Wat kost een jaar padellen?

Inflatie op zijn top, de energierekening schiet omhoog, maar wat kost een jaar padellen nu eigenlijk? Hoe duur is padel als sport? We bekeken wat er nodig is, wat de gemiddelde kosten hiervoor zijn en zetten dit af tegen andere sporten. Natuurlijk is het belangrijkste dat plezier voorop staat, maar we gingen op onderzoek uit.

In dit artikel rekenen we uit van iemand die 2 keer in de week op de baan staat, waarvan ééns per week training. Speel je liever maar één keer per week of maak je geen gebruik van training, trek dit dan zelf even van het totaal af!

Kosten padel lidmaatschap of baanhuur

Allereerst heb je om te kunnen padellen natuurlijk een baan nodig. Die kun je huren door middel van een lidmaatschap of het eenmalig huren van een losse baan. 

Padel lidmaatschap

De kosten van een lidmaatschap varieert behoorlijk. Dit heeft ook te maken met wat de club naast padel nog te bieden heeft. Zo liggen padelbanen vaak ook bij tennisverenigingen, waardoor je 2 sporten kan beoefenen op één lidmaatschap. Gemiddeld ben je voor een lidmaatschap ongeveer €165 per jaar kwijt.

Losse baanhuur

Naast een lidmaatschap kun je padel dus ook spelen door los een baan te huren. Vaak is het huren van een baan per uur zo’n €35. Dit betekent €8,75 per persoon voor een uur. Speel je dus vaak bij dezelfde club en met dezelfde mensen, dan is het vaak goedkoper om een lidmaatschap af te sluiten. Je bent namelijk voordeliger uit vanaf 19 keer gaan. Zelfs wanneer je eens per 2 weken speelt is het dus voordeliger.

Voor de berekening hoe duur padel is houden we even rekening met het lidmaatschap voor een jaar en dus €165.

Training

Zoals we eerder al omschreven gaan we ervan uit dat iemand in het begin nog wel wat training kan gebruiken. Gemiddeld betaal je zo’n 14 euro per les uur. Wanneer je een week lang ééns per week traint komt dit neer op zo’n 35 lessen. Tijdens de vakanties gaan de lessen vaak niet door. In totaal komen de kosten voor een jaar trainen dan ook uit op €490.

Meedoen aan competitie / Toernooien

Een categorie waar je natuurlijk niet aan mee hoeft te doen, maar vaak is het toch leuk om aan een aantal toernooien mee te doen. Tegenwoordig kost het vaak ongeveer €10 om met een toernooi mee te doen. Voor competitie wordt vaak een eigen bijdrage van €20 per speler gevraagd en dus rekenen we hier met 60 euro. 20 voor de competitie en nog 4 keer een toernooi meedoen.

Kosten padel racket

Met een padelracket kun je alle kanten op. Een padel racket voor beginners hoeft niet zo duur te zijn. Je bent dan gemiddeld zo’n €80 kwijt. Wil je echter een racket voor wat meer gevorderde dan gaat het gemiddelde al snel richting de €150. Met een racket speel je tussen de 1 en 1,5 jaar. We zullen van het positieve geval uitgaan en dus delen we de €150 aan kosten door 1,5 en komen we uit op €100 per jaar.

Kosten padel ballen

Stiekem zijn padel ballen ook een grote kostenpost. Speel je namelijk een beetje op niveau dan wil je met vrij nieuwe ballen blijven spelen. Je maakt dan nog kans om ballen de kooi uit te slaan. Je merkt het direct zodra ballen niet meer nieuw zijn. Ze komen ook minder van de muur af. Wanneer de condities niet optimaal zijn kun je eigenlijk maar een keer of 5 met dezelfde ballen spelen. Uitgaande van één keer per week vrij spelen heb je dan ook 10 blikken ballen per jaar nodig, waarvoor de kosten zijn €50 per jaar zijn.

Padel outfit kopen

Je kunt niet zonder goede outfit de baan op. Natuurlijk heb je een shirtje, broek en sokken nodig, maar vooral de schoenen en tas kunnen in kosten oplopen. Toch zijn goede schoenen een goede investering in je gezondheid. Zo voorkom je blessures, zeker bij een sport als padel waar je veel kort moet draaien, sprinten en springen. 

We gaan voor het gemak even uit van 4 shirts, 4 broeken en 4 paar sokken die we in roulatie hebben.

Shirt: €35 x 4 = €140

Broek: €25 x 4 = €100

Sokken: €10 x 4 = €40

Schoenen: €100

Tas: €65

Totaal €445 euro. Gemiddeld kun je hier wel iets langer mee doen dan een jaar. Ongeveer 1,5 dus €296 per jaar.

Is Padel een dure sport vergeleken met andere sporten?

Speel je twee keer per week padel, waarvan je één keer traint, dan kost een jaar padellen je zo’n €1.161. Dat maakt padel wel meteen een vrij dure sport. De kosten zitten hem in vergelijking met andere sporten niet zozeer in het lidmaatschap. Daar vallen zaalsporten als handbal en basketbal vaak een stuk hoger uit en is de contributie vergelijkbaar met tennis, voetbal en hockey. 

Wat padel duurder maakt is het feit dat je, in tegenstelling tot veel teamsporten, betaalde trainers hebt. Daarnaast heb je relatief veel “verbruiksartikelen”. Zo gaan ballen en een padel racket niet eindeloos mee.

Al met al hopen we dat vooral plezier de boventoon voert. Zowel op de baan als hiernaast. In dit artikel hebben we de horeca kosten er nog niet bijgerekend, maar dit kun je natuurlijk zo gek maken als je zelf wil. Veel plezier!

Relevante artikelen

Investeren of beleggen in padel

Investeren in Padel

padel voor kinderen

Padel is de ideale sport voor kinderen en dit is waarom

Soorten Slagen Padel

Soorten slagen bij Padel