Vormen padel rackets.v1

De vorm van je padel racket

Het zal je misschien niet zijn ontgaan, maar padel rackets hebben verschillende vormen. Deze vormen hebben wel degelijk invloed op welk racket het beste bij jou past. De vorm is dus niet alleen bepalend voor hoe het racket eruit ziet. 

Vormen padel rackets

Wanneer we kijken naar de verschillende vormen padel rackets dan zijn er eigenlijk 3 duidelijk te onderscheiden. Zo heb je het ronde-, druppelvormige en diamantvormige padelracket. Een druppelvormig racket wordt soms ook wel een traanvormig padel racket genoemd. Deze vormen zijn identiek. 

Er bestaan ook hybride modellen, die dus tussen deze vormen in zitten. Elke vorm heeft verschillende voordelen. We behandelen ze één voor één.

Ronde padel rackets

Ronde padel rackets zijn over het algemeen ideale rackets voor beginners. Er zijn uiteraard uitzonderingen waarbij gevorderde spelers kiezen voor ronde rackets, maar vaak zie je dat zij voor andere padel racket vormen kiezen. De grootste reden dat ronde rackets ideaal zijn voor beginners is de grootte van de sweetspot. 

Een sweetspot is de plek op een racket waarvandaan je de meeste kracht en controle hebt. Raak je hem dus niet op de sweetspot, dan zal de bal minder uit je racket springen. 

Bij een rond padel racket is de sweet spot groter en de balans van het racket lager. Je zal dus meer controle hebben. Meer controle betekent wel dat het ten koste gaat van je kracht. Over het algemeen zal je met een rond racket wat minder hard slaan dan met bijvoorbeeld een druppelvormig padel racket. Een aantal voorbeelden van ronde padel rackets die wij adviseren voor beginners zijn:

Bullpadel BP10 EVO

Bullpadel BP10 EVO

Dunlop Rocket yellow

Dunlop Rocket

Bullpadel Sky Orange

BullPadel Sky

Druppelvormige padel rackets

Een andere veel gebruikte vorm voor fabrikanten is een druppelvormig racket. Bij dit racket zie je met name dat de balans wat naar boven verschoven is. Het oppervlakte waarmee je slaat zit verder boven in het racket. Hierdoor heb je meer kracht en sla je dus ook harder. Wel is het zo dat je een wat kleinere sweet spot hebt. Deze vorm padel racket zouden we dan ook met name voor de gevorderde of wedstrijdspeler adviseren. Wel behoud je relatief veel controle, wanneer we het vergelijken met bijvoorbeeld een diamantvormig racket.

Ben jij al een wat meer gevorderde speler die het met name op zoek is naar controle, dan adviseren we de volgende druppelvormige rackets:

Babolat Technical Vertuo

Babolat Technical Vertuo

TUYO - Silver Stealth

TUYO Silver Stealth

Head Graphene 360+ Alpha Motion

Head Alpha 360+ Motion

Diamantvormige padel rackets

Als laatste behandelen we ook de diamantvormige padel rackets. Deze vorm padel rackets zorgt ervoor dat de sweetspot en de balans nog hoger zit. Opnieuw voeg je hiermee wat extra kracht aan het racket toe. Het ideale racket voor een speler die regelmatig op zoek is naar kracht en zelf al over veel controle en gevoel beschikt. Dit geldt dus met name voor gevorderde spelers die een hele goede techniek hebben. Welke vorm je dus kiest is ook afhankelijk van je speelstijl. 

De verschillen zijn soms niet goed zichtbaar, maar je ziet vooral dat midden van het racket beduidend hoger is dan de zijkanten. Vandaar ook de benaming diamantvormig. We hebben de diamantvormige rackets die wij aan zouden raden voor je op een rij gezet:

Head Graphene Gamma Motion

Head Graphene Gamma

Babolat Air Veron

Babolat Air Veron

Nox Ultimate Power 3

Nox Ultimate Power 3

Conclusie

Kies vooral het racket dat bij je speelstijl past. De vorm van je padel racket heeft dus zeker impact op de kracht of controle die je uit je racket haalt. Als beginnende speler zouden we dus een rond racket adviseren, maar voor gevorderde heeft het veel meer te maken met persoonlijke voorkeur. 

Ben je toch nog naar meer informatie op zoek? Dan is ons artikel over het gatenpatroon van padel rackets wel interessant! Of ontdek hier hoe padel rackets überhaupt worden gemaakt.

Relevante artikelen

Padel Racket

Hoe wordt een padelracket gemaakt?

Padel Smash

Alles over smashen

Padel racket gaten

Het gatenpatroon van padel rackets