WorldPadelTour

World padel tour ranglijst

Hoe wordt de ranglijst opgebouwd en wie staat er momenteel in de top 10 bij de heren en de dames? Een uitgebreid artikel over de ranglijst van de World Padel Tour.

Internationale Ranglijst Padel

Om tot de top van de wereld te horen bij het Padel moet je punten verdienen. Deze punten worden op individuele basis verzameld. Hierdoor kun je ook met telkens andere partners spelen. In de praktijk hoeft het dus niet zo te zijn dat je evenveel punten hebt als je partner. Ook in de top van het Padel tennis komt dit voor. In Padel wordt een uniek scoringsmodel gebruikt. Hierin zijn twee organisaties van belang.

De World Padel Tour (WPT)

Deze organisatie richt zich op het professionele circuit en organiseert toernooi series als:

  • Master Final
  • Master
  • Open 
  • Challenger

Wil je alles weten over de World Padel Tour, de verschillende toernooi series en de speelkalender? Bekijk dan dit artikel.

International Padel Federation (FIP)

Deze federatie organiseert lager geklasseerde toernooien voor opkomend talent.

Ook hier zijn enkele toernooi series waar je punten mee kunt verdienen. 

Toernooien:

  • Star
  • Rise
  • Promotion

Per ronde en per toernooi zijn een andere hoeveelheid punten te verdienen. In onderstaande afbeelding is duidelijk te zien hoeveel punten je per ronde krijgt, verdeeld over elke toernooi serie.

Punten die worden verzameld zijn voor een heel jaar. Na dit jaar moet je deze punten verdedigen, door hetzelfde of een beter resultaat te halen dan het jaar ervoor. 

Punten per toernooi

Om bij de top 100 van de wereld te komen moeten ongeveer 245 punten verzameld worden. Voor de top 50 dienen 1200 punten gehaald moeten worden. De top 10 heeft doorgaans meer dan 5500 punten en wil je echt de beste van de wereld worden? Dan zullen tussen de 10.000 en 15.000 punten nodig zijn. 

Helaas staan er op dit moment geen Nederlanders in de top 100 bij zowel de mannen als de vrouwen. De huidige ranglijst bestaat voor het overgrote deel uit Spanjaarden en Argentijnen. Daarnaast heeft ook Brazilie een aantal goede spelers. Mondjesmaat komen ook Portugal, Mexico en Chili voor in de ranglijst. Met de groeiende populariteit wordt verwacht dat hier op termijn wel meer diversiteit in komt. 

Recente artikelen

Tuyo Padeltas wit
Padelslag de Rulo
Padelbanen in Zweden