OntstaanPadel

Het ontstaan van padel

Padel is in Nederland nog een jonge sport die in opkomst is. In Zuid-Amerika en Zuid-Europa is de sport al een stuk populairder en de geschiedenis rijker. Wie heeft Padel bedacht, waar is padel ontstaan en waar is het op gebaseerd?

De Geschiedenis van Padel

Er zijn een aantal versies van de oorsprong van Padel in omloop. Zo zou Frank Beal, een Amerikaan, de grondlegger van het Padel zijn met zijn Paddle tennis dat hij in 1898 bedacht. Bij zijn versie werd op 1/4e tennisveld gespeeld. Echter is dit niet te vergelijken met het Padel zoals we dat nu kennen. Zo was het ook niet mogelijk om wanden te gebruiken. Om het ontstaan van het Padel zoals wij dat nu kennen te achterhalen gaan we terug naar 1969. In Acapulco, Mexico, bouwde Enrique Corcuera als eerste een Padel baan met de afmetingen zoals wij die nu kennen. In eerste instantie was dit echter niet de bedoeling. Enrique Corcuera wilde eigenlijk een tennisbaan, maar wegens ruimtegebrek bedacht hij zijn eigen spel.

Eerste Padelbaan
Eerste Padelbaan

Omdat het veld een stuk kleiner was, bedacht Enrique Corcuera dat het beter zou zijn om niet met reguliere tennisrackets te spelen, maar met kleinere houten rackets. In de loop der jaren is dit aangepast naar de rackets zoals we die tegenwoordig kennen. Aanvankelijk werd Padel alleen door de Mexicaanse elite gespeeld.

Enrique Concuera, grondlegger van Padel
Enrique Concuera

Padel wereldwijd

Alfonso De Hohenlohe heeft grote invloed gehad in de globalisering van Padel. De heer Hohenlohe was een vriend van Enrique Corcuera en kwam zo in aanraking met Padel, de sport die hij mee zou nemen richting Spanje. In 1974 werd de eerste Europese Padel club opgericht in Marbella. Ook in Spanje speelde voornamelijk de elite het spel. De sport won echter drastisch aan populariteit door promotie van publieke figuren zoals koning Juan Carlos & Manolo Santana (voormalig Wimbledon winnaar). Er ontstond een grote vraag naar meer Padel clubs. Momenteel is Padel na voetbal de grootste sport met 5.000.000 sporters. In 1992 was Sevilla de stad waar het eerste wereldkampioenschap Padel plaatsvond. Een toernooi waar 11 landen vertegenwoordigd waren.

Na Spanje was Argentinië de volgende natie waar Padel aan populariteit won. Julio Menditengui, een vriend van Alfonso De Hohenlohe bracht Padel naar Argentinië. Ook hier was het een groot succes. In 2000 kon ook Frankrijk aan deze lijst worden toegevoegd, met nieuw aangelegde banen in Toulouse.

Na jaren van groei kon een equivalent van de ATP & WTA (Wereldwijde tennisbonden) niet uitblijven. In 2013 ontstond de World Padel Series. Een serie toernooien wereldwijd. Jaarlijks vinden er zo’n 15-20 toernooien plaats, met aan het eind van het seizoen een Masters Series, waar alleen de beste spelers of speelsters zich voor plaatsen.

De oorsprong van Padel in Nederland

Het ontstaan van Padel is in Nederland lange tijd onopgemerkt gebleven. In Nederland kreeg Padel voor het eerst landelijke aandacht door Guus Hiddink. De toenmalig trainer van PSV Eindhoven kwam zijn zuid-Amerikaanse spelers tegemoet door een Padelbaan aan de trainingsfaciliteiten toe te voegen met het simpele doel: plezier maken. Daarnaast is de sport geschikt als uitlooptraining voor de voetballers.

Sinds 2010 had Nederland officieel een Nederlandse Padelbond. Deze bond zorgt er voor dat Nederland Padel in rap tempo adopteert. De bond is sinds 2013 lid van de internationale padelfederatie. In 2014 werd de ranking geïmplementeerd en plaatsten de Nederlandse mannen zich voor het eerst voor het WK. In 2015 werd er voor het eerst een EK in Nederland gehouden. Omdat Padel veel gelijkenissen heeft met Tennis, en veel Tennisclubs hebben besloten ook Padelbanen aan te leggen, werkt deze bond sinds 2016 samen met de KNLTB. Sindsdien is de bond zelfs met de KNLTB gefuseerd en bestaat deze dus niet meer op zichzelf staand.

In 2017 de eerste competitie van start gegaan en is ook voor het eerst een NK georganiseerd. De ambitie om een keer mee te doen? Lees hier alles over tactiek.

In 2015 kenden Nederland 24 locaties waar de sport gespeeld kon worden. In 2016 en 2017 zijn het aantal locaties waar Padel in Nederland gespeeld kan worden verdubbeld. Op het moment van schrijven zijn er zo’n 117 locaties waar Padel gespeeld kan worden.

Relevante artikelen

Padel groei banen

De wereldwijde groei van padel

Bandeja Padel

Alles over de bandeja

adidas-padel-ale-galan

De beste padel rackets voor ieder niveau