Stox Energy socks

Compressie sokken voor een betere padel prestatie

We zien steeds vaker mensen op de baan die compressie kousen of sokken dragen. Ook bekende Nederlanders zoals bijvoorbeeld Ronald de Boer dragen compressiekousen. We zochten uit wat de theorie hierachter is, wat de voordelen zijn en of het ook echt werkt. 

De theorie achter compressiekousen

Compressiekousen zouden moeten helpen met de doorbloeding. Hierdoor zou je minder spierpijn moeten krijgen. Daarnaast zou het ook moeten helpen in het voorkomen van blessures. Niet alleen compressie sokken of kousen, maar ook alle andere compressiekleding is hiervoor ontwikkeld. Het zorgt ervoor dat zuurstofarm bloed sneller afgevoerd kan worden. Dit is extra belangrijk in de benen, aangezien de zwaartekracht een negatieve invloed op de bloedsomloop heeft. Mocht je dus compressiekleding willen proberen, dan zul je waarschijnlijk het grootste effect merken bij compressiekousen. 

Wat zeggen de onderzoeken

Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar compressiekleding gedaan. Zo is er onderzoek gedaan onder hardlopers, waarbij kleine positieve effecten werden gemeten bij het afvoeren van lactaat, de mate waarin de inspanning aanvoelt, en een verhoogde piekbelasting van de spieren. Daarnaast was er ook minder spierschade en een lagere ontstekingsreactie. Dat alles moet zorgen voor een beter herstel. 

Ook een ander onderzoek naar sporters wijzen uit dat het helpt bij de afvoer van lactaat en het opzwellen van de spieren. Uiteindelijk werd bij dit onderzoek ook gekeken naar de spierkracht en de spiersterkte bij herstel. Hier werd een positief effect gemeten. Het helpt dan ook echt bij het herstel.

De beste padel compressiekousen

Compressiesokken moeten aan een aantal zaken voldoen om er ook daadwerkelijk zoveel mogelijk voordeel uit te halen. Ten eerste moeten ze niet te strak zitten en beklemmend aanvoelen. Dit zorgt er juist voor dat het de bloedsomloop negatief beïnvloed. Zorg ervoor dat ze comfortabel zitten en een lichte druk geven. 

Wanneer we kijken naar welke merken compressiekousen er zijn, dan zien we een hoop opties. Echter zijn er ook veel “goedkope merken” of merken die compressie kousen “erbij doen”. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Nike. Die hebben met name tubes, dit is dus geen volledige sok die om je voet zit, maar slechts een huls voor om je kuit. Echter gaan tubes minder lang mee en zijn vaak van mindere kwaliteit. We zochten de beste merken compressiekousen voor je uit en zetten ze op een rij. 

Stox

Stox is bij far het meest bekende merk voor compressie kousen. Zij hebben compressie kousen voor meerdere gelegenheden als reizen, medisch, voor dagelijks gebruik en natuurlijk ook sport. Voor padel is Ronald de Boer het boegbeeld die in vrijwel alle reclame voorkomt. Stox laat nadrukkelijk van zich horen met veel advertenties op tv en socials. Dit merk heeft kwalitatief goede compressie kousen die ook qua vormgeving en kleurstelling er goed uitzien. 

De sokken geven 23-32 mmHG degressieve compressie en zijn gemaakt van goed, vochtafdrijvend materiaal. De compressie sokken hebben een verstevigde teen & hielstuk en zijn daarnaast naadloos. Dit alles maakt Stox één van de beste opties. Onderstaande sokken zijn vaak voor zowel mannen als vrouwen op voorraad:

Stoxx Energy dames

Stox Energy

Stoxx Energy

Stox Energy

Compressie sokken Stox

Stox Energy

Herzog

Ook Herzog heeft een groot assortiment compressiekleding. Dit merk kun je ook kennen van de arm sleeves die ze maken. De kousen die ze hebben zijn van goede kwaliteit en geven ongeveer net zoveel compressie als bij Stox, namelijk 23 – 30 mmHG. Ook dit zijn fraaie kousen die met het logo en de kleurstelling een fraai design hebben:

Herzog Pro Zwart

Herzog Pro Zwart

Herzog Pro Blauw

Herzog Pro Blauw

Herzog Pro Wit

Conclusie

Nu we weten wat de effecten van compressiekousen zijn kunnen we er eigenlijk niet meer omheen. Er zijn veel voordelen om hiermee te gaan padellen. Het enige wat veel mensen nog tegenhoudt is vaak toch het aangezicht van deze hoge kousen. Toch zijn hier, met de komst van merken als Stox en ook Herzog, grote veranderingen in gekomen. Waar dit vroeger meer vanuit de medische kant werd benaderd, wordt dit steeds populairder om ook sportprestaties te gaan verbeteren. Wij zeggen dus, doen!

Bron: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23613756/

Bron: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23302134/

Bron: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22592172/

Relevante artikelen

padel accessoires

Padel Accessoires

Padelkleding kopen

Padel kleding kopen

Bandeja Padel

Alles over de Bandeja