alleen de persoon aan service wisselt van kant. 

De speler die serveert gaat zo dicht mogelijk tegen de T staan (de splitsing tussen het rechter en linker servicevak) als hij vanuit de “andere hoek” moet serveren dan zijn vaste kant. Afhankelijk van het niveau is het aan te raden om richting de wand of richting het midden te serveren. De wand werkt vaak beter tegen beginners, maar wanneer spelers meer gevorderd zijn hebben ze hier minder moeite mee. Dan is het juist voordelig om door het midden te serveren, aangezien je dan beter het veld afschermt. De tegenstander heeft minder kans om de bal rechtdoor te slaan zonder dat jij er bij kant. 

Het grote voordeel van de Australian Formation

De Australian Formation heeft eigenlijk één heel groot en belangrijk voordeel ten opzichte van de meer klassieke manier waarbij beide spelers constant van kant wisselen. Zo houdt ieder zijn eigen kant en kun je specifiek trainen op één kant. Speel je altijd rechts, dan kun je ook altijd rechts trainen. Er is dan dus ook geen reden meer om links te trainen, aangezien je hier in de praktijk zelden komt te staan. Je hebt dan maar rekening te houden met het glas aan één zijkant. Je raakt dus veel sneller gewend.

Daarnaast kun je een routine opbouwen en weet je beter wanneer je welke keuze moet maken. Een smash op links of een smash aan de rechterkant geven je hele andere opties waar je voor moet of kan kiezen. Meer over de smash lees je in dit artikel.

Het grote nadeel van de Australian Formation

Toch zijn er ook nadelen aan deze formatie. Zo is degene die moet serveren later bij het net, omdat deze een langere weg af moet leggen. Hij of zij kan niet rechtdoor lopen, maar moet diagonaal richting het net. Het is daarom, wanneer je wat meer gevorderd bent, beter om door het midden te serveren. Dit zorgt ervoor dat de tegenstander moeilijker strak langs de wand rechtdoor kan spelen. Je schermt dan het veld beter af. 

Probeer het in ieder geval eens uit. Niet voor niets zien we dit als vaste opstelling bij de top padel spelers. Geef het een kans en je zal zien dat het vooral veel duidelijkheid geeft.

Babolat Reflex
Padel rackets
Tretorn Padel ballen
Padel ballen

Relevante artikelen

Padel Service

Padel Service

Soorten Slagen Padel

Soorten slagen bij padel

Padel Smash

Alles over smashen