Drinken padel

Het wordt weer warmer en dat is wat ons betreft goed nieuws. Padellen wordt met mooi weer toch altijd net een beetje leuker. Toch betekent dat ook dat er dingen zijn waar je extra op moet letten. Drinken is daar in van essentieel belang. Wist je dat 3% vochtverlies er al voor zorgt dat er een duidelijke afname van het duurvermogen is te merken? Voldoende vocht in de wissels is dus van belang om het maximale uit je wedstrijd te halen. 

Hoeveel vochtverlies tijdens Padel

Gemiddeld verliest iemand standaard al zo’n 2,5 tot 3 liter water. Om dit weer aan te vullen haalt het lichaam een deel van zijn vocht uit je eten. Het andere moet via drinken worden aangevuld. Het wordt sowieso al aangeraden om minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Op een warme zomerdag verlies je meer vocht via zweten. Met padel verlies je, afhankelijk van de omstandigheden en hoe intensief je speelt, 1 tot 3 liter water per uur. Dit is afhankelijk van een aantal factoren zoals temperatuur, luchtvochtigheid, intensiteit en sportkleding. Je kunt je dus voorstellen dat je tijdens lange wedstrijden voldoende moet drinken om het maximale uit je padel spel te halen.

Je kunt voor jezelf aan de hand van een simpele test proberen te achterhalen hoeveel vocht je ongeveer verliest. Dit doe je door jezelf van te voren te wegen en na het sporten af te drogen en te wegen. Een liter water staat namelijk gelijk aan 1 kg. 

De effecten van vocht verliezen

We weten nu hoeveel vocht we tijdens een padel wedstrijd ongeveer verliezen. Dat lijkt op het eerste gezicht niet zo erg, maar niets is minder waar. De effecten van uitdroging zijn enorm van invloed op je spel. Wanneer je 3% vocht verliest ga je dit al merken in je uithoudingsvermogen. Dat kan net het verschil maken tussen winst of verlies. Ben je dus een kilo of 75, dan kun je binnen een uur fanatiek spelen in warme omstandigheden een duidelijke afname in je prestaties merken.

Hoe verder de vochtbalans afneemt, hoe verder je prestaties afnemen. Vanaf 4% vochtverlies ga je namelijk ook al kracht missen. Je zult meer moeite hebben met concentreren en maakt mogelijk net niet de juiste keuzes als het er toe doet. Je voetenwerk neemt af, waardoor je vaak slechter voor een bal gepositioneerd staat. Zakt je vochtbalans zelfs met 6% of meer, dan krijg je mogelijk kramp. Dit willen we ten alle tijden voorkomen.

Daarnaast heeft vocht nog veel andere belangrijke functies in het lichaam. Zo werkt het als beschermmiddel om weefsel heen, waardoor het beter tegen schokken kan. Zeker als je veel korte sprintjes moet trekken of hoog moet springen, voorkom je dus blessures door goed te hydrateren tijdens je padelwedstrijd.

Wat kun je het beste drinken voor de wedstrijd?

Hoe kunnen we nu zorgen dat we maximaal kunnen presteren tijdens onze padelwedstrijd? Dat begint al ruim van tevoren. Zorg ervoor dat je voldoende vocht in je lijf hebt wanneer de wedstrijd begint. Als je namelijk dorst krijgt, ben je eigenlijk al te laat. Dit moet je proberen voor te zijn. Als regel kun je aanhouden dat je ongeveer in het uur voor de wedstrijd zo’n 6 mililiter per kilo lichaamsgewicht moet drinken. Voor de meeste mensen dus zo’n halve liter.

Water is hierin prima, aangezien je de rest van je huishouding van stoffen nog op orde is. Je kunt er eventueel voor kiezen om wat zouten tot je te nemen, aangezien je deze samen met vocht verliest en dus moet aanvullen. Dit kun je ook tijdens de wedstrijd doen.

Wat kun je het beste drinken tijdens je padelwedstrijd?

Tijdens de wedstrijd is het van belang om te blijven drinken. Zelfs als je nog geen dorst hebt. Het is namelijk zo dat je maar een beperkte maximale opname per uur hebt. Begin dus meteen bij aanvang van de wedstrijd. Voor een man ligt deze maximale opname op gemiddeld zo’n 750 mililiter per uur, waar dit voor een vrouw 600 mililiter per uur is. Drink ook niet teveel, aangezien je lichaam dit dus niet op kan nemen. Dit zorgt alleen maar voor een vol gevoel, waardoor je onnodig zwaarder wordt.

Drink je water of sportdrank ook niet te koud. Tussen de 15 en 21 graden is ideaal. Als het te koud is neemt je lichaam het namelijk minder snel op. Te warm is gewoon niet lekker.

Wordt het een lange wedstrijd? Dan heb je niet meer voldoende aan alleen water. Speel je meer dan een uur, dan heeft je lichaam ook de bekende elektrolyten nodig. Elektrolyten zijn zouten, die je ook verliest tijdens het spelen. Deze zouten zijn betrokken bij het instant houden van je vochtbalans en het reguleren van de bloeddruk. Je kunt deze aanvullen met een isotone sportdrank. Doe je dit niet, dan gaat vocht zich ophopen en ga je jezelf juist slechter voelen.

Kies niet voor veel hele zoete gesuikerde dranken. Deze zorgen er namelijk voor dat je bloedsuikerspiegel heel snel stijgt en daalt, wat zorgt voor een dip in energie. Dat is juist wat je probeert te voorkomen op de baan. De beste padelwedstrijden speel je dus zonder ongezonde suikerhoudende dranken.

Wat kun je het beste drinken na je padelwedstrijd?

Ook na het sporten is het, voor het herstel, belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Zo herstel je sneller en zul je dus minder last hebben van spierpijn of moeheid. Zorg er dan ook voor dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt, zodat ook je spieren kunnen herstellen. Probeer alcohol te vermijden, aangezien je hierdoor nog verder uitdroogt. Tijdens een echt warme dag is het dus niet mogelijk om tijdens de wedstrijd al voldoende te drinken zodat de vochtbalans gelijk blijft. Drink daarom na de wedstrijd nog zo’n liter extra water om te zorgen dat de vochtbalans zich herstelt.

Relevante artikelen

Padel Gezondheid

Padel & Gezondheid

Padel Blessures

Padel blessures voorkomen

Padel thuis oefeningen

Padel oefeningen voor thuis