Olympische spelen en Padel

Padel en de olympische spelen

De Olympische Spelen worden iedere 4 jaar gehouden. Iedere editie verandert de samenstelling van sporten die gespeeld worden, maar hoe zit dat met Padel? 

Ondanks dat we in deze post hebben kunnen lezen dat Padel zoals wij dit nu kennen al sinds 1969 gespeeld wordt en aan een grote opmars bezig is, is Padel op dit moment nog geen olympische sport. Wat ons betreft vrij gek, gezien het feit dat sporten als solo synchroonzwemmen (ja echt!) zelfs ooit de olympische spelen gehaald heeft. 

Wel heeft de internationale Padel Federatie (FIP) aangegeven Padel in 2023 graag op de europese spelen te zien. Dit toernooi, ook wel de regionale olympische spelen genoemd, wordt als mooi opstapje gezien richting de echte Olympische Spelen. De FIP heeft dan ook als doel om Padel op de Olympische Spelen van 2028 onderdeel van het programma te laten zijn. Om te bepalen of ze dit halen kijken we eerst naar de gestelde voorwaarden.

Voldoet padel aan de olympische voorwaarden?

Er zijn een aantal voorwaarden die het IOC zelf hanteert. Een compleet overzicht vind je hier.

Zoals in dit overzicht te zien worden onder andere zaken meegenomen als Youtube views, unieke Facebook bereik van de sport en het aantal website bezoekers door het jaar heen. Deze cijfers gelden onder andere als maatstaf voor de populariteit van de sport. Wel zal Padel een nadeel hebben omdat de sport nog niet zo lang een internationale federatie heeft, nog nooit eerder heeft meegedaan.

Een andere barrière waar Padel tegenaan kan lopen is dat er sinds de spelen van 2000 een maximum aantal sporten werd gehanteerd. Dit betekent dat er eerst een sport af zal moeten vallen voordat Padel opgenomen kon worden in het programma. Voor de winterspelen geldt dit maximum niet, voor de zomerspelen is het maximum gesteld op 28 sporten, 300 events en 10.000 atleten. Padel moet dus verkozen worden boven een van de huidige sporten. Echter lijkt er een hoopvolle ontwikkeling te hebben plaatsgevonden. Zo zal er tijdens de spelen van 2020 in Tokyo door 33 of 34 sporten worden deelgenomen. Toch is het voor Padel zaak om zoveel mogelijk spelers en aandacht te genereren, om zo een onomstreden keus te worden. 

Voor Padel zijn er drie grote vervolgstappen om te voldoen aan de olympische eisen, namelijk:

  • Drie continentale Associaties
  • Padel moet worden gespeeld in 75 landen
  • De sport moet onderdeel zijn van het GAIFS

Drie continentale Associaties

Om aan drie continentale federaties te komen is samenwerking van verschillende bonden nodig. In europa zijn er nu 13 bonden gezamenlijk tot de EPA gekomen. Dit staat voor European Padel Federation. Ook de Nederlandse Padelbond hoort bij de oprichters van de EPA. Inmiddels is de Nederlandse Padelbond komen te vervallen en valt Padel als sport onder de KNLTB. Samen met de bestaande bonden in Zuid- en Noord Amerika voldoet Padel dus eigenlijk al aan de eerste voorwaarden. 

Padel in 75 landen

Padel is een grote sport in vele spaanstalige landen. Echter heeft Padel de laatste tijd ook enorm aan populariteit gewonnen in landen als Zweden, Nederland en Italië. Het is bekend dat Padel inmiddels al in meer dan 70 landen gespeeld wordt. 

Padel als onderdeel van de GAIFS

GAIFS staat voor Global Association of International Sports Federations. Voorheen was deze instantie bekend als Sportaccord. Sinds 24 januari 2018 heeft de Padel federatie de status van observant. De volgende stap is een volledig lidmaatschap. Het doel is om dit voor 2020 te realiseren. 

Waarom wil Padel de olympische status verkrijgen?

Het is voor Padel heel belangrijk om de olympische status te krijgen. Dit zorgt er voor dat de sport in zijn geheel nog meer aandacht zal krijgen, wat goed is voor de internationale adoptie. Het zal zorgen voor meer belangstelling, meer spelers en meer bekendheid. Zo keken er in Nederland alleen al 12,7 miljoen mensen naar de spelen in Brazilië van 2016. In 2012 waren de spelen in Londen en keken er wereldwijd 4,8 miljard mensen naar dit evenement.

Padel olympisch in 2028?

Met federaties op meerdere continenten, de enorme groei van de sport en het feit dat Padel al de status van observant heeft behaald bij het GAIFS kunnen we concluderen dat Padel hard op weg is naar het worden van een olympische sport. Kunnen we Padel dan al aanschouwen op de Olympische Spelen van 2028? Wij denken van wel!

Relevante artikelen

Padel-merken-toppers

Met welke merken padel rackets spelen de toppers?

Bandeja Padel

Alles over de bandeja

Babolat - Padel racket voor beginners

Beste padel rackets voor beginners

Adidas Match 3.0
Padel rackets
Tretorn Padel ballen
Padel ballen