Padelbanen in Zweden

Padel is natuurlijk wereldwijd enorm gegroeid. In veel landen zijn er enorm veel banen bij gekomen. Padel kon dan ook als ware hype gezien worden. Veel landen zitten nog in de fase waarin de sport snel aan het uitbreiden is. Toch zijn er ook landen waar padel al over de top lijkt, zoals Zweden. Een interessante case om eens wat verder uit te zoeken dus.

De groei van padel in Zweden

De groei van Zweden begon rond de tijd dat Corona uitbrak. De sport explodeerde werkelijk waar in het land. Dit had meerdere redenen. Ten eerste mocht je padel blijven spelen, ondanks dat veel andere sporten in Zweden niet meer mochten. Ten tweede zijn Zweden over het algemeen snel met de adoptie van nieuwe zaken. Zo ook met padel. 

In totaal zijn er inmiddels ruim 4.000 banen in het land. Dit wil zeggen 385 banen voor iedere miljoen inwoners die Zweden telt. Ter vergelijking: Nederland kent nu zo’n 1.500 banen. Dat is zo’n 85 banen per miljoen inwoners. De dichtheid van padelbanen is in Zweden dan ook ongeveer 4,5 keer hoger dan in Nederland.

Padelbanen in Zweden

Te veel padelbanen in Zweden?

Toch is het niet allemaal hosanna in Zweden. Je kunt je voorstellen dat het met zo’n dichtheid van padelbanen niet altijd goed kan blijven gaan. De padelsport ging in Zweden dan ook door een zware tijd. Na Corona gingen er weer een hoop mensen ook andere sporten beoefenen. Dit, in combinatie met hoge inflatie zorgde ervoor dat er veel padellocaties niet meer winstgevend waren. Hierdoor zijn er de laatste 2 jaar flink wat banen verdwenen. Nu dreigt er een nieuw normaal te ontstaan. 

De toekomst van padel

Nu zien we langzaam weer een toename in het aantal padelspelers in Zweden. De sport keert terug naar een gezonde groei. Hierdoor kan er ook beter gepland worden met het openen van banen. De KNLTB dacht dat er in Nederland in 2028 ook zo’n 4.000 banen zouden zijn. Gezien de huidige ontwikkelingen in bijvoorbeeld Zweden denk ik dat dit een hoge schatting zal zijn.

Relevante artikelen

Zlatan Ibrahimovic Padel

Zlatan Ibrahimović en Padel

Padel groei banen

De populariteit en groei van padel wereldwijd

adidas-padel-ale-galan

De beste padel rackets per niveau