Padel in de hitte

Padel in de hitte

Padel is bij uitstek een sport dat vaak in de warme maanden van het jaar wordt gespeeld. Daarnaast heeft de sport nogal een zomers imago, aangezien padel met name in landen als Spanje, Argentinië, Brazilië en Mexico wordt gespeeld. Ook in Nederland worden de zomermaanden steeds warmer. Geen reden om te stoppen met padel, maar wel belangrijk om rekening mee te houden. Onderstaand nemen we je mee door de voorzorgsmaatregelen die je kan nemen om padel in de hitte te spelen. 

Pauzeren

Zorg ervoor dat, wanneer je speelt in de zomermaanden, je voldoende pauze neemt. Probeer ook tussen de rally’s voldoende pauze te nemen zodat je lichaam zoveel mogelijk tijd krijgt om te herstellen en de hartslag weer naar een lager niveau te brengen. Probeer dit dan wel zoveel mogelijk in de schaduw te doen. 

Hydrateren

Drinken is het belangrijkste wanneer je padel speelt in de warmte. Dit heeft namelijk ook een enorme invloed op je padel prestaties. Vocht zorgt ervoor dat je lichaam je temperatuur kan reguleren. Wist je bijvoorbeeld dat je bij iedere 1% vocht die je verliest, je gemiddelde hartslag ook 5 slagen per minuut stijgt. Daarnaast verlies je explosiviteit wat bij een sport met veel korte sprintjes als padel zeker niet wenselijk is. Zorg ook dat je voor de wedstrijd al flink gedronken hebt, zodat je goed aan de wedstrijd begint. Drink je sportdrank tijdens padel niet te koud, dat kan voor andere problemen zorgen.

Speelstijl

Wanneer het extreem warm is wil je liever geen eeuwig durende rally’s. Pas dan ook je speelstijl aan naar een stijl waarbij de punten minder lang worden. Kom dus sneller naar het net. Let wel op, kom je naar het net zal de tegenstander vaker voor een hoge bal of lob kiezen. Houd dus rekening met de stand van de zon.

Smeren, smeren, smeren

Bescherm jezelf tegen verbranding. Zorg ervoor dat je jezelf goed insmeert en je huid beschermd. Kies daarbij wel voor waterbestendige zonnebrand, aangezien je met padel veel transpireert. Waterbestendig is transpiratie bestendig. Smeer je ruim van tevoren in zodat de zonnebrand al helemaal is ingetrokken en transpiratie niet in de weg staat. 

Kleding

Het zal je vast bekend zijn, maar zorg ervoor dat je niet volledig in het zwart staat, maar kies voor lichte kleuren om aan te trekken. Dit stoot de warmte af. Kies daarnaast voor een pet of zonneklep, zodat jij minder last van de zon hebt. Neem ook altijd verschillende shirts mee zodat je deze tussen de sets door kan wisselen. Ook een handdoek mag niet ontbreken. Gebruik deze tussen de games door.

Tijdstip

De hitte is natuurlijk ook afhankelijk van het tijdstip van de dag. Zorg er dan ook voor dat je het niet op het heetste moment van de dag speelt, maar kies voor een tijdstip in de ochtend of later in de avond. Je staat dan ook niet in de volle zon, wat enorm helpt. Smeren is dan ook minder hard nodig. 

Racket keuze

Speel je vaak in de hitte, is dat ook iets om rekening mee te houden met het uitzoeken van je racket. Zo zijn er verschillende rackets die beter met extreme temperatuursverschillen om kunnen gaan. Drop Shot heeft hier een aantal rackets van met “Energy Pro”. Dit is een extra laag op de slagzone. Hierdoor behoud het racket elasticiteit en veerkracht.

Dat waren ze. Onze tips voor padel in de hitte. Heb jij nog tips of tricks? Laat het ons weten. Er direct bij zijn wanneer PadelMinded een nieuw artikel plaatst? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief.

Relevante artikelen

Bandeja Padel

Alles over de bandeja

Padel in de regen

Padel in de regen

adidas-padel-ale-galan

Beste padel racket voor ieder niveau