Padel hardhitters

6 Tips om van hardhitters te winnen!

Hard Hitters, iedereen kent ze wel. Elke bal moet het liefst zo hard mogelijk naar de overkant. Hardhitters bij padel stappen de baan op om elke smash zo hard mogelijk te slaan, ongeacht of dit tactisch voordelig is of niet. In veel gevallen is het lastig om hier mee om te gaan, en dus bieden we je een aantal tactieken aan om van ze te kunnen winnen.

We gaan uit van twee posities. Een aanvallende positie, waarbij je aan het net staat, en een verdedigende positie. Dat wil zeggen dat je dan rond de lijn van het servicevak staat.

Omgaan met hardhitters vanuit een aanvallende positie:

Geef ze geen tijd:

Probeer je aanvallende positie in een voordeel om te zetten. Als iemand een hele harde bal speelt van achteruit terwijl jij aan het net staat, is het voordelig om ook terug te spelen op dezelfde persoon. Dit zorgt er namelijk voor dat hij weinig tijd heeft om te herstellen en de juist positie aan te nemen. Zorg er wel voor dat je op dezelfde persoon speelt, maar wissel af in de hoeken waar je naartoe slaat. 

Minder tijd betekent voor de padelspeler met harde slagen minder controle en dus zullen ze meer fouten gaan maken. Probeer ook in het lichaam te spelen, een speler die nog niet volledig terug in positie staat na de vorige bal kan moeilijk ruimte maken voor een nieuwe slag.

Leun naar voren:

Het is, wanneer je aan het net staat, extra belangrijk om op je voorvoeten te staan en vast naar voren te leunen tegen iemand die constant hard slaat. Dit zorgt er namelijk voor dat je de snelheid van de bal over kan nemen en controle houdt over de slag. Denk je aan de voorbereiding te zien dat er een harde bal aan zit te komen, loop dan alvast een stap extra naar voren om zo het veld verder af te dekken. Je komt hierdoor in een betere (scorings)positie.

Laat je niet verleiden:

Padelspelers die hard slaan, slaan vaak ook met vrij weinig spin. De bal zal dus vooral in een rechte lijn gaan. Laat je niet verleiden om, bij gebruik aan tijd, toch de bal te volleren en in één keer te pakken. De stelregel hierbij; is een harde bal boven je schouder, laat hem dan gaan en kijk of hij direct het glas raakt. Zo niet, geen probleem en heb je altijd nog de kans om hem terug te laten komen via het glas.

Gezien het feit dat de bal toch hard is, zal deze ook weer relatief ver het veld inkomen en dus laat je de bal op je afkomen en kun je hem alsnog hebben. Laat je dus niet verleiden om alles in één keer te pakken. 

Probeer ook goed naar de spin van de bal te kijken. Is de bal met veel topspin, dan kun je de bal ook wat makkelijker laten gaan. De bal zal omhoog van het glas afkomen en dus heb je nog tijd om hem te pakken. Krijg je een slicebal rond schouderhoogte, probeer hem dan toch ineens te pakken. Wanneer de bal net voor het glas met slice (terugdraaiend) stuitert, dan blijft de bal laag en wordt het moeilijk deze nog terug te brengen.

Omgaan met hardhitters vanuit een verdedigende positie:

Chiquita, Chiquita, Chiquita:

De Chiquita is een padelslag die vaak gebruikt wordt. De naam zal misschien niet bij iedereen bekend zijn. Eerder schreven we er al een artikel over. De kunst van de chiquita is om de bal tussen de netspeler en het net in te laten vallen. Hierbij komt de bal dus onder de hoogte van de netrand. De padelspeler, die het liefst van hard slaan houdt, zal de bal dan omhoog moet slaan om de bal over het net te krijgen. Laat dat nu precies niet samengaan, hard en omhoog slaan. De bal zal daardoor vaker uitvliegen en dus kan dit type speler zijn eigen spel maar moeilijk spelen.

No more lobs:

Probeer tegen dit type padelspeler niet teveel lobs te spelen. Probeer vooral veel gebruik te maken van zachte ballen die snel naar de voeten van de spelers dalen, de chiquita dus. Staan de tegenstanders te dicht op het net om de bal ertussen te spelen zul je alsnog vaak moeten lobben. Zorg dat je dit tot een minimum beperkt. 

Mocht het toch nodig zijn, sla dan een hele hoge lob. Dit zorgt er namelijk voor dat de bal minder snelheid heeft die de hardhitters over kunnen nemen. Daarnaast is het veel moeilijker om een hoge lob te timen, wat er voor zorgt dat de tegenstanders meer fouten zullen maken. Als laatste geeft een hele hoge lob ook nog het voordeel dat jij de tijd krijgt om je te positioneren. Loop vast naar voren, want een hard bal kun je het best eerst laten gaan en pas na het glas pakken. Neem zo het punt over. Meer tips lees je in ons artikel over het slaan van betere lobs.

Verander je verdedigende positie:

Speel je tegen mensen die vaak hard slaan, verander dan je verdedigende positie zo dat je beter het punt over kan nemen. In veel gevallen zal dat betekenen dat je juist een stap naar voren zet. Je zal veel ballen eerst via het achterraam terug moeten laten komen, om vervolgens de snelheid mee te nemen in jouw slag. Probeer niet nóg harder terug te slaan, maar ga voor een geplaatste bal waarmee je de netpositie in kan nemen. Aan het net win je immers de meeste punten. 

Veel mensen reageren juist omgedraaid en gaan juist een stap verder naar achter staan omdat de ballen harder zijn. Deze reactie is logisch, maar draagt niet bij aan het spel. Dit zorgt er namelijk voor dat je zogezegd gaat keepen. Je moet de bal dan voor het glas pakken, omdat je anders te laat bent om nog bij de bal te komen. Wanneer je juist naar voren stapt heb je de tijd om jezelf te positioneren en de bal af te wachten. Dit zorgt voor meer rust en controle in je spel. 

Stap je wel naar achter en ga je dus de ballen meteen na de stuit pakken, nog voor ze de achterwand raken, dan ga je waarschijnlijk meer fouten maken. Padel is nu juist bij uitstek een spel waarbij punten scoren moeilijk is, en je daarom zo min mogelijk fouten wil maken. Voorkom dit, en stap naar voren!

Zo win je van iedere hardhitter!

Natuurlijk een beetje gechargeerd, maar met deze tips maak je in ieder geval meer kans tegen padelspelers die elke bal hard willen slaan. Oefen ze in de training en probeer er ook in wedstrijd op te letten. Spreek je maat of partner ook zeker aan om elkaar te helpen. Tactiek wint het vaak van power en kracht binnen padel. Succes!

Relevante artikelen

Padel chiquita

Hoe sla je een chiquita

Bandeja Padel

Alles over de bandeja

adidas-padel-ale-galan

Beste padelracket per niveau